علائم روماتیسم مفصلی چیست؟
روماتیسم مفصلی نوعی اختلال خود ایمنی بوده که باعث التهاب مزمن مفاصل میشود. این بیماری ابتدا به صورت آهسته و با علائم کم پدیدار شده و سپس با گذشت ماهها پیشرفت میکند. علائم این بیماری مزمن، معمولا در هر دو طرف بدن ظاهر شده، در هر فردی متفاوت است و ممکن است روز به روز تغییر کنند.
علائم روماتیسم مفصلی چیست؟
خستگی: قبل از بروز علائم دیگر، ممکن است به طور غیرمعمول دچار خستگی زیاد شوید. احساس خستگی میتواند هفتهها یا ماهها پیش از شروع علائم دیگر، پدیدار شود. گاهی اوقات احساس خستگی با احساس ناخوشی و یا حتی افسردگی نیز میتواند همراه باشد.
احساس سفتی و چوب شدگی در صبح: احساس سفتی و چوب شدگی در صبح، اغلب نشانه اولیه روماتیسم است. اگر این سفتی به مدت چند دقیقه طول بکشد، معمولا نشانهای از فرم حاد شونده روماتیسم است. اگر این سفتی به مدت چند ساعت طول بکشد، نشانهای از آرتروز التهابی بوده که نوعی از روماتیسم مفصلی است. همچنین ممکن است پس از چرت زدن یا نشستن نیز، دچار احساس سفتی شوید.
سفت شدن مفاصل: سفت شدن یک یا چند مفصل کوچک، از اولین علائم روماتیسم مفصلی است. این حالت میتواند در هر زمان از روز روی دهد. به طور معمول، سفت شدن مفاصل از دست ها شروع میشود. معمولا این حالت به طور آرام پدیدار شده، هرچند میتواند به طور ناگهانی نیز روی داده و در طول یک یا دو روز، چندین مفصل را تحت تاثیر قرار دهد.
درد مفاصل: سفتی مفاصل اغلب با احساس درد هنگام لمس همراه است. این شرایط بر روی هر دو طرف بدن به طور مساوی تأثیر میگذارد. در اوایل شروع بیماری، احساس درد ابتدا در انگشتان و مچ دست پدیدار میشود. این احتمال نیز وجود دارد که در زانو، پا، مچ پا و یا شانههایتان نیز احساس درد را تجربه کنید.
تورم مفاصل: التهاب ملایم مفاصل در اوایل شروع بیماری، امری شایع بوده و باعث میشود که مفاصل بزرگتر از حد معمول شوند. همچنین این تورم باعث می شود که به هنگام لمس مفاصل، احساس گرما به شما دست دهد.
تب: اگر هم زمان با درد و التهاب مفاصل، دچار تب خفیف شوید، این عارضه علامتی برای شروع روماتیسم مفصلی است. هرچند تب بالای ۳۸ درجه، میتواند نشانهای از یک بیماری دیگر یا عفونت نیز باشد.
احساس بی حسی، گزگز و سوزش: التهاب تاندونها میتواند بر روی اعصاب فشار وارد کند. این حالت میتواند منجر به بی حسی، گزگز و یا احساس سوزش در دست شده که به آن سندرم تونل کارپال گفته میشود. همچنین در زمان حرکت، ممکن است ساییده شدن غضروف آسیب دیده به مفاصل، باعث ایجاد نوعی صدا در دستها و پاهای شما شود.
کاهش فعالتهای حرکتی: التهاب مفاصل میتواند باعث بروز تغییر شکل یا بی ثباتی در تاندونها و رباطها شود. با پیشرفت بیماری، ممکن است دیگر نتوانید برخی از مفاصل خود را خم یا راست کنید. اگر چه ممکن است فعالیتهای حرکتی باعث ایجاد درد در شما شوند، اما باید به طور منظم و ملایم ورزش کنید.
دیگر علائم روماتیسم مفصلی عبارتند از:
ضعف عمومی یا احساس رخوت
خشک شدن دهان
خشکی، خارش یا تورم چشمها
ترشحات چشم
اختلال در خواب
بروز درد در قفسه سینه به هنگام نفس کشیدن (ذات الجنب)
ایجاد برآمدگیهای سفت در زیر پوست دست
از دست دادن اشتها
کاهش وزن
در صورت مشاهده علائم روماتیسم مفصلی، بهتر است برای تشخیص قطعی، به پزشک مراجعه کنید.