سفرههای رنگارنگ باعث سوء هاضمه میشود
عضو هیات علمی دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: تنوع غذاهای مختلف در یک وعده غذایی باعث اختلال هضم و فساد غذا در معده میشود و مردم باید سفرههای غذایی را سالم و ساده کنند و مملو از غذاهای متنوع و رنگارنگ نکنید.
مژگان تن ساز در کارگاه نگاهداشت زنان از دیدگاه طب سنتی که در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد، ضمن تبیین اصول حفظ سلامتی از دیدگاه طب سنتی ایرانی تاکید کرد: رعایت آداب صحیح غذا خوردن باعث پیشگیری از بسیاری از بیماری ها میشود.
وی با اشاره به قدمت ۵۰۰۰ ساله طب سنتی ایران و پیشنهاد سازمان جهانی بهداشت در سال ۱۹۷۸ مبنی بر استفاده از ظرفیتهای طب سنتی در کنار طب نوین توسط کشورهای مختلف گفت: از دلایل مهم ترویج و توسعه طب سنتی می توان به ریشه داری در باور و فرهنگ مردم و پذیرش آنان، کل نگر بودن، سهولت دسترسی و ارزان بودن خدمات اشاره کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه با بیان عقاید حکمای طب سنتی درخصوص سلامتی خاطرنشان کرد: به گفته ابن سینا در کتاب قانون؛ طب یعنی شناخت احوال بدن انسان از نظر سلامتی و بیماری و هدف آن حفظ سلامتی و برگرداندن سلامت در صورت بیمارشدن است.
وی افزود: حفظ سلامتی از نظر حکمای قدیمی؛ مقدم بر درمان بوده است و علم پزشکی به دو شاخه نظری و عملی تقسیم می شود. طب نظری به بررسی عملکرد طبیعی بدن انسان و عوامل موثر بر آن که منجر به سلامتی و بیماری می شود پرداخته و در نهایت پزشک را به تشخیص می رساند. در طب عملی نیز درمورد روشهای حفظ سلامتی یا برگرداندن سلامت درصورت بیماری بحث و بررسی می شود.
تن ساز اظهار داشت: آداب غذا خوردن بخش مهمی از تغذیه است که درصورت صحیح بودن می تواند باعث پیشگیری از بسیاری بیماریها شود.
تن ساز در ادامه مواردی مانند اصلاح تدریجی عادات غذایی بد، اجتناب از ورزش و فعالیت شدید پس از خوردن غذا (حداقل ۳-۲ ساعت بعداز صرف غذا)، پرهیز از مصرف غذاهای متنوع در یک وعده غذایی، اجتناب از پرخوری و درهم خوری، ضرورت صرف وعده شام سبک و زودهنگام به ویژه در سالمندان را توصیه کرد.
بهترین ظروف برای پخت غذا چیست
وی بهترین ظروف برای تهیه غذا را بلور و چینی و پس از آن تفلون بدون خط و خش ذکر کرد و استفاده از سایر ظروف را به دلیل عدم رعایت مسایل بهداشتی نهی کرد.
امهدی کاوه عضو هیات علمی دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه این کارگاه با اشاره به افزایش آلودگی هوا در زمستان در تهران تاکید کرد که در ایام آلودگی هوا از مصرف غذاهای سرخ کردنی، بادمجان، گوشت و عدس پرهیز شود.
وی خوردن سیب شیرین، انار ملس، پرتقال شیرین، سالاد کاهو و هویج با روغن زیتون را در شرایط آلودگی هوا مناسب دانست و همچنین پرهیز از مواد یبوست آور، آرایش سنگین، حمام طولانی، ورزش سنگین و غیره را توصیه کرد.
کاوه با اشاره به مزاج فصول مختلف سال خاطرنشان کرد که در هر فصلی از سال متناسب با طبیعت آن شاهد افزایش بیماریها هستیم و به بیان توصیه های لازم درخصوص انجام ورزش و تغذیه مناسب در فصول مختلف پرداخت.
حذف شام ممنوع است
به گفته وی در فصل زمستان دستگاه گوارش انسان در بهترین حالت عملکردی قرار دارد و به همین دلیل برخی از غذاها نظیر آش رشته، کله پاچه، حلیم و غیره را بهتر هضم میکند.
کاوه همچنین خوب جویدن و برداشتن لقمه های کوچک را در کاهش بیماریها و حفظ سلامتی موثر دانست.
این عضو هیات علمی دانشگاه شام را وعده غذایی بسیار مهم و حذف آن را ممنوع دانست و افزود: شام وعده بسیار مهمی است به شرط آن که ۳-۲ ساعت قبل از خواب صرف شود. در هنگام خواب بخش اعظمی از جریان خون به سمت سیستم گوارش می رود تا به هضم غذا بپردازد درصورتی که معده خالی باشد به سمت هضم مواد بدن می رود و این موضع باعث آسیب بسیار بر سلامتی می شود.
به گفته وی بهترین ساعات خواب را قبل از نیمه شب و بهترین زمان آن را از ساعت ۱۰ تا سحر عنوان کرد و اصول صحیح آب خوردن، مصرف میوه ها در فصل خود، پرهیز از ورزشی که فرد پس از آن احساس ضعف کند، ورزش کردن در زمان اعتدال هوا در فصول مختلف، حالت صحیح بدن هنگام خوابیدن و غیره دانست.