پنبه تراریخته سال آینده به زیرکشت می رود/کاهش خسارت آفات در مزارع
عضو کمیته ایمنی زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه صدور مجوز رهاسازی پنبه تراریخته آخرین مراحل خود را طی می کند، گفت: این محصول از سال آینده در کشور به زیرکشت می رود.
مسعود توحیدفر با اشاره به اینکه پنبه تراریخته مقاوم به آفت، توانایی این را دارد که در آینده بدون سمپاشی در مزارع، بتواند عملکرد خوبی تحویل کشاورزان بدهد گفت: مجوزدهی کشت محصول تراریخته از سوی ۳ کانال سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت کشاورزی و وزارت بهداشت پیگیری می شود و چون قرار است پنبه وارد مزرعه شود، مجوزدهی اصلی آن باید توسط وزارت کشاورزی صادر شود.
عضو هیأت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی با تاکید براینکه تمام مدارک و اسناد کشت پنبه تراریخته در سازمان محیط زیست بررسی شده و مشکلی دراین باره وجود نداشته است، ادامه داد: مجوز نهایی این محصول که منجر به کشت در داخل مزرعه شود باید از سوی وزارت کشاورزی صادر شود و این وزارتخانه در حال کار روی این پرونده است. تاجایی که گفته شده نیز برای صدور مجوز، مشکل خاصی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه به محض آنکه تمام مستندات مربوط به پنبه تراریخته کامل شد مجوز کشت در مزرعه صادر می شود، افزود: پنبه تراریخته در جاهای مختلف بررسی شده و راندمان آن ارزیابی شده است، به همین دلیل صدور مجوز نهایی برای آن زمان طولانی نیاز ندارد. این موضوع هم اکنون درحال بررسی است و خیلی سریع این کار به اتمام می رسد.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: با توجه به اینکه زمان کشت پنبه اردیبهشت تا شهریورماه است و این فرصت در سال ۹۷ به اتمام رسیده، کشت پنبه تراریخته در سال آینده انجام می شود.
وی با بیان اینکه در سال نخست خواه ناخواه کشت در سطح محدود انجام می شود تا تکثیر آن به مرور افزایش یابد، اضافه کرد: به مرور در آینده سطح زیرکشت پنبه تراریخته در کشور افزایش خواهد یافت.
عضو کمیته ایمنی زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه وضعیت کشت پنبه معمولی در کشور و غیرتراریخته بین ۹۰ هزار تا ۱۱۰ هزار هکتار است، افزود: این مقدار هر سال هم به دلیل وجود خسارت آفات در حال کاهش است.
به گزارش مهر ،وی گفت: آفت پنبه بین ۴۰ تا ۸۰ درصد به مزارع خسارت وارد می کند و کشاورزان رغبتی برای کشت این محصول ندارند. همین موضوع باعث شد محققان دنبال این باشند که محصولی جایگزین این نوع پنبه کنند تا مشکل آفت و سمپاشی را به نوعی حل کنند.
توحیدفر با بیان اینکه در کشورهای دیگر نیز مانند آمریکا، چین، پاکستان و هند پنبه تراریخته مقاوم به آفت کشت می شود، گفت: برای مثال در هندوستان ۱۲ میلیون هکتار، در پاکستان ۳ میلیون هکتار و در چین ۶ میلیون هکتار پنبه تراریخته کشت می شود و ۹۰ درصد پنبه های هندوستان تراریخته است.
به گفته وی برمبنای آخرین آمارهای بین المللی امسال سطح زیرکشت پنبه تراریخته در دنیا به ۲۴ میلیون هکتار می رسد و این درحالی است که کل سطح زیرکشت پنبه در دنیا ۳۴ میلیون هکتار است.