علیرضا بهنام راوی «گزارش دیگری» شد
علیرضا بهنام کتابی درباره تاریخچه شعرنو و با عنوان «گزارش دیگری» نوشت.
«گزارش دیگری» عنوان کتابی از علیرضا بهنام درباره پیشینه شعرنو است که بزودی از سوی انتشارات سیب سرخ روانه بازار کتاب میشود.
علیرضا بهنام گفت: سابقه نگارش این کتاب به سالهای دهه ۸۰ برمی گردد. یعنی زمانی احساس کردم سیر تئوریکی که به شعر آن روزهای ایران منجر شده نیاز به توضیح دارد. در واقع بسیاری از فصلهای این کتاب پاسخی است به ایرادهایی که در آن سالها به شعر معاصر گرفته میشد و به نظر من نیاز به پاسخ داشت.
او افزود: واقعیت این است که این کتاب در طول ده سال شکل گرفته و بعضی فصلهایش پیش از این به صورت مقالههایی مستقل در نشریات ادبی چاپ شدهاند و روش اصلی کتاب نقد پساساختارگراست البته به جز فصل اول که خوانشی ساختارگرا از شعر حافظ است.
او افزود: کتاب «گزارش دیگری» شامل دو بخش است. بخش نخست ملاحظات نظری، شامل نگاهی ساختارگرانه به شعر کلاسیک ایران و در ادامه وارد بحث شعر نیما و شعر پس از او میشود و تحولات این دوران در قالب چند مقاله بررسی میشود. قسمت دوم به چند چهره مهم از شاعران این دوران اختصاص دارد که در قید حیات و مشغول فعالیت هستند. البته برخی از آنها به تازگی از دنیا رفتهاند ولی هنوز آثار تازه آنها در بازار کتاب موجود است. به همراه چند چهره شعر این سالهای ایران که به نظرم آثارشان اهمیت بیشتری دارد و میتواند در تاریخ شعر ماندگار باشد.
بهنام درباره اهمیت نوشتن این کتاب، اظهار داشت: تصورم این است که در صورتبندی نظری اتفاقی که در شعر نو افتاده کوتاهی کردیم همانطور که در بازخوانی شعر کلاسیک با معیاریهای جدید و موازین نقد جدید کوتاهی شده است. کتاب «گزارش دیگری» میخواهد به همه افرادی که دانش تئوریک دارند توضیح دهد این اتفاقی است که در طول ۸۰و۹۰ سال اخیر رخ داده وآنها باید به میدان بیایند و از زاویه دید خودشان این کار را انجام دهند؛ چرا که با تضاربآرا و ایجاد گفتوگوی نظری پیرامون این اتفاق میتوانیم به پیشبرد فضا کمک کنیم.
او افزود: متأسفانه در حوزه شعر، بسیاری از اتفاقات هنوز توضیح داده نشده باقی مانده است که منجر به سردرگمی در بین شعرخوانها شده و در واقع نمیتوانند از بین محصولاتی که هر سال به بازار کتاب میآیند انتخاب کنند که چه اثری را باید مطالعه کنند. ایجاد فضای نظری و توضیح دادن اتفاقات جدیدی که در حوزه شعر افتاده با تکیه بر رخدادهای گذشته و نشان دادن ربط منطقی جریان شعر فارسی به این کار میآید و میتواند مردم را برای انتخاب از میان کتابهای شعری که منتشر میشوند، کمک کند. البته تاکید میکنم زاویه دید این کتاب، زاویه دید شخص من است. بی شک زاویه دیدهای دیگری هم هستند و امیدوارم نگارش کتابهای مشابه امکان ایجاد فضای گفتوگو را ایجاد کنند.
این منتقد ادامه داد: شعر نو از منظری که در این کتاب به آن پرداخته شده ادامه منطقی جریان شعر فارسی است. در واقع شاخهای از شعرنو که به تغییر همزمان لفظ و معنا توجه دارد آینده شعر فارسی را به پیش میبرد. این کتاب با بررسی اتفاقهایی سروکار دارد که تا کنون در شعر اتفاق افتاده. لاجرم نمیشود از این رهگذر درباره آینده حکمی داد.
این شاعر و منتقد ادامه داد: اگر قرار باشد این کتاب را با آثار مشابهش مقایسه کنیم ویژگی این کتاب در اهمیت بخشیدن به گفتمانهایی است که معمولاً در بررسیهای ادبی در حاشیه قرار میگیرند. حاشیههایی که به زعم نگارنده اهمیتی راهبردی برای فرهنگ انتقادی ما دارند.
به گزارش مهر ،بهنام درباره روند انتخاب شعر شاعرانی که در این کتاب بررسی شدهاند، گفت: در این کتاب مباحث بیشتر از شاعران اهمیت دارد. تلاشم بر این بود که بیشتر گرایشهای مهم حاضر در صحنه ادبی این سالها با نماینده یا نمایندگانی در این کتاب حضور داشته باشند.
او افزود: مخاطب این اثر هر کسی است که برای شعر فارسی اهمیت قائل است. اگر دنبال توضیحی برای تغییر سریع شکل سرایش شعر در سالهای اخیر هستید این کتاب برای شماست.
«گزارش دیگری» در ۱۱۰ صفحه بزودی از سوی انتشارات سیب سرخ روانه بازار کتاب خواهد شد.