چشمانداز قیمت دلار در ماههای آینده
قیمت دلار در بازار آزاد، بیتوجه به اخبار سیاسی منفی و لحن تند و ضدایرانی مقامات دولت ترامپ، در کانال ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومانی قرار دارد.
به گزارش بازتاب به نقل از مردم سالاری، علیرغم افزایش تنشهای سیاسی، در حال حاضر، سطح ثبات در بازار ارز افزایش یافته است. در این نوشته قصد داریم قیمت دلار در ماههای آینده و وضعیت آتی بازار ارز را پیشبینی کنیم. در روز پنجشنبه هفته گذشته (۳۰ خرداد) یک اتفاق بسیار مهم روی داد و سپاه پاسداران یک پهپاد جاسوسی آمریکا را که به مرزهای کشور تجاوز کرده بود، ساقط کرد.
در پی این حادثه، لحن ضدایرانی دولت ترامپ علیه ایران تندتر شد و برخی منابع حتی گزارش دادند که دولت آمریکا تا آستانه حمله به ایران پیش رفته اما در آخرین دقایق، ترامپ فرمان توقف حمله را صادر کرده است.این حادثه و اتفاقات پس از آن، نقطه اوج تنشها بین آمریکا و ایران در یک سال اخیر بود. با این حال، برخلاف رویهای که عمدتاً از ابتدای سال گذشته تا پایان اردیبهشت ۹۸ شاهد آن بودیم، بازار ارز حساسیتی نسبت به تنشهای سیاسی از خود نشان نداد و خوشبختانه جهش قیمتها در این بازار روی نداد. پیش از این، مردم سالاری آنلاین در مطلبی با عنوان «واکسینه شدن بازارها نسبت به تنشهای سیاسی»، نوشته بودیم که بازارهای ارز، طلا و بورس در ایران تقریباً حساسیت خود را به اخبار منفی سیاسی از دست دادهاند. تحولاتی که بعد از سرنگون ساختن پهپاد آمریکایی در بازار ارز و بورس روی دهد، صحت این استدلال را نشان میدهد که در کوتاهمدت دوران جهشهای شدید نرخ ارز به سر آمده است.هفته گذشته کمترین قیمت دلار در بازار آزاد ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومان و بالاترین قیمت دلار، ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان بود. در هفته جاری حتی از میزان نوسانات نرخ ارز کاسته شده و در حال حاضر (چهارشنبه ۵ تیر) دلار آمریکا در قیمت ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومان در بازار آزاد معامله میشود.در کنار بازار ارز، از حساسیت بازار بورس نیز به تنشهای سیاسی کاسته شده است. بازار بورس در هفته جاری به هدف قرار دادن پهپاد جاسوسی آمریکا و تحریمهای جدید دولت ترامپ علیه رهبر انقلاب، برخی از فرماندهان سپاه و محمدجواد ظریف، واکنش منفی نشان نداد. شاخص کل بورس تهران در چهار روز کاری اخیر (از دوم تیر تا پنجم تیر) ۱۴ هزار و ۶۹۱ واحد رشد کرده است و ادبیات ایرانهراسانه دولت ترامپ، تأثیری بر عملکرد مثبت بورس نداشته است.
قیمت ارز در ماههای آینده چگونه خواهد بود؟
به نظر میرسد در تیرماه، نیمه بالایی کانال ۱۲ هزار تومانی و نیمه پایینی کانال ۱۳ هزار تومانی، نرخ تعادلی قیمت دلار باشد و دلار آمریکا عمدتاً در بازه ۱۲۵۰۰ تومانی تا ۱۳۵۰۰ تومانی نوسان کند.برای دوره بلندمدتتر، قیمت ارز به دو عامل بستگی دارد: اول اینکه سطح تنشهای سیاسی در محدوده مهارپذیر و قابل کنترل باقی بماند و تنشهای سیاسی همچون ماههای اخیر به یک تقابل نظامی یا درگیری نظامی تصادفی منجر نشود؛ عامل دوم هم این است که همچون ماههای اخیر، روند ورود ارز حاصل از صادرات غیرنفتی به کشور، در مجموع قابل قبول باشد و در این روند، اختلالی صورت نگیرد. در صورتی که این عوامل تغییر نکنند، بازار ارز ثبات نسبی خود را حفظ خواهد کرد و جهش شدیدی را تجربه نخواهد کرد.در مجموع در چندین ماه آینده حتی با احتساب تحریمهای شدید نفتی، نمیتوان انتظار داشت که نرخ دلار در بازار آزاد به بالاتر از ۱۵ هزار تومان برسد. به نظر میرسد که برای چندین ماه آینده، نرخ دلار در کانال ۱۳ هزار تومان تا ۱۵ هزار تومانی نوسان کند و حتی اگر اتفاق غیرمنتظرهای روی ندهد به ندرت به سمت قیمت فوقانی کانال، یعنی قیمت ۱۵ هزار تومان، سوق یابد.مهمترین استدلالی که برای این پیشبینی وجود دارد این است که عامل سفتهبازانه از بازار ارز رخت بربسته است و حتی با بروز اخبار سیاسی منفی نیز شاهد هجوم سفتهبازان به بازار ارز نیستیم. در واقع، ظرفیتهای اقتصادی افزایش نرخ ارز در کوتاه مدت خاتمه یافته و به این دلیل نقدینگیهای خُرد، ترجیح میدهند با هدف سودآوری به بازارهای دیگری بروند. یکی از بازارهایی که در ماههای اخیر با افزایش حضور نقدینگیهای خرد، روبرو بوده، بازار بورس است. ارزش کل معاملات بورس و فرابورس، امروز بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بوده است. میانگین ارزش معاملات بورس و فرابورس در یک سال اخیر، حدود یک هزار و ۳۷۰ میلیارد تومان بوده است. هجوم نقدینگی به بورس که از همین آمار به خوبی قابل مشاهده است، باعث شده تا بازدهی بازار بورس در سال جاری از دیگر بازارهای رقیب پیشی گیرد. تا زمانی که نقدینگی قابل توجهی در بورس وجود دارد و برخلاف سال گذشته، سفتهبازان و معاملهگران درشت و خُرد، اشتهایی برای سرمایهگذاریهای جدید در بازار ارز ندارند، قیمت ارز در محدوده کنترلشدهای که به آن اشاره کردیم، نوسان خواهد کرد.