فلاحتپیشه :ایران به دنبال طرح کیفرخواست علیه میانمار به دیوان بینالمللی کیفری باشد
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت که ایران برای جلوگیری از نسلکشی مسلمانان در میانمار باید موضوع را از طریق شورای امنیت و طرح کیفرخواست در دیوان بینالمللی کیفری پیگیری کند.
حشمتالله فلاحتپیشه عضو کمیسیون امنیت ملی برای جلوگیری از کشتار مسلمانان در میانمار پیشنهاد طرح کیفر خواست در دیوان بین المللی کیفری را مطرح کرد.
به گزارش نامه نیوز، وی افزود: در داخل برخی پیشنهاد راهکار نظامی را مطرح کردند که این پیشنهادی اشتباه است چون بهانه را به دست ارتش و دولت میانمار برای افزایش کشتار و نسلکشی میدهد. راهکار دیگر نیز صدور بیانیه سازمان همکاریهای اسلامی است که همین اتفاق نیز افتاد اما به نظر نمیرسد که در نهایت مشکلگشا باشد چون کنفرانس اسلامی که برای دفاع از فلسطین تشکیل شد نتوانست کاری کند چه برسد به اینکه بخواهد از کشتار مسلمانان میانمار جلوگیری نماید.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس راهکار بینالمللی را به عنوان تنها راه برای جلوگیری از کشتار مسلمانان میانمار دانست و گفت: از ابتدای شکلگیری سازمانهای بینالمللی راهکارهایی مبتنی بر ضمانت اجرایی در قالبهای مختلف همچون اساسنامه ۱۹۹۹ رم پیشبینی شد تا در قالب آن با اتخاذ سیاستهایی جلوی اتفاقاتی همچون نسلکشی گرفته شود. به نظر میرسد این مسیر بهترین راه برای جلوگیری از کشتار مسلمانان میانمار است.
فلاحتپیشه با طرح این پرسش که ایران چطور میتواند از طریق عرصه بینالملل جلوی کشتار مسلمانان میانمار را بگیرد، گفت: مقام معظم رهبری حدود یک ماه پیش درباره میانمار این موضع را اتخاذ کردند که قوه قضاییه باید از طریق حقوق بینالملل به این موضوع ورود پیدا کند.
وی توضیح داد: باید از طریق ICC یا همان دیوان بینالمللی کیفری موضوع میانمار را پیگیری کرد که تاکنون دادگاهی برای سیاستمدارانی که متهم به نسلکشی شده برگزار شده و همین دادگاه از ادامه نسلکشیها جلوگیری کرده است. نمونه آن دادگاه صربها، کرواتها، قذافی و صدام است که این دادگاهها در راستای اساسنامه رم و جلوگیری از نسلکشی برگزار شد.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در نتیجهگیری، گفت: جمهوری اسلامی ایران باید در دو حوزه دولتی و غیردولتی موضوع میانمار را پیش ببرد. حوزه دولتی از طریق شورای امنیت است که ایران از طریق صدور کیفرخواست به دیوان بینالمللی کیفری پرونده افراد نظامی و سیاسی میانمار را پیگیری کند که میتواند کاری پیشگیرانه باشد.
وی ادامه داد: راهکار مدنی یا همان غیردولتی همان است که وکلای آزاد و یا NGOها نیز کیفرخواستی علیه میانمار به دیوان بینالمللی کیفری ارائه کنند تا از نسلکشی جلوگیری به عمل آید.
فلاحتپیشه در پایان، گفت: طبیعتا راهکارهای دیگری همچون راهکار نظامی شدنی نیست چون باید از طریق همسایگان میانمار همچون اندونزی و بنگلادش پیگیری شود که به نظر نمیرسد آنها عزمی برای این کار داشته باشند.