سرلشگر جعفری : عربستانیها پول مفت دارند و امریکاییها هم دارند اینها را میدوشند / رهبری به شرط اینکه به مردم آسیب نرسد با حمله موشکی به داعش موافقت کردند
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در گفت و گو با برنامه «دستخط» ماجرای حمله موشکی خردادماه سپاه به مقر داعش در سوریه و شرط رهبر انقلاب برای انجام این عملیات را بازگو کرد.
سرلشگر محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، چهارشنبه ۵ مهرماه در برنامه تلویزیونی دستخط حضور یافت و به سوالات مجری برنامه در حوزه های مختلف از جمله ناگفته های دفاع مقدس و مسائل روز کشور پاسخ گفت.
مجری برنامه گفتوگو را از مسایل روز روز آغاز کرد و پرسید «آیا سپاه میتواند ورود پیدا کند یا خیر؟» جعفری در پاسخ گفت: « سپاه پاسداران با بیانیهای که صادر کرد که برای کمک به همه مسلمانان جهان که تحت ستم هستند، هر نوع آمادگی را دارد. البته با توجه به فاصلهی ما با کشور میانمار، دوری و ضعف ارتباطات دیگر که وجود داشت و دارد، خیلی کمکهای مستقیم که به دیگر همسایگان و کشورهای همسایه درباره همین نوع مسائل داشتند، از نوع داعش یا ناامنیهایی که در کشورهای مشابه بود، نمیتوان آنجا انجام داد ولی اقدامات متفاوت است. امیدواریم با تلاشهایی که دولت جمهوری اسلامی میکند و آمادگی که در مردم ما وجود دارد، برای ارسال کمکها و استقرار اینها و اسکان اینها و اقدامات دیگر که در بیان آن در اینجا معذور هستیم، با همکاری دولت و تلاشهایی که میشود، امکانات ارسال شود».
وی در ادامه پیرامون حضور مستشاری ایران در عراق و سوریه و اینکه کار چطور پیش میرود، گفت: « خوشبختانه با تلاش هایی که انجام شده داعش این دشمن قسمخورده اسلام و این محصول استکبار جهانی و رژیم صهیونیستی علیه انقلاب اسلامی و ملتهای منطقه در عراق کارش رو به پایان است و مناطق بیابانی حوالی مرز سوریه و عراق باقی مانده است و ان شاالله آنها هم پاکسازی میشود. … در سوریه هم منطقه زیادی باقی نمانده که از لوس وجود داعشیها پاکسازی شود. گروههای دیگری البته در سوریه باقی میمانند؛ النصره و دیگر گروهها که در غرب سوریه هستند. ولی کار بسیار بزرگی در طی این چند سال صورت گرفت که برنامههایی که دشمن برای این دو کشور مسلمان منطقه داشتند که هم ناامنی ایجاد کنند و هم مناطق قابل توجهی از این دو کشور را به دست عناصر تکفیری بسپارند، عملی نشد و این توطئه خنثی شد».
جعفری با بیان اینکه « به نظر میرسد ما در آینده با نوع دیگری از ناامنی ها توسط این تکفیریها و نیروهای داعشی یا از جنس داعشی که حامی و پشتیبان انها امریکا و اسرائیل هستند، مواجه هستیم» گفت: « ممکن است در منطقه خاصی مستقر نباشند که تحت سلطه آنها باشد، ولی در جمعیتها پخش شوند و این طبیعی است که سالها برای این که به صورت کامل با اشراف اطلاعاتی و کار اطلاعاتی در جمعیتها بتوانیم شناسایی کنیم و از بین ببریم، زمان میبرد مگر این که آنها کشور دیگری را برای مزاحمتهای خود انتخاب کنند و در انجا متمرکز شوند. این تمام نمیشود؛ یعنی تلاش و گسترش اینها برای مقابله با کشورهایی که به دنبال استقلال هستند و کشورهایی که نمیخواهند هماهنگ باشند با امریکا و اسرائیل ادامه دارد. ملتها و مسلمانان آماده مقابله با این پدیده جدید باشند».
سردار جعفری در پاسخ به اینکه آیا علاوه بر بر حضور مستشاری، نیروهای رزمنده و نظامی در عراق و سوریه داریم یا خیر، گفت: « ما اصل کمکی که میکنیم کمک فکری و انتقال تجربه است و کمکهایی است که دولتهای مستقر در این کشورها – کمکهایی که از جمهوری اسلامی میخواهند -… کمترین نوعش کمک نیرویی و نیروی انسانی است که ما انجام میدهیم. انها هم نیاز ندارند، چون خودشان رزمنده به اندازه کافی دارند و نیروی مردمی مسلح دارند، ولی ممکن است آموزش نداشته باشند و انتقال تجربه نیاز باشد که عمده کاری است که جمهوری اسلامی انجام میدهد. سلاح و امکانات هم طبیعی است که امر رایجی است و ما به کشورهای دوست و همسایه خود همانند دیگر کشورها بنا به درخواست دولتها کمک میکنند، ما هم کمکهایی که از طرف آن دولتها درخواست شود، انجام میدهیم».
وی در مورد هماهنگی بین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وزارت خارجه نیز گفت: « چون دشمنان هدفشان ایجاد ناامنی و برهم زدن امنیت در این کشورهاست، از طریق توسعه گروههای تروریستی؛ نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هم وظیفه این را دارد که به ملتهای منطقه به خصوص در رابطه با برقراری امنیت انها کمک کند».
جعفری در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه خرید تسلیحاتی عظیم عربستان از آمریکا چه تاثیری در معادلات منطقه دارد،گفت: « دشمنان ما اعم از امریکاییها یا اسرائیلیها یا متاسفانه عربستانیها که به نوعی اخیرا در جبهه مقابل قرار گرفتهاند و با مردم مظلوم یمن میجنگند و هر روز بمباران میکنند که شاهد هستیم، اتکای به این سلاح و امکانات دارند، ولی تجربه نشان داده است سلاح و امکانات جواب نمیدهد. در جنگ خودمان جواب نداد، در جنگ ۳۳ روزه و جنگ ۸ روزهای که اسرائیلیها با حزبالله لبنان و مردم محاصره شده غزه داشتند، جواب نداد. اینها را تجربه کردند. در یمن هم همین تجربه اثبات شده است که سلاح و امکانات جواب نمیدهد. عربستانیها پول مفت دارند و امریکاییها هم دارند اینها را میدوشند. سلاح را به اینها میفروشند».
حمله تروریستی به تهران در خرداد ماه یکی دیگر از محورهای این گفت و گو بود و سرلشکر جعفری در مورد آن گفت: « این حوادث و نا امنیهایی از این نوع که ایجاد میشود، یکی دو مورد اولش طبیعی است؛ مهم این است که پتانسیل و ظرفیت بسیار عظیمی برای مقابله با ناامنیهایی از این نوع در جمهوری اسلامی وجود دارد، علتش هم این است که امنیت ما وابسته به مردم و اعتقادات و باورهای مردم است. بعد از این حادثه به سرعت طرحهای دفاعی و امنیتی در خیلی جاها حال اجراست… آمادگی برای اجرای دوباره داشتند. مهمتر از همه، آن اشراف اطلاعاتی است که باید قبل از وقوع حادثه بر آنها وجود داشته باشد. اشراف اطلاعاتی کامل و ۱۰۰ درصد که نیروهای اطلاعاتی اشراف خودشان را بیشتر کردند که خیلی از گروهها بعد از این حادثه دستگیر شدند و مقابله شد».
وی در مورد حضور خودش در مدیریت ماجرای مجلس،گفت: « یکی از ویژگیهای نوع مدیریت و فرماندهی انقلابی سپاه بر انجام ماموریتهایش، فرماندهی در میدان و صحنه است. یک حسن بزرگی که وجود دارد آرامشی است که نیروهای رزمنده و مدافع با حضور فرمانده در کنار خود خواهند داشت و قوت و قدرت میگیرند و ماموریتشان را انجام خواهند داد. کی هدایت صحنه و دیگری قوت قلبی است که نیرو مدافع و رزمنده و امنیتی خواهند داشت. مجموعه اینها کمک میکند که بحران سریعتر حل شود. آن روز هم من جلسه داشتم و نتوانستم جلسه را تمام کنم و به دیگری سپردم و به صحنه آمدم».
وی افزود: « غافلگیرانه بود. البته این مدل خیلی پیشبینی نمیشد. اگر این نوع عملیات توسط اینها پیشبینی شده بود، قطعا اقداماتی انجام گرفته بود. همین حادثه اگر در کشور دیگری اتفاق افتاده بود که تروریستها توانسته بودند نزدیک پارلمان شوند، خیلی ماجرای دیگری اتفاق میافتاد. ماجراهای مشابه هست که چند روز به طول انجامیده بود. با تانک و توپ در کشورهای دیگر مقابله میکنند. در جمهوری اسلامی با دو الی سه دسته از نیروها این برطرف شد. ظرف چند ساعت بود».
جعفری در مورد نظر مقام معظم رهبری در این خصوص نیز گفت: « تاکیدی که حضرت آقا بعد از این ماجرا داشتند، برای برقراری موضوع امنیت اماکن حساس و حیاتی بود که تاکید بیشتری داشتند و هم بر موضوع اشراف اطلاعاتی تاکید داشتند. هماهنگیها در حال انجام است و انجام میگیرد. کارهای خوبی هم انجام شده است و امیدواریم تکرار نشود».
وی در ادامه به سوال مجری مبنی بر اینکه آیا حمله موشکی سپاه به مواضع داعش بعد از اتفاق مجلس طراحی شد یا خیر، گفت:« بعد از این اتفاق انجام شد و لطف و عنایت خداوند بود، چون همه مردم و ما دنبال انتقام و جبران این حادثه بودیم. این به ذهن ما رسید و با مشورتهایی که انجام دادیم، پیشنهاد را محضر حضرت آقا حدود چند روز قبل از آن دادیم. ایشان هم با ملاحظاتی که به مردم آسیب وارد نشود، با این شرط که به مردم آن منطقه آسیب نرسد، موافقت کردند. ما هم تلاش کردیم که چنین باشد. بیشتر از این میتوانستیم اقدام کنیم ولی به خاطر ملاحظات و توصیه رهبری در حد ۶-۵ موشک جواب اینها را دادیم. به لطف خدا موشکها دقیق هدایت شد و تلفات بسیار سنگینی به اینها وارد شد».
جعفری در مورد پیام این موشک زنی نیز گفت: « من فکر میکنم بزرگترین پیام این بود که موشکهای جمهوری اسلامی از روی یک کشور دیگری به نام عراق عبور بکند و وارد کشور ثالثی به نام سوریه شود و در نقطه بسیار محدودی که ۵۰ متر در ۱۰۰ متر است، فرود بیاید. کسی این مسئله را باور نمیکرد که موشکهای جمهوری اسلامی و موشکهای سپاه نقطهزنی کند. چند سالی است که این را اعلام کردیم که به این فناوری رسیدیم. الان نویدش را به همه مردم ایران میدهم که تقریبا تمامی موشکهای سپاه مجهز به این فناوری شده است».
وی در ادامه در مورد دیدار فرماندهان سپاه با رئیسجمهور نیز گفت: « دغدغههایی بود که در ذهن فرماندهان سپاه ایجاد شده بود. بعد از انتخابات… در شرایط انتخابات که شرایط خاصی بود و متاسفانه نباید این شرایط ایجاد میشد البته به نظر ما خیلی از دلسوزان اصلی نظام رنجش خاطری برایشان ایجاد شد از این فضایی که در انتخابات بود. شرایط بعد از انتخابات به گونهای شد که لازم بود، چنین حرکتی انجام شود. بیشتر با این هدف یعنی هدف ایجاد وحدت و انسجام و جلوگیری از شکافی که بین نیروهای انقلاب احساس میشد که دارد پیش میآید، با برخی از شخصیتهای دیگر هم دیدار کردیم. از جمله با رئیسجمهور دیدار کردیم و دغدغهها را مطرح کردیم و ایشان هم استقبال کردند».
درخواست آمریکا برای بازدید از مراکز نظامی ایرانی یکی دیگر از سوالات مجری دستخط بود و جعفری گفت: « غیرت هیچ مسئولی در ایران، چه مسئول نظامی و چه مسئول سیاسی، اجازه نمیدهد که به بیگانه اجازه بازدید از مراکز نظامی را به بهانه موضوع هستهای بدهد. مطمئنا آنها مواجه میشوند، روزی که بخواهند فشار بیاورند، الان که در حد حرف این را میگویند. اگر روزی بخواهند فشار بیاورند که این کار انجام شود ایجاد وحدت و یکپارچگی و انسجام بین همه مسئولین و همه طیفهای سیاسی را مقابل این خواهند دید. … غیرت سیاسی دولتمردان ما غیر از نظامیها و سرداران و فرماندهان، این اجازه را نمیدهد که توان موشکی و دفاعی ما که امروز تبدیل به دفاع از ناموس شده است، اجازه معامله بر سر توان موشکی را نمیدهند. کسی با این معامله نمیکند و بدون تردید دشمن این آرزو را به گور میبرد».
وی در مورد احتمال استفاده مجدد از توان موشکی نقطه زنی گفت: « هر جایی که لازم باشد استفاده می کنیم به خصوص آنهایی که باید بفهمند و احساس تهدید از این توانمندی جمهوری اسلامی را کنند این احساس را کردند. یکی از نکاتی که من اشاره کردم این است که دشمن بخواهد این تحریمهای جدیدی که به بهانههای مختلف در عرصه دفاعی و تسلیحاتی و موشکی ایجاد کند، بدون تردید بخواهد فشار خود را اجرایی کند ما اعلام کردیم باید فاصله بگیرد؛ به خصوص آمریکاییها از مرزهای جمهوری اسلامی ! موشکهای با برد ۲ هزار کیلومتر باید از مرزهای ایران فاصله بگیرند و این را قبلا اعلام کردیم. چون این چیزی نیست که با آن معامله کنیم و بخواهیم سر این مسئله کوتاه بیاییم».
جعفری در مورد رویارویی های ایران و امریکا در خلیج فارس نیز ، گفت: « بعد از حادثه سال گذشته نیروهای آمریکایی در جزیره فارس، امریکاییها دنبال جبران آن ضربهای هستند که خوردند و میخواهند به این صورت اقتدار خود را حفظ کنند. این ظاهر و تظاهر به قدرتنمایی طبیعی است ولی وقتی پهبادهای ما بالای سر ناوهای آنها حرکت میکنند و فیلمها و عکسهایش را مردم دیدهاند، آنها نمیتوانند حرکتی انجام دهند تا زمانی که این شرایط وجود دارد، این نشان دهنده اقتدار جمهوری اسلامی و سپاه در منطقه خلیج فارس است».
بخش دیگری از این گف وگو حول محور سالهای جنگ چرخید و جعفری در مورد اینکه آیا سپاه و ارتش در سال های اخر اختلاف روش داشتند یا خیر ، گفت: « این چیزی که میگویند و شما فرمودید برای سالهای اخر جنگ نیست، مربوط به بعد از عملیات والفجر مقدماتی و والفجر یک میشود. .. دلیلش این است که آن ۵-۴ عملیات پشت سر هم خوبی که به صورت مشترک بین ارتش و سپاه انجام شد، یعنی عملیات شکست حصر آبادان، طریقالقدس و فتح المبین و بیتالمقدس انجام شد، به راحتی انجام میشد دو دلیل عمده وجود داشت. یکی این که این عملیاتها در خاک کشور ما انجام میشد. عراقیها آرایش مرزی و خط دفاعیشان در کشور ما خط ناقصی بود و برخی جاها پهلو به ما داده بودند و خطوطشان ضعف داشت. نکته دیگر اینکه عراقیها هنوز تجربه این نوع هجومهایی که به آنها میکردیم اعم از هجوم شبانه را به دست نیاورده بودند. به محض این که برای این نوع عملیاتها آماده شده بودیم فرصتی برای تمرین و بازسازی این نوع عملیاتها پیدا نکرده بودند. عامل بعدی این بود که فرصت مینگذاری و موانع گسترده در خاک ایران نداشتند. این سه عامل بود که باعث شد این عملیاتها را پشت سر هم انجام دهیم. با موفقیت انجام شود که معمولا روی خشکی و زمین بود. بعد از این که خرمشهر آزاد شد و ارتش عراق عقبنشینی کرد، روی مرزهای خودش رفت. روی مرزها خط مرزی به عراق در دفاع کمک کرد، خیلی جاها از قبل دژ و خاکریز زده بود و موانع ایجاد کرده بود».
وی افزود: « این وضعیت و استقرار و این آرایش که گرفته شد عملیاتها سخت شد. ما به راحتی نمیتوانستیم شبیه این عملیاتها را انجام دهیم. برای همین عملیاتهایی که بعد از فتح خرمشهر داخل عراق انجام گرفت، این چند عملیات اول با موفقیت کامل همراه نبود. مثل عملیات رمضان که ۵ مرحله عملیات کردیم ولی نتوانستیم آنجا را حفظ کنیم. میرفتیم و ضربه میزدیم و برمیگشتیم. والفجر مقدماتی و والفجر یک این چنین بود. عملیاتها پیچیده و سخت شده بود. تا اینکه مدیریت و مرکز طراحی عملیاتی سپاه به این رسید که ما برای این که بتوانیم یک عملیات موفق انجام دهیم باید زمین بازی را عوض کنیم. یعنی منطقه عملیات را منطقه جدیدی انتخاب کنیم. منطقهای که اصلا ارتش عراق احتمال نمیدهد که ما در آن زمین بتوانیم عملیات کنیم. اینجا تجهیزات و امکانات برادران ارتش و ساختار اجازه این تغییر را نمیداد. نیروی سپاه به سرعت میتوانستند خودشان را انعطاف دهند. تویوتا را کنار بگذارند و قایق سوار شوند. البته میگوئیم به همین سادگی ولی به این سادگی هم نبود ولی امکانش بود. به این صورت شد که از همان سال ۶۲ یعنی عملیات خیبر سپاه و برادران ارتش جداگانه عملیات میکردند.»
جعفری در پاسخ به سوالی در مورد فرماندهی آیتالله هاشمی رفسنجانی گفت: « فرماندهی جنگ بر عهده ایشان نبود، نماینده حضرت امام در جبهه بودند. بیشتر برای هماهنگی ارتش و سپاه بودند. فرماندهی جبهه سپاه یا قرارگاه همین فرماندهی بود که به عهده فرمانده کل سپاه و فرمانده ارتش یعنی آقا محسن رضایی و شهید صیاد شیرازی بود. حضرت امام هم فرمانده کل قوا بودند؛ ایشان نماینده حضرت امام در جبهه بودند. مشکل و مسئلهای بود در میان میگذاشتیم».
مجری برنامه دست خط در بخش پایانی گفت و گو از جعفری در باره احتمال برداشته شدن حصر پرسید. و جعفری گفت: « چیزی نشنیدم. یک بار بحثی در شورای عالی امنیت صورت گرفت ولی اجماعی روی این نبود تا این چنین شود، چون اجماع نظرات روی این بود که آرامش جامعه به ادامه وضع فعلی است و اگر حصر برداشته شود، یکی از دلایلی که در جلسات امنیتی به اجماع روی این رسیده نمیشود، این است که دوباره زمینههای ناامنی و ایجاد اختلاف و شکسته شدن وحدت در جامعه فراهم میشود. در مقابل حصر، کسی هم نمیگوید کسی برداشته شود بلکه میگویند حصر برداشته شود و محاکمه صورت گیرد. محاکمه صورت بگیرد مشکلات بیشتری برای آنها ایجاد میشود. قطعا به ضرر آنها است».
منبع: تسنیم