چرا کانادا به ایران پشت کرد؟

    کد خبر :302439

طرح مصوب پارلمان کانادا علاوه بر توقف گفتگو‌های احیای روابط بین تهران و اتاوا، بخش مهم دیگری هم دارد و آن نامگذاری سپاه پاسداران به عنوان یک گروه “تروریستی” است.
سیاست کانادا در قبال ایران تغییر بزرگی کرد.

به گزارش فرارو، عصر روز سه شنبه پارلمان کانادا شاهد یک “صحنه قابل‌توجه” بود. حزب محافظه‌کار کانادا، طرحی را به پارلمان ارائه کرد که به موجب آن دولت کانادا باید سیاست سرسختانه‌ای علیه ایران دنبال کند. دولت لیبرال کانادا، به این پیشنهاد رأی مثبت داد.

انتظار می‌رفت که کابینه جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، به این طرح رأی مثبت ندهد. سناتور‌های محافظه‌کار قبلا طرح مشابهی را مطرح کرده بودند، اما ماه گذشته سناتور‌های منصوب ترودو با آن مخالفت کردند. بنابراین، همه فکر می‌کردند که در جلسه رأی‌گیری، محافظه‌کاران با طرح مزبور موافقت و لیبرال‌ها مخالفت خواهند کرد.

حتی جف رگان، رئیس پارلمان، هم اینگونه فکر می‌کرد. زیرا زمانی که شمارش رأی‌های “آری” حزب محافظه‌کار را تمام کرد، خواستار شمارش رأی‌های “خیر” شد. گویا او اعتقاد داشت که رأی‌های “آری” تمام شده است. اما ماجرا اینگونه نبود. پس از سروصدای برخی حاضران، رگان متوجه شد که شاید چند رأی “آری” دیگری هم وجود دارد.

چند رأی دیگر هم وجود داشت، اولین کسی که بلند شد و به طرح ضدایرانی رأی مثبت داد، خود جاستین ترودو بود. سپس کل کابینه لیبرالش هم این کار را کرد. سایر حاضران هم به طرحی که از سوی گارنت گینویس، نماینده محافظه‌کار، ارائه شده بود، رأی مثبت دادند.

ترودو برای احیای روابط دیپلماتیک با ایران تبلیغ کرده بود، اما این طرح از دولت می‌خواهد که “برنامه کنونی را رها کند و فورا هرگونه مذاکرات یا گفتگو با جمهوری اسلامی ایران برای احیای روابط دیپلماتیک را متوقف کند”.

به گزارش روزنامه تورنتوسان، حمایت ترودو از طرح یک نماینده اپوزیسیون حاکی از تغییر کامل سیاست دولت کانادا در قبال ایران است. به نظر می‌رسد که آنچه قبلا به عنوان سیاست مماشات نامیده می‌شد، اکنون در یک سیاست سرسختانه خلاصه می‌شود. حمایت نخست‌وزیر کانادا و دولت او از طرح حزب محافظه‌کار نشان می‌دهد که مفاد این طرح ضدایرانی اکنون سیاست دولت کانادا است.

طرح مصوب پارلمان کانادا علاوه بر توقف گفتگو‌های احیای روابط بین تهران و اتاوا، بخش مهم دیگری هم دارد و آن نامگذاری سپاه پاسداران به عنوان یک گروه “تروریستی” است.

به گفته تورنتوسان، ترودو عملا به شرکت‌های کانادایی همچون بمباردیر، که گفتگو‌هایی برای فروش هواپیما به ایران داشته، اعلام کرده که دیگر نباید با نظام ایران تجارت کنند.

هنوز معلوم نیست که سیاست پارلمان کانادا به چه شکل خواهد بود چه زمانی اجرا خواهد شد.

دفتر نخست‌وزیر کانادا اعلام کرده که ممکن است جنبه خاص طرح پارلمان اجرا نشود. اسکات برادزلی، سخنگوی وزیر امنیت عمومی کانادا، گفته وزارت متبوعش دیدگاه‌های اعضای پارلمان را مورد توجه قرار داده، اما نمی‌تواند افشا کند که چه نهاد‌هایی برای قرارگرفتن در لیست تروریسم در نظر گرفته خواهند شد.

حمایت دولت لیبرال کانادا از یک طرح حزب محافظه‌کار، قابل‌توجه است. لیندا فروم، سناتور محافظه‌کار، پس از رأی مجلس به طرح گفت: ” نمی‌توانم ادعا کنم که من فرآیند فکری دولت لیبرال را می‌فهمم که چگونه دولت لیبرال در قالب یک لایحه از تعیین سپاه به عنوان یک نهاد تروریستی خودداری کرد، اما امروز از طریق یک طرح محافظه‌کار آن را پذیرفت”.

هنوز معلوم نیست که چرا موضع ترودو در قبال ایران کاملا تغییر کرده است.

با این حال، تورنتو سان در تشریح چرایی چرخش ترودو نوشت: ” شاید این چرخش با توئیت مقامات عالی ایران درباره ریشه‌کن کردن اسرائیل، که با محکومیت شدید از جانب نمایندگان یهودی لیبرال مواجه شد، ارتباط دارد. یا شاید همانگونه که یک منبع امنیت ملی به تورنتوسان گفته، رئیس‌جمهور آمریکا دونالد ترامپ درباره این موضوع در نشست گروه هفت به ترودو فشار آورده است. یا اینکه شاید این چرخش با تلاش برای جلب حمایت جامعه ایرانیان کانادا، که به طور فزاینده از ترودو سرخورده شده‌اند، مرتبط باشد. یا شاید به این دلیل ساده باشد که ترودو نظرش عوض شده است”.

 

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید