هشدار جدی به طرفداران قهوه

در پی گسترش مصرف قهوههای غلیظ و پرکافئین در میان مردم، یکی از اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نسبت به عوارض خطرناک مصرف بیرویه این نوشیدنیها هشدار داد.
به گزارش بهداشتنیوز، دکتر مرضیه راشدینیا، عضو هیأت علمی گروه فارماکولوژی و سمشناسی و مدیر آزمایشگاه کنترل غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، گفت: «اگرچه مصرف متعادل قهوه میتواند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشد، اما قهوههای بسیار غلیظ و پرکافئین ممکن است باعث مسمومیت با کافئین شوند؛ وضعیتی که علائمی مشابه مسمومیت با مواد محرک و روانگردان دارد.»
او افزود: در سالهای اخیر قهوههایی با برندهایی مانند «Biohazard Coffee» (قهوه اسکلت) و «Death Wish Coffee» (قهوه آرزوی مرگ) محبوب شدهاند. این محصولات از دانههای خاصی مانند روبوستا تهیه میشوند و میزان کافئین آنها چندین برابر بیشتر از قهوههای معمولی نوع عربیکا است.
نشانههای خطر مسمومیت با کافئین
راشدینیا هشدار داد: در صورت بروز علائمی مانند تپش قلب شدید، افزایش ضربان و فشار خون، درد قفسه سینه، لرزش دستها، بیقراری، سردردهای شدید، حالت تهوع، استفراغ یا حتی تشنج باید مصرف قهوه فوراً قطع و به پزشک مراجعه شود.
به گفته او، مصرف روزانه بیش از ۴۰۰ میلیگرم کافئین برای بزرگسالان سالم میتواند خطرناک باشد، در حالی که برخی از این قهوهها تنها در یک فنجان، معادل یا حتی بیشتر از کل حد مجاز روزانه کافئین را در خود دارند.
مسئولیت کافیشاپها و هشدار به مصرفکنندگان
این متخصص تأکید کرد: «مسئولیت آگاهسازی تنها بر عهده مصرفکنندگان نیست. کافیشاپها و قهوهفروشیها باید در منو یا روی محصولات پرکافئین، هشدارهایی مانند “دارای کافئین بسیار بالا” یا “مصرف برای بیماران قلبی، بارداران و افراد حساس توصیه نمیشود” را درج کنند.»
وی افزود: کارکنان این مراکز نیز باید آموزش ببینند تا مشتریان را نسبت به میزان کافئین و عوارض احتمالی آن آگاه کنند.
توصیه نهایی
راشدینیا در پایان گفت: «تحمل کافئین در افراد متفاوت است و کسانی که سابقه بیماری قلبی، اضطراب یا فشار خون دارند باید از مصرف قهوههای پرکافئین پرهیز کنند. همچنین نوشیدن این قهوهها با معده خالی جذب کافئین را تسریع کرده و عوارض آن را تشدید میکند.»











