نانوذرات موجود در هوای آلوده خطر ابتلا به «سرطان مغز» را افزایش میدهد
براساس تحقیقات جدید دانشمندان دانشگاه “مککیل” کانادا، نانوذرات بسیار ریز(UFP) موجود در هوای آلوده احتمال ابتلا به سرطان مغز را افزایش میدهد.
پایگاه خبری “گاردین” در گزارشی نوشته است که نانوذرات بسیار ریز (UFP) موجود در هوای آلوده، توسط وسایل نقلیه دیزلی منتشر میشود؛ با وارد شدن این ذرات آلوده به مغز و تولید ماده شیمیایی خطرناک در مغز، احتمال ابتلا به سرطان و بیماریهای کشنده افزایش مییابد.
“UFP” ذرات معلقی هستند که اندازهشان در مقیاس نانو (کمتر از یکدهم میکرون یا میلیونیوم متر یا صد نانومتر یک میلیاردیوم متر) است؛ در حال حاضر شاخصهای آلودگی هوا را ذرات بزرگتر آلودگی هوا در حد 2.5 میکرون و 10 میکرون در نظر میگیرند و مقرراتی برای این ذرات کوچکتر وجود ندارد.
سرطانهای مغز نادر هستند و دانشمندان محاسبه کردهاند که افزایش در میزان قرارگیری در معرض آلودگی هوا در حد نقل مکان از شهری آرام و خلوت به یک شهر شلوغ میتواند باعث افزایش یک مورد سرطان مغز در هر 100 هزار نفر شود.
دانشمندان در این تحقیق سوابق پزشکی و میزان قرار گرفتن در آلودگی 9 میلیون کانادایی بزرگسال را از سال 1991 تا 2016 مورد تجزیه و تحلیل قرار دادهاند؛ “اسکات ویچنتال” سرپرست این تحقیق میگوید: «رابطه مشاهدهشده میان سرطان مغز و قرارگیری در معرض نانوذرات آلودگی هوا بهطور غیرقابل انتظاری مداومت داشت اما از آنجایی که این نخستین بررسی در این مورد است، لازم است سایر پژوهشگران هم نتایج آن را تکرار کنند.»
کشف نانوذرات سمی از آلودگی هوا در مغز انسان در سال 2016 انجام شد؛ یک بررسی جامع جهانی در اوایل سال 2019 نتیجه گرفت که آلودگی هوا ممکن است به هر اندام و تقریباً هر سلول در بدن انسان آسیب برساند.
آلودگی هوا اثرات زیانبار دیگری هم بر مغز دارد، از جمله کاهش قابلتوجه در هوش، زوال عقل و مشکلات بهداشت روانی هم در بزرگسالان و هم در کودکان که بهمرور زمان خود را نشان میدهند؛ سازمان جهانی بهداشت آلودگی هوا را «وضعیت اضطراری خاموش بهداشت عمومی» مینامد.
مطالعه جدید که در ژورنال “Epidemiology” به چاپ رسیده است، نشان میدهد که افزایش 10هزار نانوذرات در هر سانتی مترمکعب، خطر ابتلا به سرطان مغز را 10درصد افزایش میدهد.