معتقد به ملاطفت با اغتشاشگران نیستم/آنچه در کهریزک رخ داد، بهخاطر کمبود جا و ازدحام جمعیت بود

نایبرییس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس روز گذشته از موافقت با درخواست بازدید اعضای این کمیسیون از وضعیت بازداشتشدگان اعتراضهای اخیر در اوین خبر داد.
به نوشته روزنامه اعتماد برای بررسی جزییات بیشتر این بازدید به سراغ حجتالاسلام حسن نوروزی سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس رفته و نظر او را در این رابطه جویا شدیم.
آقای نوروزی آیا اطلاعات تکمیلی درباره این بازدید از زندان اوین دارید؟
بنده بیخبر هستم. اتفاقا چند نفر از همکاران شما سوال کردند اما بنده بیاطلاعم. باید از رییس کمیسیون سوال کنم و بعد پاسخ بدهم.
فارغ از این بحث در پی ناآرامیهای اخیر فراکسیونها و گروههای مختلف نمایندگان نسبت به بازدید از وضعیت بازداشتشدگان ابراز تمایل کردند؛ نظرتان در این رابطه چیست؟
ما به عنوان کمیسیون قضایی اخیرا از زندانهای مختلف بازدید کرده و نظراتمان را هم اعلام کردیم. ما معتقدیم زندانها باید به سمت علم، دانش و صنعت پیش بروند اما واقعیت این است که نسبت به این افراد و بهخصوص کسانی که دست به اغتشاش زدند، به هیچ عنوان معتقد به ملاطفت نیستیم. البته تعدادی بیگناه بودند که طبیعتا باید بعد از بازپرسی، آزاد شوند. همچنین گروهی که مرتکب خطا شدند و اکنون ابراز پشیمانی میکنند، در صورتی که سوءپیشینه ندارند، باید آزاد شوند اما کسانی که به گروههای منحله یا جریانهای خارج کشور مرتبط بودند، باید مورد بازپرسی و مواخذه قرار بگیرند؛ چرا که به قرآن، دین، مذهب و رهبری توهین کردهاند.
در چند مورد از بازداشتیها با خودکشی روبهرو شدیم. وضعیت بازداشتشدگان در زندانها چگونه بوده است؟
به هر حال چنان که ما شنیدیم، هیچکس از این بازداشتشدگان اخیر خودکشی نکرده و زندانی که دست به خودکشی زده، قاچاقچی مواد مخدر بوده است. به هر حال من خودم زندانی هستم و شرایط زندان را درک میکنم.
چطور؟! شما زندانی هستید؟!
منظورم این است که زمانی زندانی بودهام. درواقع در زمان جنگ تحمیلی اسیر شدم و نسبت به این اوضاع آگاه هستم و حال آنکه در جریان بازدیدی که اخیرا از زندان اوین داشتیم، متوجه شدیم اوضاع زندانیان خوب بود و هم غذا و خوراک، و هم وضعیت زندگی و سکونتشان مناسب بود.
این بازدید مربوط به چه زمانی بوده است؟!
حدود ۳ ماه قبل. البته ما از همه زندانها بازدید نکردیم اما وضعیت برخی زندانها همچون زندان طبس بد نبود اما به هر حال برخی زندانیان طاقت نمیآورند و مشکلاتی پیش میآید. با این حال، باید توجه داشته باشید که این افراد پرچم جمهوری اسلامی، مساجد و رهبری را مورد اهانت قرار دادند و هیچ نظامی نسبت به این اقدامات سکوت نمیکند. نه امریکا در قبال این دست اقدامات سکوت میکند، نه اسراییل!
آیا بدرفتاری با زندانیان، ولو مرتکب این جرایم سنگین شده باشند، جایز است؟
قطعا شکنجه و بدرفتاری جایز نیست. ولی این حرف درستی نیست؛ چرا که اساسا شکنجهای انجام نشده است.
اما باتوجه به اینکه چند نفر در این مدت فوت شدند، شبهاتی مطرح شده است.
این مسائل باید مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص شود. ضمن آنکه آنچه در کهریزک رخ داد، بهخاطر کمبود جا و ازدحام جمعیت بوده است. اینطور نبوده که احیانا زندانی را از سقف آویزان کنند یا همچون زمان طاغوت بدنشان را با سیگار بسوزانند.
به طور کلی اگر یک نماینده مجلس خواستار بازدید از یک اداره دولتی یا بخشی زیرنظر قوه قضاییه یا مشخصا زندان باشد، چه روالی باید طی شود؟ آیا لزوما نیاز به نامهنگاری است؟ آیا شأن نظارتی نمایندگان به آنها اجازه نمیدهد که به طور مثال سرزده از زندانی بازدید کنند؟
طبیعتا باید نامهنگاریهای لازم را انجام دهند. هر بحثی الزامات خاص خود را دارد. زندان شبیه به یک مغازه یا فروشگاه نیست که نمایندگان سرزده وارد شوند. به هر حال افراد گوناگونی در زندان حضور دارند و بعضا جاسوسها، قاچاقچیان یا محکومان به اعدام در زندان حضور دارند. بنابراین باید شرایط فراهم شود و نمیشود سرزده وارد شد. اگر خدایی ناکرده یکی از زندانیان این نماینده بازدیدکننده را گروگان گرفت، ثم ماذا؟!
به هر حال باید شرایط آماده شود. افراد خطرناک دور نگه داشته شده و افراد عادی نزدیک بیایند. اینطور نیست که بگوییم زندان هم شبیه به یک مدرسه است. فرض کنید فردی که قرار است صبح فردا اعدام شود، ممکن است دست به هر اقدامی بزند.
آیا این احتمال وجود ندارد که با توجه به آنکه بازدید با هماهنگی قبلی مسوولان انجام میشود، امکان بازدید از تمام جزییات فراهم نشود؟
اینطور نیست. همانطور که عرض کردم اخیرا از اوین بازدید کردیم که بسیار هم موثر بود. حتی برای آزادی برخی افراد مکاتبه کردیم و این افراد هم آزاد شدند.