مکرون که نتوانست؛ مرکل میتواند ترامپ را در برجام نگه دارد؟
نیوزویک در مطلبی به قلم بیل پاول، نوشت: امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه؛ تنها دوست دونالد ترامپ در میان رهبران غربی، در روز پنج شنبه واشنگتن دی سی را ترک کرد و وی در راضی کردن ترامپ در حفظ توافق هسته ای ایران ظاهرا با شکست روبرو شده است.
به گزارش انتخاب، در ادامه گزارش نیوزویک آمده است: یکی از مهم ترین محور دیدار وی با ترامپ در مورد توافق هسته ای ایران بوده است.
ماکرون قبل از این که آمریکا را ترک کند گفت: با وجود تمام تلاش در قالب ارائه توافق نامه اصلاح شده برای حفظ آمریکا در برجام، نسبت به این که ترامپ از این توافق خارج نشود تردید دارم. اما مقامات دولتی به صورت محتاطانه بیان کرده اند که هنوز هیچ چیزی نهایی نشده است.
مهمترین انتقادی که ترامپ به برجام دارد در مورد بند غروب آفتاب است که بسیاری بر این عقیده هستند که ایران بر اساس برجام می تواند بعد از 10 سال به سمت سلاح هسته ای حرکت کند. ایالات متحده آمریکا در طول کمپین انتخاباتی به طور مکرر برجام را بدترین توافق نامید.
پس از ترک ماکرون؛ آنگلا مرکل صدراعظم آلمان حامی دیگر توافق هسته ای به واشنگتن رفت و به نوبه خود درصدد است تا ترامپ را راضی کند که از توافق خارج نشود. احتمالا مرکل در دستیابی به این هدف با شکست روبرو خواهد شد.
تصمیم دونالد ترامپ برای اصلاح برجام از طریق فشار به متحدانش برای کمک به رفع برخی از اشکالات تاثیراتی داشته است. ماکرون در طی سفر به واشنگتن از نیت خود در مورد گسترش برجام به مسئله برنامه موشک های بالستیک ایران سخن گفت ولی وی حامی این بود که توافق هسته ای دست نخورده باقی بماند. وی همچنین خواهان بازرسی شدیدتر از برخی سایت های هسته ای مشکوک ایران شد و همچنین تمایل خود را به پیوستن به آمریکا برای فشار بیشتر به ایران در زمینه حمایت این کشور از رئیس جمهور بشار اسد و شورشیان در جنگ داخلی یمن را نشان داد.
برایان هوک یکی از مقامات وزارت امور خارجه آمریکا در مذاکرات بروکسل با همتای اروپایی بر این تاکید کرد که ما در زمینه های فوق با اروپایی به پیشرفت های خوبی رسیده ایم.
اما با وجود تمام اقدامات فوق، ترامپ همچنان رضایتی در حفظ برجام ندارد. و مسئله ای که بیشترین نگرانی را برای وی ایجاد می کند در مورد بند غروب آفتاب است که محدودیت ایجاد شده در طی یک مدت زمان خاص از بین می رود. این از همان آغاز جز نگرانی های اصلی اسرائیل هم بوده است.
مرکل و سایر رهبران اروپایی تمایلی برای اصلاح مجدد برجام ندارند و آن ها بر این عقیده هستند که هر گونه فشار برای مذاکره مجدد در مورد بند غروب آفتاب می تواند زمینه خروج کامل ایران از توافق و تلاش برای دستیابی به بمب سوق می دهد. اما اروپایی برای تضمین این مسئله به آمریکا یی ها تاکید کرده اند که اگر اگر آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید کند که تهران از مسیر صلح آمیز خود منحرف شده است تحریم های اقتصادی شدیدی علیه ایران شکل می گیرد.
تصمیم ایالات متحده آمریکا برای خروج از توافق هسته ای دارای پیامدهای گسترده ای است. این بدان معنا است که ترامپ از کنگره می خواد که تحریم های اقتصادی علیه ایران دوباره اجرا گردد و توافق هسته ای مذاکره شده در دولت اوباما را لغو کند. این تحریم شامل مجازات های ثانویه می باشد که علیه هر شرکتی که با ایران به تجارت بپردازد اعمال می شود. این تصمیم شرکت های اروپایی را که مشتاقانه در حال تلاش برای ایجاد قراردادهای اقتصادی با ایران هستند را به خطر خواهد انداخت.
مخالفان توافق هسته ای بر این عقیده هستند که آن چه که مرکل را به حفظ برجام واداشته زمینه های اقتصادی این توافق است نه ترس از این که ایران به سرعت به بمب دست پیدا کند. ( ترسی که آن ها باوردارند اغراق آمیز است). قبل از ورود مرکل به آمریکا، بسیاری از منتقدان وی بر این نکته تاکید کردند که یک شرکت آلمانی بخش از اجزای موشک های ساخت ایران را که توسط بشار اسد برای حمل سلاح های شیمیایی اخیر استفاده شده است را تامین کرده است. ریچارد گلدبرگ یکی از مشاوران ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی گفت:« با توجه به مسیر تجارت بین آلمان و ایران؛ تصمیم مرکل برای اقناع ترامپ در حفظ برجام در خلاء منطقی به نظر می رسد. اما ما در خلاء زندگی نمی کنیم زیرا که ایران حامی دولتی تروریسم است و آلمان باید مسئولیت منحصر به فردی در مقابله با این خشونت ها داشته باشد.»
یکی از مسائل دیگر شکاف بین اعضای دولت ترامپ در زمینه توافق هسته ای است. مایک پمپئو وزیر امور خارجه جدید و جان بولتون مشاور امنیت ملی جدید خواهان لغو برجام هستند این در حالی است که جیمز متیس وزیر دفاع موافق حفظ برجام است. وی در آخرین اظهارات خود در نشست استماع در کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا وقتی که از او پرسیدند که آیا وی هنوز فکر می کند که حفظ برجام در راستای منافع ملی آمریکا است.
وی گفت : «بله سناتور من این فکر می کنم». در این جا نگرانی دیگری در مورد حفظ توافق هسته ای وجود دارد این است که کره شمالی در حال نظاره کردن است. کیم جونگ اون دیکتاتور کره شمالی با مون جائه رئیس جمهور کره جنوبی با یکدیگر دیدار کردند و بر خلع سلاح شبه جزیره تاکید کردند. در اواخر می یا اوایل ژوئن یکی از بحث های مهم در مورد دیدار ترامپ با کیم است. ترامپ علاقه ای زیادی دارد که این نشست را با یک توافق چشمگیر ترک کند. اما توافقات قبلی آمریکا با کره شمالی با شکست همراه بوده است. توافق هسته ای مذاکره شده در دولت کلینتون در سال 1994 در نهایت از هم پاشسد و همچنین هیچ چیزی در مورد مذاکرات هسته ای «شش حزب» در دوران جرج بوش مطرح نشده است. با این حال سوالی که قابل طرح است اگر آمریکا از توافق هسته ای ایران خارج شود آیا کیم جونگ می تواند به آنچه که دونالد ترامپ مذاکره می کند پای بند باشد یا خیر؟