مناقشه «مهر»!

«آقایی که من در طول این سالها شناختهام، همواره دعاگوی مسئولان بودهاند (حتی به اسم و در نماز شب). از ایشان آموختهام که اگر محتوای خوب را نمیتوانم در قالب خوب بیان کنم، همان بهتر که کل آن را ترک کنم».
به گزارش شرق، این یادداشت کوتاهی است که روز گذشته، عزتالله ضرغامی، رئیس اسبق صداوسیما در کانال اختصاصی خود گذاشت. مطلبی در واکنش به صحبتهای وحید حقانیان که به مناطق زلزلهزده کرمانشاه سفر کرده است.
روز شنبه در فضای مجازی فیلم کوتاهی از سخنان حقانیان منتشر شد که در آن به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری اشاره شده بود. در این فیلم سردار وحید در جمعی چندنفره ایستاده و میگوید: «هر چیزی که سیاسی شود چنین داستانهایی در آن پیدا میشود متأسفانه. [ماجرا] را سیاسی کردند و زود شروع کردند و از مسکن مهر…، … معاون اول رئیسجمهور آقای جهانگیری، اولین تخم لق سیاسی را ایشان گذاشت و زود در جلسه اقتصاد مقاومتی مطرح کرد که: «آقا مسکن مهر!» چه ربطی دارد مردم گرفتاری دارند حالا تو شروع کردی از مسکن مهر! چه ارتباطی داره؟ اصلا بیخودی! بعد ۱۲ میلیون، ۱۰ میلیون آدم در مسکن مهر است اینها را متزلزل کنند. نه، مسکن مهر من خودم دیدم کارشناس آمد دیروز، ۲۷ نفر از نظام مهندسی زنجان آمدند، دیدند و گفتند مشکلی نداره سازهها. نما در لرزشی که داره، در ۷ و سه دهم یا به عبارتی ۷ و شش دهم خیلی وحشتناکه، روی خطش که قرار میگیرد «کنفیکون» میکند».
یک روز بعد، وحید حقانیان جلوی دوربین خبرگزاری فارس قرار گرفت تا درباره جملهای که درمورد اسحاق جهانگیری گفته بود، توضیح دهد.
او که در منطقه سرپلذهاب به سر میبرد، گفت: «روز گذشته (شنبه) بنده به منظور بررسی وضعیت زلزلهزدگان در قصرشیرین بودم و در جمع محدودی از جهادگران سخنانی گفتم که علیالظاهر به معاون اول محترم رئیسجمهور برخورده در حالی که بنده ۲۵ سال با ایشان همکار بودم و قصد توهین و جسارت نداشتم. سخنان در یک جمع خصوصی صورت گرفت و قرار بر انتشار آن نبود.
البته اینها یک واقعیت است که ما نباید مسائل اینچنینی را سیاسی کنیم. بخشی از این منطقه از جمله محل مسکن مهر روی گسل بوده که بسیاری از خانههای بتنی که توسط خود مردم هم ساخته شده کاملا فرو ریخته اما سازه مسکن مهر سالم است. مردم مشکلات و آلام زیادی دارند که ما باید آنها را کم کنیم نه اینکه طوری صحبت کنیم که ۱۲ میلیون نفر از ساکنان مسکن مهر هم با مشکل مواجه شوند».
جهانگیری چه گفته بود
اسحاق جهانگیری یک روز بعد از زلزله در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی با ابراز تأسف از اینکه بیشتر خانههای تخریبشده در زلزله، متعلق به ساختمانهای مسکن مهر بوده است، از وزیر راه و شهرسازی خواسته بود با دقت این موضوع را که چرا خانههای نوساز تا این حد آسیبپذیر بودهاند، بررسی کند.
شخص رئیسجمهوری هم روز چهارشنبه و در جلسه هیئت دولت به این موضوع اشاره کرده و گفته بود: «اینکه خانه ساخته خود مردم در منطقه سرپلذهاب سالم مانده و در مقابل یک ساختمان دولتی فروریخته، نشاندهنده وقوع فساد در این زمینه است و مشخص است در بخش پیمانکاری ساختوساز فساد وجود داشته است».
واکنشها
یادداشت عزتالله ضرغامی تنها واکنش به فیلم پخششده نبود. مردم هم در شبکههای مجازی بهاین صحبتها واکنش نشان دادند. وحید یامینپور مجری تلویزیون و از حامیان جبهه پایداری، هم در اینستاگرام خود با انتشار فیلم صحبتهای وحید حقانیان نوشت: «وقتی کارد به استخوان برسد و مردم زیر بار جناحبازی سیاستمداران دغلباز له میشوند…».
حسامالدین آشنا، مشاور رئیسجمهوری هم در توییتی انتقادی با استفاده از شعر سعدی به این موضوع واکنش نشان داده است.
بازخواست پیمانکاران ساختمانهای بدون استحکام
بعدازظهر شنبه، یعنی همان روزی که فیلم سخنان حقانیان در فضای مجازی میچرخید، جلسه ستاد مدیریت بحران کشور درباره زلزله غرب کشور به ریاست معاون اول رئیسجمهوری برگزار شد و اسحاق جهانگیری خواست پیمانکاران ساختمانهای نوساز و بدون استحکام بازخواست شوند.
به گزارش ایسنا، او با تأکید بر ضرورت اطلاعرسانی صحیح به مردم درخصوص اقدامات صورتگرفته، گفت: «از صداوسیما و همه رسانهها میخواهیم که خدمات انجامشده را که نشانگر کارآمدی نظام است به درستی منعکس کنند؛ البته ما قصد نداریم ضعفها و نواقص را کتمان کنیم اما در عین حال باید کارهای مثبت زیادی که انجام میشود نیز اطلاعرسانی شود تا روند امدادرسانی در فضای مثبت با سرعت بیشتری انجام شود و نباید با سیاهنمایی و انکار خدمات ارائهشده به زلزلهزدگان، کارآمدی نظام را زیر سؤال ببریم».
جهانگیری همچنین گفت: «بیتردید در کنار خدمات و اقدامات انجامشده، نواقص و ضعفهایی نیز وجود دارد. چندیپیش به شهرستان هریس رفته بودم. در این سفر وقتی برای افتتاح یک بیمارستان رفتیم، مشاهده کردیم که در کنار این بیمارستان یک بیمارستان دیگر در سال ۹۰ افتتاح شده اما در سال ۹۱ بر اثر زلزله تخریب شده بود و ناچار شده بودند ساختمان دیگری احداث کنند. وقتی که ساختمانی احداث میشود، باید از استحکام و ایمنی لازم و استاندارد برخوردار باشد و نباید از کنار این موضوع که ساختمانهای نوساز دچار آسیب میشوند بهسادگی عبور کنیم».
معاون اول رئیسجمهوری اضافه کرد: «در اینگونه موارد که ساختمانهای نوساز یا بناهایی که مستحکمسازی شدهاند، تخریب میشوند، به این معناست که اشکالاتی وجود دارد و باید پیمانکاران و سازندگان اینگونه بناها مورد بازخواست قرار گیرند که چرا موارد ایمنی در احداث ساختمانها رعایت نشده است».