چرخش ناگهانی آمریکا در برابر کره شمالی
مایک پنس، معاون رئیسجمهوری آمریکا روز گذشته بهصورت تلویحی از مذاکرات دو کره حمایت کرد و در عین حال از آمادگی واشنگتن برای مذاکرات بدون پیششرط و مستقیم با پیونگیانگ خبر داد. کارشناسان این اظهارات را به منزله تغییر فاز بحران کره از بعد نظامی به مسیری دیپلماتیک میدانند.
«کیمیوجونگ»، خواهر رهبر کرهشمالی، پس از سفر سه روزهاش به کرهجنوبی به کشورش بازگشت. به گزارش آسوشیتدپرس، خواهر رهبر کرهشمالی و هیات همراهش با جت اختصاصی برادر خود و پس از سفر سه روزهاش به کرهجنوبی برای حضور در بازیهای المپیک زمستانی دیروز پیونگیانگ بازگشت. خواهر رهبر کرهشمالی که از سوی رئیسجمهوری کرهجنوبی یکشنبه شب برای صرف شام به کاخ ریاستجمهوری دعوت شده بود، امیدواری برادرش را برای برگزاری نشست با «مونجائهاین» در پیونگیانگ ابراز کرد؛ نشستی که به گفته خواهر رهبر کرهشمالی به بهبود چشمگیر روابط میان دو کره پس از یک دوره طولانی دشمنی کمک میکند.
سفر «جونگ» به سئول حرف و حدیثهایی بهدنبال آورد. اگرچه از یکسو، رئیسجمهوری کرهجنوبی در کنار خواهر رهبر کرهشمالی در سئول به تماشای کنسرت نشست اما همزمان معترضان محافظهکار پرچم کرهشمالی و تصویر رهبر این کشور را مقابل این محل به آتش کشیدند. از سوی دیگر، کرهجنوبی هم اعلام کرد که بهدنبال برقرار کردن دیدارهای مجدد خانوادههای دور افتاده دو کره و کاهش تنشها با پیونگیانگ است و آن را گام نخست برای ایجاد زمینه برگزاری نشست بیسابقه مقامات دو کشور میداند.
به گزارش رویترز، این اظهارنظر از سوی وزارت اتحاد مجدد دو کره در سئول پس از پایان سفر سه روزه هیات کرهشمالی مطرح شد که نتیجهاش دعوت از رئیسجمهوری کرهجنوبی برای سفر به پیونگیانگ با هدف گفتوگو با مقامهای کرهشمالی است.
این وزارتخانه همچنین اعلام کرد: «این سفر نشاندهنده تمایل زیاد کرهشمالی برای بهبود روابط بین دو کره است و اگر پیونگیانگ چنین تمایلی داشته باشد، باید اقدامات غیرمنتظرهای را برای انجام آن صورت دهد.» در بیانیه وزارت اتحاد مجدد دو کره همچنین ذکر شده است: «اگرچه بسیاری از مردم کرهجنوبی از حضور ورزشکاران و مقامهای کرهشمالی در بازیهای المپیک زمستانی در کرهجنوبی استقبال کردند اما هنوز انتقادها و نگرانیهای بیشماری در اینباره وجود دارد.»
وزارت اتحاد دو کره همچنین اعلام کرده که اقداماتی برای بهبود شرایط بین دو کره باید از سوی دو طرف صورت گیرد و این مساله باید با حمایت جامعه بینالملل صورت گیرد. در بیانیه وزارتخارجه کرهجنوبی در عین حال آمده است: «ما بهطور کامل از اقدامات بینالمللی براساس تحریمهای اعمال شده علیه کرهشمالی که مبنای خلعسلاح اتمی شبهجزیره کره و راهحلی صلحآمیز است، تبعیت میکنیم. اگر پیشرفتی مطمئن و قاطع برای ایجاد شرایط با هدف خلعسلاح اتمی باشد، پیشرفت تمامعیار در روابط بین دو کره امکانپذیر خواهد بود.»
آمریکا: آماده مذاکرهایم
معاون رئیسجمهوری آمریکا در مصاحبهای اعلام کرد کشورش به همراه کرهجنوبی بر سر شرایطی به منظور افزایش تعامل دیپلماتیک با کرهشمالی توافق کرده است که در گام اول این تعامل با سئول آغاز شده و پس از آن احتمالا منجر به مذاکرات مستقیم و بدون پیششرط با واشنگتن خواهد شد.
به گزارش رویترز، مایک پنس، معاون رئیسجمهوری آمریکا در مصاحبه با خبرنگاران واشنگتنپست در هواپیمای اختصاصی خود در مسیر برگشت از بازیهای المپیک زمستانی کرهجنوبی به آمریکا اظهار کرد: «واشنگتن همچنان میتواند کمپین فشار حداکثری را علیه پیونگیانگ حفظ کند اما همزمان از مذاکرات احتمالی نیز استقبال خواهد کرد.» این اظهارنظرهای مایک پنس نشان میدهد که دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا که عمدتا نسبت به تعامل بالقوه با کرهشمالی سرسختی نشان داده بود، احتمالا نظر مثبتتری به گزینههای دیپلماتیک پیدا کرده است.
پنس در این مصاحبه تاکید کرد: «هدف این است که هیچگونه فشاری تقلیل نیابد تا زمانی که آنها عملا اقدامی انجام دهند که ائتلاف باور کند این اقدام نشاندهنده یک گام معنادار به سمت خلعسلاح هستهای است، بنابراین کمپین فشار حداکثری قرار است ادامه یابد و تشدید شود اما اگر شما میخواهید مذاکره کنید ما مذاکره خواهیم کرد.» این درحالی است که پنس هنگام خواندن سرود ملی کرهشمالی از جا برنخاست. خواهر رهبر کرهشمالی هم اعلام کرد که هیچ مذاکرهای با «این یاغی یانکی» وجود نخواهد داشت. همچنین مایک پنس اظهار کرد: «آمریکا، کرهجنوبی و ژاپن همچنان توافق کاملی برای منزوی کردن کرهشمالی دارند.»
در سوی دیگر، وزیر دفاع آمریکا نیز اعلام کرد هنوز خیلی زود است که بگوییم آیا بازیهای المپیک زمستانی کرهجنوبی نتیجهبخش خواهد بود یا نه. جیمز متیس، گفت: بهبود آرام روابط میان دو کره در جریان بازیهای المپیک زمستانی هنوز آنقدرها کافی نیست که باعث ایجاد صلح در شبهجزیره کرهشود. متیس همچنین اقدامات تحریکآمیز کیمجونگاون بهویژه تصمیم وی در برگزاری رژه نظامی پیش از بازیهای المپیک زمستانی را زیر سوال برد.