نگاهی به عملکرد ایران در ادوار گذشته یونیورسیاد

  • ورزشی
  • سه شنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۸ ۱۱:۴۰
    کد خبر :566727

یونیورسیاد یک رویداد بین‌المللی چند ورزشی است که از سال ۱۹۵۹ میلادی در دو بخش ورزش‌های تابستانی و زمستانی زیر نظر فدراسیون بین‌المللی ورزش‌های دانشگاهی برگزار می‌شود.

به گزارش تسنیم، یونیورسیاد یک رویداد بین‌المللی چند ورزشی است که از سال ۱۹۵۹ میلادی در دو بخش ورزش‌های تابستانی و زمستانی زیر نظر فدراسیون بین‌المللی ورزش‌های دانشگاهی برگزار می‌شود.

اولین بازی‌های جهانی دانشجویی در شهر پاریس و به رهبری یک فرانسوی به نام “ژان پیت ژان” در سال ۱۹۲۳ برگزار شد. در دوره زمانی میان سال‌های ۱۹۲۵ تا ۱۹۳۹ چند رویداد مهم ورزشی در شهرهای رم، پراگ، دارمشتات، پاریس، بوداپست،‌ تورین و موناکو برگزار شد اما با آغاز جنگ جهانی دوم اما برگزاری باز‌ی‌ها هم متوقف شد تا اینکه پس از چندین سال فدراسیون بین‌المللی ورزش های دانشگاهی (فیزو)در حرکتی تازه و در سال ۱۹۵۷ به دعوت فدراسیون ورزش دانشگاهی فرانسه مسابقه‌هایی را برگزار کرد که دانشجویان دو بلوک شرق و غرب در آن گرد هم آمدند. در سال ۱۹۵۹ و پس از توافق میان فیزو و اتحادیه جهانی دانشجویان، نخستین دوره بازی‌های دانشجویی تحت عنوان «یونیورسیاد» در تورین ایتالیا برگزار و قرار شد در کنار رقابت‌های تابستانی، بازی‌های زمستانی نیز انجام شود.

پس از یونیورسیاد تورین، ۲۹ یونیورسیاد دیگر هم برگزار شد و در کمتر از ۲۴ ساعت دیگر ناپل ایتالیا میزبان سی‌امین دوره این رقابت‌ها خواهد بود.

**اهداف یونیورسیاد و حرکت به سمت دوستی و صلح

این بازی‌ها گامی مؤثر در اعتلا و ارتقاء سطح ورزش دانشجویی کشورهای عضو فیزو و زمینه‌ای برای تقویت و گسترش مراودات بین کشورها به شمار می‌رود. این بازی‌ها تحت نظارت فدراسیون بین‌المللی ورزش‌های دانشگاهی (FISU) در رشته‌های ثابت و رشته‌های انتخابی به درخواست کشور میزبان در یکی از کشورهای متقاضی عضو فیزو برگزار می‌شود. تحقق دوستی‌ها، ارتباط بین دانشگاه‌ها و اساتید تربیت‌بدنی از دیگر اهداف برگزاری این بازی‌هاست. فیزو به‌عنوان یکی از قوی‌ترین فدراسیون‌های جهانی ساختار منظم و سازمان‌یافته‌ای دارد.

در پایان رقابت‌ها، به‌جای سرود کشورها، سرود فیزو نواخته می‌شود. تا چند سال پیش، پرچم کشورهای برتر نیز افراشته نمی‌شد، اما در حال حاضر پرچم کشورهای برتر به اهتزاز درمی‌آید. با توجه به سطح کیفی رویداد یونیورسیاد، اغلب اتفاق می‌افتد که در این مسابقات رکوردهای المپیک نیز شکسته می‌شود. عموماً رکوردهای این مسابقات با اختلاف بسیار ناچیزی با رکوردهای المپیک به ثبت می‌رسد.

برگزاری این رویداد، فرصتی بود که دانشجویان از سراسر دنیا و با روحیه تفاهم و صلح برای کسب نتایج بالای تکنیکی گرد هم آیند. فیزو به‌عنوان پیشرو در برگزاری رویدادهای ورزش دانشجویان و دارای تجربه در برگزاری مسابقات چند رشته‌ای در سطح جهان، ساختاری منعطف و قابل توسعه دارد. یونیورسیاد تابستانی، در ۱۰ رشته ورزشی ثابت (دوومیدانی، شمشیربازی، شیرجه، تنیس، بسکتبال، فوتبال، شنا، ژیمناستیک، واترپلو و والیبال) و در دو قسمت مردان و زنان برگزار می‌شود. از یونیورسیاد ۲۰۰۷ بانکوک، مقرر شد رشته‌های جودو و تنیس روی میز به رشته‌های مذکور اضافه گردد و ۳ تا ۴ رشته نیز به‌عنوان رشته‌های اختیاری به میزبان مسابقات هر دوره اختصاص داده می‌شود.

آمریکا در این رقابت‌ها پر افتخارترین کشور در ادوار مختلف یونیورسیاد دانشجویان جهان محسوب می‌شود.

*کارنامه ایران در یونیورسیاد
ورزشکاران ایران برای نخستین بار در بیست و سومین یونیورسیاد جهانی (۲۰۰۵ – ازمیر ترکیه) در هفت رشته شرکت کردند که در نهایت با کسب ۲ مدال طلا در رشته‌های کشتی آزاد و فرنگی، ۶ مدال نقره (۴ مدال در تکواندو و ۲ مدال در کشتی آزاد و فرنگی) و ۴ برنز (۲ مدال در تکواندو و ۲ مدال در کشتی آزاد و فرنگی) و مجموع ۱۲ مدال در رتبه نوزدهم جهان قرار گرفتند.

در دوره بعد کاروان ورزشی دانشجویان ایران در سال ۲۰۰۷ راهی بانکوک شد و در این مسابقات با کسب چهار طلا، یک نقره و چهار برنز در رده سیزدهم جهان ایستاد و نسبت به دوره گذشته ۷ پله صعود کرد.

کاروان ورزش دانشجویی ایران در سومین تجربه حضور خود در یونیورسیاد در شش رشته ورزشی راهی بلگراد شد و با درخشش ورزشکاران تکواندو و دوومیدانی در میان ۱۴۵ کشور جهان صاحب عنوان یازدهمی شد و توانست جایگاه سیزدهمی دوره قبل خود را دو پله ارتقا دهد.کاروان ورزش ایران با کسب ۵ طلا، ۲ نقره و یک برنز در رده یازدهم جدول مدال ها قرار گرفت که بهترین نتیجه تاریخ ورزش ایران در یونیورسیاد بود.

در تکواندو، علیرضا نصر آزادانی ملی پوش وزن ۷۲ – کیلوگرم، روح الله طالبی در وزن ۷۸ – کیلوگرم، مهران عسکری در ۸۴ – کیلوگرم به ۳ نشان طلا رسیدند و حسین تاجیک در وزن ۸۴ + کیلوگرم نقره گرفت. تیم پومسه پسران متشکل از حمید نظری، علی نادعلی و سینا خلاش قزل احمد نیز به مدال برنز دست یافت و در پایان این رقابت‌ها تیم تکواندوی مبارزه ایران در بخش پسران قهرمان شد و بالاتر از کره جنوبی و روسیه ایستاد.

تیم دوومیدانی ایران نیز مانند تکواندو عملکرد چشمگیری داشت و سجاد مرادی با زمان یک دقیقه و ۴۸ ثانیه و ۲ صدم ثانیه با شایستگی به مدال طلای دوی ۸۰۰ متر رسید. در پرتاب دیسک، محمد صمیمی با رکورد ۶۵ متر و ۳۳ سانتی متر خود را صاحب مدال طلا کرد و محمود صمیمی با رکورد ۶۴ متر و ۶۷ سانتی متر مدال نقره گرفت.

پس از کسب عنوان یازدهمی جهان توسط دانشجویان در یونیورسیاد ۲۰۰۹ صربستان، انتظار می رفت تا کاروان ایران در مسابقات یونیورسیاد ۲۰۱۱ شنزن چین، رتبه خود را تک رقمی کند و سیر صعودی خود در ۳ دوره گذشته را ادامه دهد اما در این دوره کاروان ورزشی ایران ۲۲ پله سقوط کرد.

در این دوره مهران عسگری در وزن ششم تکواندو تنها طلای ایران را بر گردن آویخت، هادی مستعان در وزن دوم و فرزاد ذوالقدری در وزن پنجم نقره گرفتند و روح الله طالبی در وزن هفتم صاحب مدال برنز شد. در رشته پومسه نیز تم تکواندو بانوان نقره گرفت و تیم مردان بر سکوی سوم ایستاد. مهسا مردانی در پومسه انفرادی نقره گرفت و علی نادعلی صاحب گردن آویز برنز شد. در این دوره ورزشکاران کشورمان تنها یک مدال طلا کسب کردند که نسبت به دوره‌های گذشته بسیار اندک بود.

بیست و هفتمین دوره یونیورسیاد دانشجویان جهان در سال ۲۰۱۳ در حالی در کازان روسیه برگزار شد که کاروان دانشجویان ایران که در سه رشته کشتی (آزاد و فرنگی)، وزنه برداری و دوومیدانی (پرتاب دیسک) شرکت کرده بود، با کسب یک مدال طلا، ۵ نقره و ۳ برنز و عنوان سی و سومی به کار خود در این بازی‌ها پایان داد.

رسول تقیان و جابر بهروزی در دسته ۷۷ و ۶۹ کیلوگرم وزنه برداری به مدال طلا دست یافتند، بهنام احسان پور در وزن ۶۰ کیلوگرم کشتی آزاد، هادی علیزاده پورنیا و امیر علی اکبری در وزن‌های ۷۴ و ۱۲۰ کیلوگرم کشتی فرنگی و بهادر مولایی در دسته به اضافه ۱۰۵کیلوگرم وزنه برداری صاحب مدال نقره شد. همچنین محمدحسین محمدیان و پرویز هادی در وزن های ۸۴ و ۱۲۰ کیلوگرم کشتی آزاد و مهدی علی یاری در وزن ۹۶ کیلوگرم کشتی فرنگی به مدال برنز رسیدند.

در بیست و هشتمین دوره مسابقات در گوانگجوی کره جنوبی کاروان ورزشی کشورمان با حضور ۸۴ ورزشکار در ۸ رشته (تیراندازی، تیراندازی با کمان، فوتبال، والیبال، تکواندو، دوومیدانی، ژیمناستیک و قایقرانی) در این رقابت‌ها شرکت کرد و با ۱۵ مدال رنگارنگ (۷ طلا، ۲ نقره و ۶ برنز) در جدول رده بندی مدال‌ها در مکان نهم جای گرفت تا
بهترین جایگاه ایران در جدول رده بندی در این دوره ثبت شود.

در این دوره نجمه خدمتی (تیراندازی)، مه لقا جام بزرگ (تیراندازی)، آرمین‌هادی پور (تکواندو)، احمد خسروفر (تکواندو)، سعید رجبی (تکواندو)، امید عمیدی(تکواندو) و اکرم خدابنده (تکواندو) صاحب گردن آویز طلا شدند.

مهدی جمالی (پومسه)، نجمه خدمتی و مه لقا جام بزرگ و مریم طالبی (تیراندازی تیمی) به مدال نقره دست یافتند و نجمه خدمتی، مه لقا جام بزرگ و مریم طالبی (تیراندازی تیمی)، مهران عسکری (تکواندو)، جواد امیری (تکواندو)، بهاره قادریان و فاطمه قاسمی و مرجان سلحشور (پومسه تیمی) صاحب گردن آویز برنز شدند.

در بیست و نهمین دوره یونیورسیاد در تایپه کاروان کشورمان در قالب هشت تیم والیبال، جودو، ووشو، تکواندو، تیر و کمان، والیبال، شمشیربازی و بدمینتون در این رقابت ها حضور یافت و صاحب ۸ مدال طلا، ۴ نقره و ۱۱ برنز شد تا بهترین نتیجه ایران در یونیورسیادها به لحاظ تعداد مدال رقم‌بخورد.

در رشته ووشو جعفرشیرزاده، عرفان آهنگریان و حمیدرضا لادور به نشان طلا دست یافتند. آرزو سلیمی نقره گرفت فاطمه حیدری و امیر محمد رضایی صاحب مدال برنز شدند.
همچنین تیم والیبال ایران نخستین مدال طلای تیمی ایران در یونیورسیاد را کسب کرد.

در تکواندو آرمین هادی پور، هادی تیران ولی‌پور، سعید رجبی، میرهاشم حسینی صتحب گردن آویز طلا شدند، رامین حسینقلی‌زاده نقره گرفت و ملیکا میرحسینی، ناهید کیانی، مهدی جمالی فشی در پومسه، تیم پومسه مردان، تیم میکس پومسه، فاطمه حسام به مدال برتز دست یافتند. در تیراندازی با کمان تیم کامپوند مردان نقره گرفت و در شمشیربازی تیم سابر مردان صاحب مدال نقره شد و محمد فتوحی و محمد رهبری نیز برنز گرفتند. در وزنه‌برداری نیز کیاقدمی به نشان برنز دست یافت.

۲۳ نشان (۸ مدال طلا ، ۴ نقره و ۱۱ برنز) بهترین نتیجه تاریخ ورزش ایران در بازی‌های یونیورسیاد از لحاظ مدال در دوره قبل و در یونیورسیاد 2017 تایوان بدست آمد.

والیبال تنها رشته گروهی ایران در این رقابتها است که موفق به رفتن روی سکو با کسب مقام قهرمانی شده است.

آمار مدال آوری ایران در بازیهای یونیورسیاد به ترتیب زیر است:
1973 شوروی: ۴ نقره (رتبه ۱۸)
1977 سوئد: یک برنز (رتبه ۲۲)
2003 کره جنوبی: ۲ نقره و ۲ برنز (رتبه ۳۲)
2005 ترکیه: ۲ طلا – ۶ نقره – ۴ برنز ( رتبه ۱۹)
2007 تایلند: ۴ طلا – یک نقره – ۴ برنز (رتبه ۱۳)
2009 صربستان: ۵ طلا – ۲ نقره – ۱ برنز (رتبه ۱۱)
2011 چین: یک طلا – ۴ نقره – ۳ برنز (رتبه ۳۳ )
2013 روسیه: ۲ طلا – ۴ نقره – ۳ برنز (رتبه ۲۵)
2015 کره جنوبی: ۷ طلا – ۲ نقره – ۶ برنز (رتبه ۹)
2017 تایوان: ۸ طلا- ۴ نقره-۱۱ رنز( رتبه ۱۰)

**کاروان کیفی ایران در سی امین دوره یونیورسیاد

سی امین دوره یونیورسیاد تابستانی دانشجویان جهان، ۱۲ لغایت ۲۳ تیرماه ماه با حضور بیش از ده هزار دانشجوی ورزشکار از ۱۵۰ کشور جهان در دو بخش دختران و پسران در ناپل برگزار خواهد شد. این مسابقات در ۱۸ رشته ورزشی ۱۵ رشته دائمی دو و میدانی، بسکتبال، شمشیر بازی، فوتبال، ژیمناستیک هنری، جودو، شنا، تکواندو ،واترپلو، تنیس روی میز، والیبال، تنیس، شیرجه، تیر اندازی باکمان و ژیمناستیک ریتمیک و ۳رشته انتخابی قایقرانی (بادبانی)، راگبی و تیراندازی برگزار می‌شود.

تیم‌های ملی دانشجویان کشورمان در ۴ رشته ورزشی والیبال ، تکواندو (پومسه و مبارزه ) ، تیراندازی با کمان (کامپوند ) و تیراندازی در بخش دختران و پسران و با حضور ۴۲ ورزشکار در یونیورسیاد شرکت خواهند داشت.

ترکیب ورزشکاران کشورمان در این مسابقات به شر ح زیر است:
تکواندو، مبارزه مردان:

آرمین هادی پور در وزن ۵۸- کیلو گرم، سروش احمدی در وزن ۶۳- کیلو گرم، میر هاشم حسینی در وزن ۶۸- کیلو گرم ، امیر محمد بخشی در وزن ۷۴- کیلو گرم، مهران برخورداری در وزن ۸۰- کیلو گرم و عرفان ناظمی در وزن ۸۷- کیلو گرم

سرمربی: فریبرز عسگری

مبارزه بانوان:

ناهید کیانی در وزن ۵۳- کیلوگرم، زهرا شیدایی در وزن ۵۷- کیلوگرم، پریسا جوادی کوچک سرایی در وزن ۶۲- کیلوگرم و ملیکا میر حسینی وکیلی در وزن ۷۳- کیلوگرم

سرمربی: مهرو کمرانی

پومسه مردان:
کوروش بختیار، علی سهرابی و امیر‌رضا مهربان
سرمربی: حسینعلی نظری

پومسه زنان:

مرجان سلحشوری ، فاطمه حسام و مرجان تاجی رستم آبادی
سرمربی: مهسا مردانی

تیراندازی:

امید محمد نکونام، مهیار صداقت و نجمه خدمتی و فاطمه کرم‌زاده، هادی قره باغی و فاطمه صالحی در تفنگ و درسا عربشاهی، هانیه رستمیان و سجادی پور در تپانچه
سرمربی: مریم‌طالبی

تیراندازی با کمان:

محمدصالح پالیزبان، کیارش فرزان، سوگند حداد و بهاره رضایی
سرمربی: مجید احمدی

والیبال:

علی رمضانی ، حمید حمودی ، امیر حسن فرهادی ، قاسم کارخانه ، شایان شاهسون ، میر بابک موسوی ، رحمان تقی زاده ، سهند اله وردیان ، طیب عینی ، کیاوش حیدری ، سعید رنجبر و محمد دلیری

سرمربی: علی پور عروجی
مربی: مهدی مقدم منش

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید