واکنشها به تصویر جنجالی قاسم شعلهسعدی و آرش کیخسروی

رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز گفت: «ضوابط آیین دادرسی کیفری برای تضمین اجرای عدالت کیفری و حفظ حقوق مردم است و به جهت ارتباط مستقیم آن با مبانی شرع انور و تعهدات بینالمللی دولتها، نقض و عدم رعایت این ضوابط ضمن آسیب جدی به اعتماد عمومی، موجب خدشه به اعتبار ملی کشورمان میشود. این رفتار با متهم به نوعی مجازات ترذیلی است که قوانین کشورمان حتی در مقام رأی هم اجازه نمیدهند و اصولا نیز اثر معکوس دارد».
روزنامه شرق در گزارشی نوشت: در پی انتشار تصاویر نحوه انتقال دو وکیل بازداشتی به دادسرای اوین، رئیس کانون وکلا به مسئولان قضائی اعتراض کرد. شنبه هفته گذشته، ۲۷ مرداد چند نام شناختهشده در حین یک گردهمایی اعتراضی در مقابل مجلس بازداشت شدند. خبرگزاری «فارس» دراینباره نوشت: «گفته شده علاوهبر قاسم شعلهسعدی، آرش کیخسروی، محمد نوریزاد و مسعود جوادیه نیز بازداشت شدند.
لازم به ذکر است که شعلهسعدی دیروز در پیامی ویدئویی اعلام کرده بود که به پیروی از محمد مصدق برای مقابله با نظارت استصوابی در میدان بهارستان حاضر خواهد شد تا از انتخابات آزاد در ایران دفاع کند».
محمد نوریزاد و مسعود جوادیه هماکنون آزاد هستند، اما به گفته وکلای قاسم شعلهسعدی و آرش کیخسروی، آنها به «اجتماع و تبانی به قصد برهمزدن امنیت ملی» متهم شدهاند. سهشنبه ۳۰ مرداد فیلمی از انتقال این دو وکیل دادگستری به دادسرای اوین پخش شد. در این فیلم قاسم شعلهسعدی، وکیل و نماینده سابق مجلس و آرش کیخسروی، وکیل دادگستری، در لباس زندان، همراه با دستبند به چشم میخوردند. این موضوع واکنشهای زیادی را برانگیخت.
عیسی امینی، رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز، در گفتوگو با «ایسنا» در پاسخ به سؤالی درباره واکنش کانون وکلای مرکز به انتقال قاسم شعلهسعدی و آرش کیخسروی با دستبند به زندان، گفت: «در مقام پاسخ به این پرسش قصد ورود به ماهیت و قضاوت را ندارم؛ هر دو همکار، وکلای خود را معرفی کردهاند که امر دفاع را عهدهدار خواهند بود. امیدواریم در فرایند دادرسی، ضمن رعایت کرامت و حیثیت انسانی همکارانمان و لحاظ دفاعیات آنها، از ایشان رفع اتهام شود».
او با بیان اینکه مطالبهگری به مفهوم بیاعتمادی به دادگستری یا نقض قانون نیست، افزود: «آنچه موجب بهت و اعتراض جامعه حقوقی و بهویژه وکلای دادگستری شد، نوع رفتار با دو وکیل و همکار ما بهعنوان متهم، نادیدهگرفتن حیثیت حرفهای و عدم رعایت حقوق اولیه ایشان بود».
امینی با تأکید بر اینکه رعایت کرامت انسانی ضروری است، ادامه داد: «صرفنظر از آنکه انتظار داشتیم این دو وکیل به اتهام امنیتی یا سیاسی به زندان فشافویه اعزام نشوند – درخواست توجه بازپرس محترم را به این موضوع دارم – نحوه اعزام آنها به دادسرای امنیت با پابند و دستبند مشترک از دید رعایت حقوق متهمان، بهویژه متهمان سیاسی یا امنیتی دور از انتظار و محل اعتراض بود».
رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز گفت: «در سخنرانی اخیر آیتالله آملیلاریجانی، ریاست محترم قوه قضائیه، نیز بر این نکته مهم تأکید شده بود که اعزام متهمان عادی با دستبند و پابند در ردیف متهمان به جنایت از سوی مقامات قضائی و زندانها غیرضروری است. با توجه به سخنان صریح عالیترین مقام قوه قضائیه و برخلاف اصول ۲۲ و ۲۹ قانون اساسی، عدم رعایت کرامت انسانی، هتک حرمت و حیثیت و چنین رفتاری با وکیل دادگستری نقض بدیهیترین حقوق متهمان است».
او ادامه داد: «اگرچه ممکن است عمل همکارانمان به اعتبار وکالت دادگستری نبوده است، ولی شغل ایشان وکالت دادگستری است و اصول دادرسی مانع اینگونه برخوردها و موجب ضرورت لحاظ این وضعیت میشود».
امینی افزود: «شاید اینگونه رفتارها صرفا درباره مجرمان خطرناک و در صورت ضرورت و با رعایت سایر شرایط توجیه منطقی داشته باشد».
رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز گفت: «ضوابط آیین دادرسی کیفری برای تضمین اجرای عدالت کیفری و حفظ حقوق مردم است و به جهت ارتباط مستقیم آن با مبانی شرع انور و تعهدات بینالمللی دولتها، نقض و عدم رعایت این ضوابط ضمن آسیب جدی به اعتماد عمومی، موجب خدشه به اعتبار ملی کشورمان میشود. این رفتار با متهم به نوعی مجازات ترذیلی است که قوانین کشورمان حتی در مقام رأی هم اجازه نمیدهند و اصولا نیز اثر معکوس دارد».
او افزود: «با توجه به جایگاه والای مقام قضائی و تکلیف به نظارت بر اعمال ضابطان یا سازمان زندانها، انتظار ما توجه جدی مقامات عالیه قوه قضائیه به این امر و دستور پیگیری در مورد دو همکار و همه متهمان است، بنابراین در مذاکره و مکاتبه با مسئولان محترم قوه قضائیه به این شیوه و رفتار اعتراض کرده و درخواست کانون وکلا تأکید بر رفتار قانونی با تمامی متهمان است.اشاره امینی به «سخنان صریح عالیترین مقام قوه قضائیه»، ارجاعی است به صحبتهای پنجم تیر امسال آیتالله آملیلاریجانی. رئیس دستگاه قضا در همایش سراسری قوه قضائیه که در هفته این قوه برگزار شد، گفته بود: «با مردم با تکریم رفتار کنید.
در جلسات خصوصی مکرر گفتهام و اینجا هم میگویم که برخی از مراجعان گلایهمند هستند. هیچ دلیلی وجود ندارد که وقتی برای یک آدم محترم و یک مدیر اجرائی قرار بازداشت صادر میکنید، دستبند به او زده شود. چه لزومی دارد؟ چرا با دیگر افراد به او پابند زده شود؟ هیچ دلیلی ندارد که به چنین فردی با افراد جنایتکار و دزد و سارق پابند بسته شود.
ما این را قبول نداریم. از این بهبعد نه در زندانها و نه در دادسراها و نه در هیچکجای دیگر، چنین چیزی تکرار نشود». به گفته وکلای قاسم شعلهسعدی و آرش کیخسروی، با صادرشدن قرار بازداشت یکماهه، این دو متهم به زندان بزرگ تهران- فشافویه – منتقل شدهاند. محل بازداشت شعلهسعدی و کیخسروی با انتقاد وکلای آنها روبهرو شده است، چراکه طبق آییننامه زندانها، زندانیان سیاسی به زندان اوین منتقل میشوند.