عربستان دستورالعمل بهداشتی حج ۱۴۰۰ را ارسال نکرده
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمربا اشاره به اینکه عربستان هنوز دستورالعمل بهداشتی برای حج آتی ارسال نکرده است، از اعمال رویکرد سختگیرانه برای تایید استطاعت جسمی زائران کشورمان در حج آتی خبر داد.
سید علی مرعشی، رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر درباره گسترش فعالیتهای مرکز پزشکی درون ساختمان سازمان گفت: با توجه به تعامل مناسب مرکز پزشکی و سازمان حج و زیارت و از طرفی تسهیل امور خدمات رسانی به زائران، با عنایت آقای علیرضا رشیدیان، ریاست سازمان حج و زیارت و به منظور افزایش کیفیت خدمات رسانی، فضای گستردهتری در اختیار مرکز قرار گرفت.
به گزارش فارس، وی افزود: تقریبا از تمام واحدهای مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر شامل واحد حج و عمره، عتبات، دبیرخانه در دفتر سازمان حج و زیارت کشور مستقر شده و شرایط خوبی برای پاسخگویی هرچه بهتر به زائران و خدمات رسانی فراهم است.
مرعشی درباره ادامه بحران کرونا در دنیا و تاثیرات آن در اعزام حجاج و تمهیدات اندیشیده از سوی کارشناسان کشورمان در این رابطه گفت: سال گذشته دستورالعملی تهیه شد تا امکان ارائه خدمت مناسب توام با سلامت را داشته باشیم که در همین راستا از نظرات همکاران مرکز پزشکی، وزارت بهداشت و سازمان حج و زیارت کمک گرفتیم.
تدوین و ترجمه دستورالعمل بهداشتی برای حجاج کشورمان
وی با بیان اینکه در حج گذشته عربستان اجازه حضور حجاج کشورهای مختلف به داخل عربستان را نداد و عملا این دستورالعمل تدوین شده اجرایی نشد، گفت: درحال حاضر این دستورالعمل به زبان عربی و انگلیسی ترجمه شده و در اختیار سازمان حج وزیارت قرار دارد تا هم زائران کشورمان استفاده کنند و هم اینکه در صورت تمایل سایر کشورهای اسلامی در اختیار آنان قرار گیرد.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در خصوص دستورالعمل تدوین شده عنوان کرد: این پروتکل هم برای شرایط خاص از جمله بهداشت آشپزخانه، هتل، تردد در شهر، تردد در مکان های زیارتی ، انواع مراقبت های بهداشتی و ضدعفونی و ….و هم اینکه برای زمان قبل از اعزام یعنی تایید استطاعت جسمی و رفت و بازگشت زائران تدارک دیده شده است.
بحرانهای ویروسی را پشت سرگذاشته ایم/تمهیدات لازم برای مقابله با کرونا
وی با اشاره به تجارب مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در سالهای گذشته افزود: ما بحرانهایی همانند ابولا، سارس و آنفولانزا را پشت سرگذاشتهایم و به طور قطع در بحران کویید ۱۹ نیز بر اساس تمهیدات بهداشتی برای زائران، شاهد کمترین مشکلی خواهیم بود.
به گفته مرعشی، دستورالعمل تدوین شده در بحران کرونا بر اساس تجارب سالهای قبل و وضعیت جسمی زائران و زیر نظر کارشناسان مجرب تهیه و تدوین شده که بخشی از آن مربوط به قبل از اعزام و در زمان تایید استطاعت جسمی متقاضیان است.
رویکرد سختگیرانه نسبت به اعزام بیماران قلبی، ریوی و نقص سیستم ایمنی
وی افزود: بخشی از این دستورالعمل که برای حج گذشته بوده و به طور قطع در حج آتی نیز بعد از ارائه دستورالعملهای بهداشتی کشور میزبان، از سوی کارشناسان مرکز بروز رسانی خواهد شد، شامل ممانعت از اعزام بیماران قلبی و ریوی و بیماران دارای نقص سیستم ایمنی بوده که به طور قطع امسال هم در صورت اعزام رویکرد سختگیرانهای مدنظر خواهیم داشت.
عدم ارسال دستورالعملهای بهداشتی کشور میزبان
مرعشی با بیان اینکه دستورالعمل بهداشتی کشور میزبان که به عنوان یک رویکرد مرجع در موضوع پزشکی حج محسوب میشود، اما هنوز برای هیچ یک از کشورهای مهمان ارسال نشده است، تصریح کرد: در هر صورت همه شرایط همانند تولید واکسن، بهبود کنترل بیماری، درمانهای به موقع و … نیز مدنظر قرار دارد.
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در خصوص احتمال تزریق واکسن کرونا در صورت برگزاری حج تمتع ۱۴۰۰ گفت: چندی قبل نشستی بین رئیس سازمان حج و زیارت و وزیر بهداشت برگزار شد که دکتر نمکی بابت تامین واکسن حجاج کشورمان قول مساعد خود را اعلام کرد.
تایید استطاعت جسمی متقاضیان به صورت سختگیرانه
مرعشی درباره اینکه آیا در اعزام موضوع سن افراد مدنظر خواهد بود یا خیر و اینکه برای زمان اعزام و بازگشت چه تمهیداتی اندیشیده میشود که از شیوع دوباره ویروس جلوگیری شود، گفت: با توجه به اینکه بیماری هنوز کامل کنترل نشده است، مجبوریم شرایط سختگیرانهتری برای زمان قبل از اعزام یعنی تایید استطاعت جسمی در نظر بگیریم. در رابطه با زمان اعزام و بازگشت نیز نشستهای مختلفی با همکاران در وزارت بهداشت و سایر دست اندرکاران برگزار کردیم که نتایج خوبی حاصل شده است.
وی افزود: درخصوص میانگین سنی هم قطعا ابتدا منتظر دستورالعمل کشور میزبان هستیم که به عنوان پایه در بحث بهداشتی حج تمتع مطرح است. اما در هر صورت اگر چنین دستورالعملی منتشر نشود، ما بر اساس دستورالعمل تدوین شده، تمهیداتی را برای افراد مختلف به ویژه در حوزه استطاعت جسمی یا شرایط بیماران در نظر میگیریم.
مرعشی با بیان اینکه برخی عدم تایید استطاعت جسمی افراد، به صورت موقت و برخی دائمی است که بدون شک با توجه به استمرار شرایط کرونا و برای حفظ سلامت خود زائران ما نیز امسال شرایطی مبتنی بر دستورالعمل های تدوین شده خواهیم داشت، گفت: معاینات زائران برای تایید استطاعت جسمی همه ساله در ایام حج تمتع به صورت جدی مدنظر بوده اما این معاینات در حج تمتع آتی به سبب شرایط موجود جدی تر و سختگیرانه تر خواهد بود.
تغییر در آموزش های بهداشتی و پزشکی به حجاج
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در خصوص موضوع آموزش و رعایت نکات پیشگیری از سوی زائران گفت: شاید بسیاری زائران به دلیل شرایط زندگی، دسترسی به فضای مجازی و اطلاعات کافی نداشته باشند، بنابراین آموزش از طریق تهیه کلیپها و فیلمهای آموزشی را همانند سالهای قبل مدنظر قرار داده ایم و همچنین با توجه به تعطیلی کلاسها و نبود فضای پخش کلیپ ها ، از رسانه ملی هم در این حوزه بیشتر بهره میگیریم.
وی اهتمام به آموزش در پیشگیری از بیماری ها را ضروری دانست و تاکید کرد: نمونه بارز این آموزش به زائران را در سالهای گذشته و در زمان بروز آنفولانزا شاهد بودیم که با رعایت دستورالعمل ها و توجه به آموزش ها، نتیجه بسیار موفقیت آمیزی را شاهد بودیم.
مرعشی با بیان اینکه امیدواریم امسال نیز با توجه به آموزش های مناسب، عملکرد مناسبی را در حوزه پیشگیری و ممانعت از رشد ویروس در میان زائران مان شاهد باشیم، در خصوص موضوع ارسال دارو نیز اظهار کرد: با وجود شرایط سختی که وجود دارد برنامه ریزیهای لازم انجام گرفته و نگرانی وجود ندارد.
حضور کادر درمانی حاذق و با تجربه برای حج آتی
رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر خصوص با بیان اینکه در حج آتی از تیمی با تجربه و حاذق بهره میگیریم تا بدون هرگونه مشکل و به صورت هماهنگ پیش رویم، تاکید کرد: در پایان همه زائران را به رعایت اصول بهداشتی و نکات ضروری در زمان قبل از اعزام، حین حضور در سرزمین وحی و زمان بازگشت دعوت میکنم.