چرا تکنولوژی تشخیص چهره فیسبوک تا این حد جنجالی است؟
هنگامی که فیسبوک در سال جاری ابزارهای تشخیص چهره را در اتحادیه اروپا به نمایش گذاشت، این تکنولوژی را به عنوان راهی برای کمک به مردم در حفظ هویت آنلاین آنها ارتقا داد.اما این تکنولوژی تا چه حد بین دولت ها و مردم محبوب خواهد بود ؟
به گزارش بازتاب به نقل از نیویورک تایمز فیسبوک به کاربران خود در اروپا می گوید: “فناوری تشخیص چهره ما را قادر می سازد تا به تامین محافظت شما در برابر غریبه ها کمک کنیم. این تکنولوژی از سوء استفاده غریبه ها از عکس های شما پیشگیری می کند. ”
اما به نظر می رسد؛ این یک حرکت خطرناک توسط شبکه اجتماعی مذکور بود. شش سال پیش، این تکنولوژی در اروپا غیرفعال شد.این توقف پس از آن رخ داد که تنظیم کنندگان قوانین فناوری اتحادیه اروپا در مورد این سیستم تشخیص چهره سوال هایی مطرح کردند. اما با گذشت زمان و در حال حاضر، فیس بوک این سرویس را به عنوان بخشی از به روزرسانی فرآیند مجوز کاربری در اروپا دوباره معرفی کرده است.
با این وجود، فیس بوک در معرض خطر عظیمی قرار دارد . خطری که ناشی از قوانین حمایت از حقوق کاربران در اتحادیه اروپا و ایالات متحده است. بیش از2 دهه است که گروه های حفظ حریم خصوصی و حمایت از مصرف کنندگان و حداقل تعدادی از مقامات دولتی استدلال می کنند که استفاده از فناوری تشخیص چهره در شبکه های اجتماعی، با رضایت یا بدون رضایت کاربر، موجب نقض حریم خصوصی افراد می شود.
اکنون چندین سازمان دولتی آمریکا،فیسبوک و مدیرعامل این شرکت را به نقد کشیده اند و در خصوص جمع آوری داده های کاربران توسط کمبریج آنالیتیکا از این شرکت شکایت دارند.
فشارهای اخیر بر فیسبوک، تلاش های این شرکت را برای گسترش تکنولوژی تشخیص چهره بیش از پیش به چالش می کشد. این تکنولوژی را می توان برای شناسایی از راه دور افراد بدون اطلاع یا رضایت آنها استفاده کرد.
درواقع د حالی که طرفداران تکنولوژی تشخیص چهره، این تکنولوژی را به عنوان یک ابزار پیشرفته برای شناسایی مجرمان می بینند، کارشناسان آزادی های مدنی هشدار می دهند که این تکنولوژی می تواند مورد سوء استفاده سیستم های نظارتی قرار گیرد.
تشخیص چهره به وسیله اسکن کردن چهره افراد نامعلوم در عکس ها و ویدیوها و سپس تطبیق کدها از الگوهای چهره، اساس این سیستم را تشکیل می دهد. فیس بوک گفته است که کاربران مسئول این روند هستند و قرار نیست هیچ اجباری برای انتخاب این گزینه وجود داشته باشد.
اما منتقدان نیز در سوی دیگر ماجرا می گویند که مردم نمیتوانند قدرت تکنولوژی را کنترل کنند، چرا که فیسبوک به طور خودکار چهره آنها را در عکسها ردیابی می کند، حتی زمانی که تنظیمات تشخیص چهره آنها غیرفعال است، نیز چهره آنان ردیابی می شود.
جنیفر لینچ، یک وکیل مدافع ارشد، وابسته به گروه حقوق الکترونیکی دیجیتال، در گفتگو با نیویورک تایمز می گوید: “فیس بوک تلاش می کند شیوه های خود را برای توسعه فناوری های تشخیص چهره گسترش دهد این شیوه ها قرار است در ظاهر محافظ حریم خصوصی شما باشند اما در واقعیت تمامی عکس های شما اسکن و رصد می شود.”
این گفتگو در شرایطی مطرح می شود که یکی از سخنگوهای فیسبوک اعلام کرده اطلاعات رصد و اسکن تصاویر تنها در شرایطی ثبت و ضبط می شود که موضوع خاصی در میان باشد و در غیر این صورت به طور کامل پاکسازی می شود.
در اتحادیه اروپا قوانین حفاظت از اطلاعات جدید و سختگیرانه ای در جریان است که ثبت اطلاعات کاربران بدون اطلاع آنان را غیر ممکن می کند. برخی از منتقدان، ادعا می کنند که فیس بوک با استفاده از به رسمیت شناختن طرح تشخیص چهره به عنوان یک ابزار از حفاظت هویت، کاربران را برای جلب رضایت، فریب می دهد.
فیس بوک در سال جاری به کاربران اروپا اطلاع داد که می توانند انتخاب کنند که خدمات تشخیص چهره شبکه اجتماعی را فعال کنند یا خیر. اما اغلب منتقدان می گویند نحوه پرسش فیسبوک فریبکارانه است. برای مثال؛ ویویان رینگ، قاضی دادگستری سابق کمیسیون اروپا که اکنون عضو پارلمان اروپا است، گفت: “فیس بوک به نوعی هویت کاربران را تهدید می کند . بنابراین کاربران را در تنگنا گذاشته که اگر هویت مجازی خود را تایید نکنند، در معرض خطر هستند.این قانون به طور کامل علیه قانون اروپا عمل می کند؛ زیرا تلاش می کند تا رضایتمندی کاربران را دستکاری کند.”
مقامات اروپایی نیز درباره اقدامات تشخیص چهره فیس بوک نگرانی هایی دارند. سخنگوی کمیسیون حفاظت از داده ها در ایرلند، تعدادی پرسش خاص را به فیس بوک ارائه کرده که عمدتا در رابطه با تکنولوژی های این شرکت و البته تکنولوژی تشخیص چهره است. به طور جداگانه، گروه های خصوصی و گروه های مصرف کننده در ماه آوریل شکایت خود را با کمیسیون تجارت فدرال در میان گذاشتند. شکایتی که به سرویس های تشخیص چهره فیسبوک مرتبط است.
این گروه مدعی هستند که فیسبوک یک حکم رضایت مصرف کنندگان مرتبط به سال 2011 را نقض کرده است . سخنگوی فیسبوک در مورد این شکایات می گوید ما به طور مرتب اطلاعاتی را به مخاطبان می دهیم که چگونه از حکریم خصوصی خود دفاع کنند و اغلب گزینه های ما نیز انتخابی و در اختیار کاربران است.
فیس بوک تنها غول فناوری نیست که در حوزه فناوری تشخیص چهره با مشکل رو به رو شده است. در طول چند سال گذشته، آمازون، اپل، گوگل و مایکروسافت نیز درخواستهای ثبت اختراع خود در حوزه تکنولوژی تشخیص چهره را معرفی کرده اند.
در ماه مه، گروه های آزادی های مدنی از آمازون در خصوص فناوری تشخیص چهره موسوم به “Recognition” شکایاتی را مطرح کردند.
با همه این ها آیا می توانیم مانع زا تکنولوژی های تشخیص چهره شویم یا فیسبوک را در این زمینه مقصر بدانیم؟ نظر شما چیست؟