طرح عدم کفایت رئیس‌جمهوری در دستور کار نمایندگان مخالف دولت

  • سیاسی
  • پنجشنبه ۷ تیر ۱۳۹۷ ۸:۵۶
    کد خبر :312113

محمدرضا باهنر که پیش‌تر به «شرق» گفته بود: «من هنوز هم می‌گویم، آن زمان هم می‌گفتم که ما در جمهوری اسلامی یک بار رأی به عدم کفایت سیاسی ریاست‌جمهوری دادیم که بنی‌صدر بود؛ حقش بود و نوش جانش؛ اما من آرزو می‌کنم تا زمانی که در قید حیات هستم، دیگر از این اصل هیچ مجلسی استفاده نکند؛ چون خیلی هزینه‌های بالایی دارد».
شرق: طرح عدم کفایت سیاسی رئیس‌جمهوری در حالی از سوی بخشی از جریان اصولگرایی در مجلس کلید خورده که هم در مجلس و هم در میان چهره‌های دیگر اصولگرا این ماجرا با واکنش‌های منفی روبه‌رو شده است. در تقسیم کاری نوشته یا نانوشته موافقان کنارگذاشتن روحانی مانند جبهه پایداری و چهره‌های نزدیک به آن در مجلس، بحث استیضاح یا طرح عدم کفایت سیاسی روحانی را به جد دنبال می‌کنند و بیرون از مجلس حزب مؤتلفه اسلامی از گزینه‌های انتخاباتی خود پرده‌برداری می‌کند اما در مقابل چهره‌هایی مانند محمدرضا باهنر، دبیرکل جبهه پیروان خط امام و رهبری یا رسانه‌هایی مانند روزنامه کیهان و برخی دیگر از نمایندگان مجلس به جد به مخالفت برخاسته‌اند.
جمع‌آوری امضا را شروع می‌کنیم
دیروز حسینعلی حاجی‌دلیگانی عضو فراکسیون ولایی مجلس از تشکیل اتاق فکر برای طرح عدم کفایت سیاسی رئیس‌جمهوری در مجلس خبر داد و گفت: «ما در حال تنظیم طرح عدم کفایت رئیس‌جمهور هستیم و به نظر می‌رسد که هفته آینده بتوانیم به جمع‌بندی برسیم و جمع‌آوری امضا را دنبال کنیم». او افزود: «اتاق فکری برای بررسی عدم پایبندی روحانی در اجرای قانون برنامه پنجم تشکیل شده». امیر خجسته، رئیس کمیسیون سیاست داخلی و شوراهای مجلس با بیان اینکه دولت اگر واقعا احساس می‌کند نمی‌تواند کشور را اداره کند، باید کار را به اهلش بسپارد، گفته بود «ما ۱۰ تا ۱۵ روز به دولت فرصت می‌دهیم تا برنامه‌های خود را برای مقابله با توطئه‌های دشمن در جنگ اقتصادی به مجلس ارائه کند و اگر نتواند ما در مجلس استیضاح وزرای اقتصادی دولت و موضوع عدم کفایت رئیس‌جمهوری را کلید خواهیم زد». پژمانفر هم گفته است که «با ادامه این روند مصلحت کشور در استیضاح رئیس‌جمهور است». اسدلله بادامچیان عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه هم با بیان اینکه برای حل مشکلات کشور به یک حزب سالم، قوی و پاک نیازمندیم تا مسئولیت را بر عهده بگیرد، گفته بود: «کسی می‌تواند کار را پیش ببرد که کارآمد، قوی و مقتدر باشد. هرچه به دولت ضعیف کمک کنیم، چون ناکارآمد است، نمی‌تواند پیش برود. به نظرم اگر اصولگرایان بیایند، وضعیت عوض می‌شود؛ چون شرایط فعلی حاصل کار اصلاح‌طلبان، امید و اعتدالیون است که نه در مجلس و نه در دولت نتوانستند کاری کنند».
رفتن به سمت ساقط‌کردن دولت می‌تواند خطر جدی برای کشور باشد
بهرام پارسایی سخنگوی فراکسیون امید درباره اینکه آیا طرح عدم کفایت سیاسی روحانی از یک اتاق فکر سرچشمه می‌گیرد، به «شرق» گفت: «برنامه تضعیف دولت از همان روز رأی‌آوردن مشخص بود و بعضی‌ها در راستای تضعیف دولت گام بر می‌داشتند. آقای روحانی هم با اقدامات خود در راستای اهداف آنها همراهی می‌کرد. او قرص و محکم پای شعارهایی که داد، نایستاد. در چینش کابینه طبق شعارهای انتخاباتی عمل نکرد. چه کسی می‌تواند بگوید مقصر اصلی مشکلات پیش‌آمده دولت است. مشکلی که هست این است که آقای روحانی نمی‌گوید که چقدر اختیارات دارد و حوزه این اختیارات کجاست. این باعث می‌شود افرادی که می‌خواهند دولت را تضعیف کنند راحت‌تر این کار را بکنند. این انفعال و سکوت دولت باعث می‌شود که آنها راحت‌تر میدان‌داری کنند و به اهدافشان نزدیک‌تر شوند». او افزود: «واقعیت این است که همه مقصریم. یکی از راه‌هایی که دولت برای برون‌رفت از مشکلات اقتصادی داشت، چهارلایحه‌ای بود که به مجلس داد و مورد تأیید دبیرخانه شورای امنیت ملی هم بود اما در مجلس به انحای مختلف با آن مخالفت شد. یک بار آقای رئیس مجلس با وجود اینکه مخالف و موافق صحبت کردند، پیشنهاد داد که لایحه دو هفته به تعویق بیفتد. بعد در کمیسیون روی آن بحث شد که این خلاف آیین‌نامه بود. بعد هم که به صحن آمد با آن پارچه‌نویسی و هیاهویی که راه‌ انداختند، لایحه را دو ماه عقب انداختند. در این صورت چطور می‌خواهیم همه مشکلات را گردن دولت بیندازیم. همه باید برابر این ملت پاسخ‌گو باشند». پارسایی در پاسخ به این سؤال که این سناریو تا کجا پیش می‌رود، گفت: «این بستگی به عملکرد دولت دارد. اینکه دولت بخواهد همچنان در سکوت به سر ببرد یا نه. آنهایی که فکر می‌کنند با این سناریو دولت را ساقط می‌کنند تا به اهدافشان برسند، این‌طور نیست. مثل همان اعتراضات دی‌ماه که آمدند در راستای تضعیف دولت حرکتی راه انداختند و بعد به سختی توانستند جمعش کنند و هزینه‌های بسیار سنگینی برای نظام ما داشت. رفتن به سمت ساقط‌کردن دولت می‌تواتد خطر جدی برای کشور باشد. با هوچی‌گری و دادوبیداد و انگ‌زدن که نمی‌شود با ناکارآمدی یک دولت مقابله کرد. مجلس است که نهایتا باید تصمیم بگیرد. گرچه مجلس هم گاهی مرعوب مسائلی مثل همان عقب‌انداختن چهار لایحه می‌شود».
بیرون از مجلس عده‌ای بی‌کار هستند و فرصت تخریب را هم دارند
بهروز نعمتی سخنگوی هیئت رئیسه و از نمایندگان نزدیک به لاریجانی هم معتقد است که «ایرادات دولت روحانی در حدی نیست که ما در مجلس دنبال عدم کفایت باشیم». نعمتی البته در عین حال گفت: «دولت تلاش خود را می‌‌کند اما یک جاهایی گوش شنوایش ضعیف شده است. این مسائلی که الان در جامعه وجود دارد قبل از اینکه اتفاق بیفتد، خود من بارها عرض کردم. مشاوران آقای روحانی آدرس‌های غلط و اشتباه به ایشان می‌دهند و بعضی از این آدرس‌ها فرسنگ‌ها با واقعیت فاصله دارد».
او در پاسخ به این سؤال که پس چگونه است که برخی اصولگرایان در مجلس به دنبال اجرای طرح عدم کفایت روحانی‌اند، گفت: «البته بعضی از دوستان نظرشان این‌طور است و جمهوری اسلامی هم کشوری است که در آن تکثر رأی وجود دارد. به اعتقاد من این‌طور نیست که رأی قاطبه مجلس برانداختن دولت باشد». او افزود: «بیرون از مجلس عده‌ای می‌نشینند، برای خودشان گعده می‌کنند و بی‌کار هستند و فرصت تخریب را هم دارند؛ اما دولت در این زمینه تلاش خود را می‌کند و جاهایی ایراد دارد که باید آن را رفع کنیم». نعمتی در ادامه به نامه‌ای اشاره کرد که احتمالا از آن می‌توان به‌عنوان طرح اصولگرایان حامی دولت و اصلاح‌طلبان مجلس در مقابل طرح عدم کفایت سیاسی که برخی دیگر از اصولگرایان به دنبالش هستند، نام برد. نعمتی گفت: «امروز با توافق سه فراکسیون مجلس نامه‌ای به دکتر روحانی طراحی کردیم که ۱۸۷ نفر آن را امضا کردند. در این نامه گفتیم که تیم اقتصادی دچار گرفتاری و مشکلاتی است و ضرورت دارد که این اصلاح انجام شود و این امری اجتناب‌ناپذیر است. امیدواریم که آقای روحانی و مشاوران به این نتیجه برسند که اصلاح تیم اقتصادی را خودشان انجام دهند؛ در غیر‌این‌صورت این اختیار برای مجلس وجود دارد که تیم را اصلاح کند».
اگر رئیسی بود، این شرایط پیش نمی‌آمد!
قاسم میرزایی‌نیکو، نماینده مردم دماوند و عضو فراکسیون امید، معتقد است که طرح عدم کفایت سیاسی روحانی در مجلس چندان جدی نیست. او به «شرق» گفت: «من فکر می‌کنم مجلس نتیجه‌ای از این طرح نخواهد گرفت. تدبیری که رهبری به کار برده، این است که سه قوه هر‌کدام با دو معاون و زیرمجموعه خود به مسائل و مشکلات فعلی رسیدگی کنند. این تدبیر در عمل پاسخی است به همین درخواستی که برخی نمایندگان دارند». میرزایی‌نیکو افزود: «دیروز یکی از این بزرگان این جریان در مجلس همین بحث را با من مطرح کرد و من گفتم که معلوم نیست بعد از روحانی وضعیت بهتری پیدا کنیم». او در پاسخ به این سؤال که به نظر شما این سناریو از کجا سرچشمه می‌گیرد، گفت: «نمی‌توانیم بگوییم اتاق فکری هست و از جایی فرمان داده است. بعید می‌دانم که مجموعه‌ای با سازماندهی دنبال اجرای طرح عدم کفایت سیاسی رئیس‌جمهوری باشند. کشور چنین شرایطی را ندارد». این نماینده مجلس معتقد است که طرح مسائلی مانند عدم کفایت رئیس‌جمهوری در شرایط فعلی هیچ جایگاهی ندارد و بیشتر باعث تفرقه بیشتر می‌شود». او همانند بهروز نعمتی معتقد است که برای حل مشکل بهترین کار نامه‌ای است که به روحانی نوشته شده است: «اگر می‌خواهیم مشکل را حل کنیم باید همین کاری را که امروز (سه‌شنبه) انجام شد، ادامه داد. اینکه سه فراکسیون به آقای روحانی نامه نوشتند که تغییراتی در کابینه بدهد». میرزایی‌نیکو در ادامه گفت: «شاید اگر آقای رئیسی بود، این شرایط پیش نمی‌آمد. بالاخره از خودشان بود و نمی‌گذاشتند این شرایط به وجود بیاید».
وسط مسابقه کجا بروند؟
محمدرضا باهنر که پیش‌تر به «شرق» گفته بود: «من هنوز هم می‌گویم، آن زمان هم می‌گفتم که ما در جمهوری اسلامی یک بار رأی به عدم کفایت سیاسی ریاست‌جمهوری دادیم که بنی‌صدر بود؛ حقش بود و نوش جانش؛ اما من آرزو می‌کنم تا زمانی که در قید حیات هستم، دیگر از این اصل هیچ مجلسی استفاده نکند؛ چون خیلی هزینه‌های بالایی دارد». «محمد‌رضا باهنر»، دبیرکل جامعه مهندسین، دیروز درباره نقدهایی که مخالفان به دولت دارند، به ایسنا گفته است: «من به روحانی رأی ندادم؛ ولی اگر از من بپرسند حاضری روحانی را به جایی برسانیم که استعفا دهد، حتما می‌گویم نباید به آن نقطه برسیم و ضرورتی هم ندارد. می‌توانیم به روحانی کمک کنیم تا راه بیفتد؛ اگرچه به او نقدهایی هم دارم. برخی رقابت سیاسی را به اندازه‌ای بزرگ می‌کنند که فکر می‌کنند اگر آجری از زیر پای دولت بکشند، به انقلاب خدمت کرده‌اند. من این را قبول ندارم و برای خودم و رقبا قبول ندارم. نه من این کار را با رقبا می‌کنم و نه از رقبا توقع دارم درباره نیروهای ما این کار را بکنند». کیهان هم در واکنش به طرح استعفای روحانی نوشته است: «چه استعفایی؟! اگر گفته شود برای کارآمدی، عمرو یا زید دولت جابه‌جا شوند حرف معقولی است، درست مانند یک تیم ورزشی. اما مگر وسط مسابقه و دست‌وپنجه نرم‌کردن با حریف می‌شود تیم را یکجا کنار گذاشت و فی‌الفور تیم جدیدی جایگزین کرد؟! دولتمردان اگر هم جایی، نقدی را می‌یابند که بوی خصومت و رقابت از آن استشمام می‌کنند، نباید این تصور را به عموم نقد و نصیحت‌ها تعمیم دهند؛ چرا‌که قبل از هرکس، خود زیان می‌بینند».

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید