چند درصد مشکل اشتغال نبود تخصص است؟
عضو کانون عالی شوراهای اسلامی کار میگوید دلیل اجرای شتابزده طرح کارورزی این است که دولت تحت فشار است و میخواهد بازار کار را ولو به شکل مُسکن موقتی تحریک کند.
علی اصلانی با اشاره به اجرای طرح کارورزی فارغالتحصیلان از دهه نخست تیرماه اظهار کرد: مهمترین مشکل حال کشور اشتغال است که به نگرانی خاطر جامعه و بسیاری از خانوادهها منجر شده است تا جایی که حتی در مناظرات انتخابات هم اشتغال و رفع دغدغه بیکاری به یک گفتمان تبدیل شده بود لذا دولت در حوزه ایجاد شغل مصمم است به هر طریقی که شده ولو به شکل مسکن موقت اهداف خود را از توسعه اشتغال با اجرای طرحهای اشتغال محقق کند.
به گزارش بازتاب به نقل از ایسنا، وی افزود: طرح کارورزی هم در این راستا تصویب شده و قرار است از این هفته اجرایی شود منتها بهتر بود قبل از اجرای شتابزده طرح به طور سه جانبه مورد بررسی و کار کارشناسی قرار میگرفت ولی عجله کرده و طرح را بدون اصلاح ایراداتش زودتر به اجرا درآوردند.
عضو کانون عالی شوراهای اسلامی کار تاکید کرد: بر اساس اعلام وزارت کار تاکنون ۲۰۰ هزار نفر در سامانه کارورزی ثبت نام کردند که از این تعداد تنها ۵۰ هزار نفر فارغ التحصیل دانشگاهی بوده است بنابر استقبال فارغ التحصیلان از این سامانه کمرنگ بوده طبیعی است چون کسی که دارای مدرک کارشناسی ارشد است و تحصیلات عالیه دارد حاضر به کارورزی با حقوق ناچیز نیست.
اصلانی با این اعتقاد که کثرت دانشگاهها و ایجاد مراکز متعدد پیام نور، علمی کاربردی و غیر انتفاعی در کشور از جمله عوامل موثر در مدرک گرایی است، گفت: قرار بود مراکز علمی کاربردی برای برگزاری دورههای آموزشی شاغلان بنگاهها و سازمانها باشد تا در کنار شغل مهارتی هم کسب کرده باشند ولی این مراکز برخلاف انتظار کمترین آموزش را درباره مهارت و شغل به افراد میدهند و در پایان دوره، تنها به یک مدرک تحصیلی بسنده میکنند.
این مقام مسئول کارگری در عین حال ایرادات طرح کارورزی را از دو منظر مورد ارزیابی قرار داد و گفت: اولین مشکل طرح معافیت بیمهای کارفرمایان است. بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی زیاد است و با معافیتی که در این طرح برای کارفرمایان به مدت دو سال پیشبینی شده منابع تامین اجتماعی دچار مشکل خواهد شد.
وی افزود: مساله بعدی این است که هیچ ضمانتی بعد از دو سال برای نیروی کارورزی که در این طرح آموزش میبیند دیده نشده است و مشخص نیست که بعد از اتمام دوره کارورزی آیا نزد کارفرما میماند یا باید کارگاه را ترک کند و جایش را به کارورز دیگر بدهد.
به اعتقاد رییس کانون شورای اسلامی کار البرز طرح کارورزی باید در شورای عالی کار به طور سه جانبه چکشکاری میشد تا طرحی مورد وفاق و رضایت همه گروهها و تشکلها با کمترین درصد خطا به تصویب میرسید و اجرایی میشد.
اصلانی با طرح این پرسش که چند درصد مشکل اشتغال کشور ناشی از نداشتن تخصص است؟ اظهار کرد: ای کاش وزارت کار قبل از اجرای طرح کارورزی بررسی و اعلام میکرد که برای حل مشکل اشتغال، چقدر نیروی متخصص لازم است و چند درصد کارخانهها با مشکل نیروی ماهر و متخصص روبه رو هستند سپس نیروهای کارورز را به این کارخانهها هدایت میکردند.
وی در پایان گفت: شاید به این دلیل که دولت و وزارت کار تحت فشار هستند طرح کارورزی این طور با عجله اجرا میشود ولی باید آثار و پیامدهای اجرای آن را هم ببینیم و از آسیبهای اجتماعی، اجحاف به نیروی کار و نادیده گرفتن حقوق او غافل نشویم.