عوارض فشارخون بالا چیست؟
فشارخون بالا معمولا علامت ندارد، اما ممکن است افراد مبتلا به فشار خون بالا، علائمی داشته باشند که بتوان با مشاهده این علائم فشار خون را در آنها تشخیص داد.
فشارخون بالا معمولا علامت ندارد. البته ممکن است افراد دارای فشارخون بالا دچار سردرد در ناحیه پشت سر، سرگیجه، تاری دید، خستگی زودرس و تپش قلب، تنگی نفس شبانه یا هنگام فعالیت و درد در قفسه سینه شوند.
در عین حال تنها راه تشخیص فشار خون بالا، اندازهگیری فشارخون با دستگاه فشارسنج است. برای اطلاع از وضعیت فشارخون خود میتوانیم به خانههای بهداشت، پایگاههای سلامت، مراکز خدمات جامع سلامت، مطب پزشکان، درمانگاهها و بیمارستانها مراجعه کنیم و بخواهیم تا فشارخون ما را اندازه بگیرند.
عوارض فشارخون بالاچیست؟
در افرادی که فشارخون بالا دارند، به علت فشار وارد بر قلب به تدریج عضله قلب آنها ضخیم میشود و این موضوع میتواند فشار بر قلب را افزایش دهد و در طولانی مدت، عمر فرد را کم کند. همچنین فشارخون بالا باعث میشود تا چربی در دیواره سرخرگها سریعتر رسوب کند. رگهای قلب در این افراد زودتر تنگ میشوند و خون کمتری به عضله قلب میرسد. اگر رگهای قلب بسته شوند و خون اصلا به عضله قلب نرسد، سکته قلبی رخ میدهد. رسوب چربی در دیواره سرخرگهای مغزی نیز از دیگر عوارض فشار خون است که باعث کم شدن جریان خون به مغز میشود. اگر تنگی بسیار شدید شود و یا رگهای مغز کاملا بسته شود، سکته مغزی رخ میدهد.
در عین حال فشارخون بالا میتواند باعث پارگی رگهای مغز شود و خونریزی مغزی ایجاد کند که ممکن است باعث اختلال در حرکت اندامها، بینایی و قدرت تکلم و مرگ شود. فشارخون بالا میتواند باعث نارسایی کلیهها نیز شود.
بنابر اعلام روابط عمومی وزارت بهداشت، در فشارخون بالا چشم هم میتواند مشکل پیدا کرده و خونریزی کند و حتی منجر به تاری دید و حتی کوری شود. بنابراین لازم است هر بار که به پزشک و یا دیگر ارائه کنندگان خدمات سلامت مراجعه میکنیم، از آنها بخواهیم که فشارخون ما را اندازه گیری کنند. اگر فشارخون از حد طبیعی بالاتر باشد، مراجعه به پزشک ضروری است. در عین حال بدانید که حداقل نیم ساعت قبل از اندازهگیری فشارخون خود، غذا نخورید، قهوه و چای ننوشید، فعالیت بدنی انجام ندهید، سیگار یا قلیان نکشید، ادرار خود را کاملا تخلیه کنید و عصبانی نباشید.