زلزله سوادکوه و موجسواری سودجویان؛ از پسلرزهها تا شایعهسازی با اهداف مجرمانه

بازتاب– در ساعت ۲۲ روز جمعه ۲۳ آذرماه، زمینلرزهای با قدرت ۴.۵ ریشتر شهر زیراب در شهرستان سوادکوه را لرزاند؛ لرزشی که در مناطق اطراف نیز احساس شد اما خسارتی در پی نداشت و بهسرعت فروکش کرد. با این حال، پیامدهای غیرزمینساختی این حادثه هنوز ادامه دارد؛ چرا که بلافاصله پس از آن، برخی سودجویان با دامن زدن به شایعات، بستر مناسبی برای فریب و سرقت از مردم فراهم کردهاند.
به نوشته ایرنا؛ در روزهای پس از زلزله، موجی از شایعات در فضای مجازی منتشر شد که ادعای نزدیکی وقوع زلزلهای شدیدتر را مطرح میکرد. برخی از این شایعات حتی با تماسهای تلفنی یا مراجعه حضوری همراه بود؛ افرادی که خود را مطلع از اطلاعات “محرمانه” معرفی کرده و مدعی شدند زلزلهای با قدرت هفت ریشتر در راه است. هدف اصلی این فضاسازی، تهییج افکار عمومی و وادار کردن ساکنان به تخلیه منازل، به قصد سرقت یا کلاهبرداری اعلام شده است.
این موج شایعهپراکنی تنها محدود به سوادکوه نیست. در ماههای گذشته، نمونههایی مشابه در شرق تهران نیز مشاهده شده بود که با هشدار مقامات رسمی، جعلی بودن آنها اثبات شد. این بار نیز نهادهای امنیتی و امدادی مازندران به سرعت وارد عمل شده و تمامی این ادعاها را تکذیب کردهاند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری مازندران، محمدی شیرکلاهی، با تاکید بر غیرقابل پیشبینی بودن زمینلرزهها، شایعه وقوع زلزله هفت ریشتری را “کذب و ناشی از شیطنت رسانهای” خواند و افزود: «زلزله اصلی در ۲۳ آذر با قدرت ۴.۵ ریشتر رخ داد و پسلرزههای بعدی روندی طبیعی در پی جابهجایی گسلها هستند. هیچگونه نشانه علمی یا هشدار رسمی مبنی بر وقوع زلزلهای بزرگتر در دست نیست.»
به گفته وی، مسئولان امنیتی با جدیت در حال پیگیری رد پای عاملان این شایعهسازی و تشویش اذهان عمومی هستند. دستگاههای نظارتی نیز از شهروندان خواستهاند از انتشار شایعات در فضای مجازی خودداری کرده و اخبار زلزله را تنها از منابع معتبر دنبال کنند.
همچنین از مردم خواسته شده در صورت مشاهده هرگونه رفتار مشکوک یا تماسهای غیرمعمول با مضمون زلزله، مراتب را فوراً به پلیس اطلاع دهند.