نامهنگاری ایران و عمان برای بررسی صادرات گاز
مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز از ارسال نامهای از سوی ایران به عمان برای تشکیل جلسهای با هدف بررسی سند صادرات گاز از ایران به عمان خبر داد.
به گزارش بازتاب به نقل از ایسنا، مهران امیرمعینی درباره پروژه صادرات گاز از ایران به عمان اظهار کرد: ایران درحال پیگیری برگزاری یک جلسه با طرف عمانی است که سند چارچوب همکاری در این زمینه را نهایی کنیم. یک چارچوب همکاری تعیین شده بود که طرف عمانی اصلاحاتی را در آن اعمال و برای ایران ارسال کرده بود؛ ایران هم نقطه نظرات خود را اعمال و برای طرف عمانی ارسال کرده است. در این راستا هفته گذشته نامهای به طرف عمانی ارسال کردیم تا جلسهای برگزار کرده و موضوعات را در جلسهای مشترک بررسی و نهایی کنیم.
وی با بیان اینکه سند چارچوب همکاری مذکور کلیاتی درباره پروژه صادرات گاز به عمان است، گفت: در این سند زوایا مشخصتر شده است. جزئیات برای فردی که قصد سرمایهگذاری دارد، برای افرادی که به نوعی درگیر پروژه میشوند و همچنین مسئولیتهای دوطرف روشنتر شده است. این سند پایه مناقصهای است که قرار است برای خط لوله برگزار شود. بعد از اینکه سند بین دو طرف امضا شد، اسناد مناقصه تهیه و بعد مناقصه برگزار میشود. امیدواریم بتوانیم در جلسهای که در آینده نزدیک با عمانیها خواهیم داشت، این سند را نهایی کنیم و بعد مناقصه را برگزار کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز درباره تمایل یک شرکت خارجی برای حضور در این پروژه، توضیح داد: از یک شرکت خارجی که مایل بود در این پروژه همکاری کند، درخواست کردیم پروپزال اولیه خود را ارائه کند و بعد از ارسال این پروپزال، در جلسه کمیته راهبری که تشکیل خواهد شد، درباره آن تصمیمگیری میکنیم.
امیرمعینی با بیان اینکه سرمایه مورد نیاز برای این پروژه بین ۶۰۰ تا ۸۰۰ میلیون دلار است، افزود: اجرای پروژه به حدود دو سال زمان نیاز دارد. اگر سند امضا شود، شش تا هشت ماه زمان برای تنظیم اسناد و برگزاری مناقصه نیاز است؛ بنابراین بهطور کلی بعد از امضای سند، اجرای پروژه به دو سال و نیم تا سه سال زمان نیاز دارد.
پیش از این امیرمعینی گفته بود که صادرات گاز به عمان در دو مرحله خواهد بود؛ یک بخشی از گاز تبدیل به LNG میشود و ما LNG را دریافت و بازاریابی میکنیم و بخش دوم که ۸۵ درصد پروژه را شامل میشود، بازاریابی برای گازی است که به عمان صادر میکنیم. بازارهای منطقه مطرح هستند که جدیترین آنها هند است. هند اعلام نیاز کرده اما هنوز نهایی نشده و مذاکرات مراحل اولیه خود را طی میکند. بخش دوم هم بازاریابی برای گاز است. در عمان این امکان وجود دارد که گاز را به محصولات پتروشیمی، برق و… تبدیل و صادر کرد.
به گفته او کشورهای هدف هم مهم هستند؛ میتوان به هند صادر کرد و اگر مشکلات روابط سیاسی کشور برطرف شود بازار کویت، امارات و… هم فراهم است. به عبارت دیگر میتوانیم گاز را از طریق عمان به کشورهای دیگر صادر کنیم. در این زمینه هم به توافقات اولیه با عمان رسیدهایم و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
بر اساس این گزارش، بیژن زنگنه در برنامهای که به عنوان وزیر پیشنهادی نفت در دولت دوازدهم ارائه کرد، ذکر کرده بود صادرات گاز به عمان از سال ۱۳۹۷ و با ۱۰ میلیون مترمکعب در روز آغاز خواهد شد که این میزان در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ به ۲۵ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید. همچنین وی در بازههای زمانی مختلف تاکید کرد که این موضوع دنبال میشود و تقریبا بحث نقشهبرداری آن تمام شده است. مشاور، اسناد مناقصه و پیشنهاد خود را تهیه و ارائه میکند که در این زمینه مناقصه برگزار شود. در دیداری که بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران و محمد الرومحی، وزیر نفت عمان در اواسط فروردینماه سال جاری با یکدیگر داشتهاند هم درمورد جزییات این پروژه به توافق رسیدند و حتی زمان آغاز آن را نهم تیرماه اعلام کردند.