زیان ۵۱ درصدی نگهداری سکه در ۳سال
![زیان ۵۱ درصدی نگهداری سکه در ۳سال](https://baztab.ir/wp-content/uploads/2017/05/36-41.jpg)
در سه سال اخیر که اثر سیاستهای انضباط مالی و کنترل تورم و ثبات بازار ارز دولت روحانی بر نرخ دلار منجر به تقویت ارزش ریال و نرخ مبادله به نفع ریال بوده است، نرخ دلار نسبت به تورم ۴۶.۹درصد کمتر رشد کرده است و این موضوع به معنای تقویت نرخ مبادله ریال در برابر دلار یا تقویت ارزش ریال در برابر دلار به میزان حدود ۴۷ درصد بوده و از سوی دیگر به معنای زیان ۴۷درصدی نگهداری دلار در مقایسه با تورم در سه سال اخیر است.
بررسی روند تغییر نرخ مبادله ریال در برابر و تقویت ارزش ریال در برابر دلار با احتساب تورم، در ۶ سال اخیر نشان میدهد که با روی کار آمدن دولت روحانی از سال ۹۲ و کنترل تورم و ثبات بازار ارز، نرخ دلار روندی باثبات داشته و در فاصله سال ۹۲ تا فروردین ۹۶ نرخ دلار روی هم رفته ۵۹۳ تومان معادل ۱۸.۶ درصد افزایش داشته است. این در حالی است که شاخص تورم از اسفند ۹۲ تا فروردین ۹۶ معادل ۶۵.۵ درصد رشد کرده است.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تعادل ، ارزش مبادلهیی ریال در برابر دلار به دلیل رشد زیاد نرخ دلار در سالهای ۹۱ و ۹۲ که نرخ ارز از ۱۲۰۴ تومان در سال ۹۰ به ۳۱۸۴ تومان در سال ۹۲ رشد کرده است، عملا منفی بوده و ارزش ریال بهشدت کاهش داشته و کاهش ۷۵درصدی و ۲.۴درصدی در سالهای ۹۱ و ۹۲ به معنای افت ارزش مبادلهیی ریال در برابر دلار یا کاهش ارزش ریال در سالهای ۹۱ و ۹۲ است.
اما با اثرگذاری تدریجی سیاستهای اقتصادی دولت یازدهم بر بازار ارز، کنترل تورم و انضباط مالی و پولی و ارزی، به تدریج بازار ارز با ثبات مواجه شده و ارزش مبادله ریال در برابر دلار در سالهای ۹۳ تا ۹۵ تقویت شده است و ارزش ریال در سال ۹۳ به میزان ۱۳.۲درصد در سال ۹۴ به میزان ۳.۱درصد و در سال ۹۵ به میزان ۶.۳درصد تقویت شده است.
همچنین با مقایسه شاخص تورم در فروردین ۹۶ با شاخص تورم در اسفند ۹۲ و همچنین مقایسه نرخ دلار در فروردین ۹۶ با نرخ دلار در اسفند ۹۲ میتوان دریافت که نرخ دلار در این سه سال ۱۸.۶درصد و نرخ تورم ۶۵.۵ درصد رشد کرده و براین اساس فاصله رشد نرخ تورم با نرخ رشد دلار نشان میدهد که ریال به میزان ۴۷ درصد در این سه سال تقویت شده است.
همچنین سکه از یکمیلیون و ۶۰ هزار تومان در اسفند ۹۲ به یکمیلیون و ۲۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان در فروردین ۹۶ رسیده و در این مدت ۱۴.۴درصد رشد کرده است و لذا اگر کسی در این مدت سکه خریداری کرده باشد در مقایسه با تورم ۶۵.۵ درصدی این سه سال به میزان ۵۱ درصد زیان حاصل از نگهداری سکه داشته است.
این دو موضوع نشان میدهد که بهترین محل سرمایهگذاری در این سه سال سپردههای بانکی بوده که نرخ سودی بالاتر از نرخ تورم را به سپردهها پرداخت کردهاند.
به نظر میرسد که در صورت تداوم این سیاستهای ثبات بازار ارز و کنترل نرخ تورم، بهترین محل برای سرمایهگذاری بانکها و سپردههای بانکی است و در صورتی که دولت و بانکها برای تامین اعتبار واحدهای اقتصادی و تولید و اشتغال از آن بهره ببرند، دستاوردهای مناسبی مانند کاهش بیکاری و رشد سرمایهگذاری و رشد اقتصادی را در سالهای پیشرو شاهد خواهیم بود و بازارهای طلا و ارز و سایر داراییها جذابیت زیادی برای سفتهبازی و نقل و انتقال پول ندارند.
تحولات نرخ سکه و دلار در یکسال منتهی به فروردین ۹۶
شاخصهای ماهانه اقتصادی در فروردین ۹۶ نشان میدهد که قیمت سکه طلای بهار آزادی طرح قدیم و جدید بین ۱۶.۶ تا ۱۸.۴درصد افزایش داشته که نسبت به تورم نقطه به نقطه ۱۲.۶درصدی فروردین ۹۶ نسبت به فروردین ۹۵ به میزان ۴ تا ۶ درصد بیشتر بوده و در نتیجه نگهداری سکه طلا در این یکسال بهصرفه بوده و سود ۴ تا ۶ درصدی داشته است.
اما مقایسه رشد قیمت دلار به میزان ۸.۱ درصد در فاصله فروردین ۹۵ تا فروردین ۹۶ با نرخ تورم نقطه به نقطه ۱۲.۶درصدی، به معنای زیان نگهداری ۴.۵ درصدی دلار در این یکسال بوده است. همچنین نرخ یورو نیز به میزان ۳.۶درصدی در این یکسال رشد کرده که در مقایسه با تورم نقطه به نقطه ۱۲.۶درصدی این یکسال به معنای زیان نگهداری ۹ درصدی یورو بوده است. براین اساس همچنان نگهداری طلا و سکه بهصرفهتر از نگهداری دلار و یورو و سایر ارزها بوده است.
این موضوع باعث شده که بسیاری از کارشناسان بانکی و ارزی بر این نکته تاکید کنند که اگرچه ارزش اسمی دلار و یورو به مرور زمان افزایش یافته اما در سه سال اخیر در مقایسه با تورم کمتر افزایش داشته و این به معنای تقویت ارزش پول ملی و رابطه مبادله ریال ایران در برابر سایر ارزها بوده است.
متوسط قیمت فروش دلار امریکا، یورو و سکه
براساس انتشار شاخصهای ماهانه اقتصادی در فروردین ماه ۱۳۹۶ از سوی اداره آمار اقتصادی بانک مرکزی، در فروردین ماه ۱۳۹۶ متوسط قیمت فروش یک دلار امریکا و یک یورو در بـازار آزاد شـهر تهران به ترتیب ۳۷۷۶.۸ تومان و ۴۰۹۸.۷ تومان بود کـه نسـبت بـه مـاه قبـل بـه ترتیـب ۰.۱درصـد و ۰.۲ درصد و در مقایسه بـا مـاه مشـابه سـال ۱۳۹۵ دلار۸.۱ درصـد و یـورو ۳.۶ درصـد افـزایش داشته است.
همچنین در فروردین ماه ۱۳۹۶ متوسط قیمت فروش یک سکه تمام بهار آزادی در بازار آزاد شـهر تهـران با طرح قدیم به یکمیلیون و ۱۹۲هزار و ۶۰۰ تومان و با طرح جدید به یکمیلیون و ۲۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان رسید که در مقایسه با مـاه قبـل بـه ترتیب ۰.۲درصد و ۰.۷ درصد و نسبت به ماه مشابه سال ۱۳۹۵به ترتیب ۱۶.۶ درصد و ۱۸.۴ درصد افزایش نشان میدهد.
شاخص بهای مصرف، صادرات و تولید
شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در مناطق شهری ایران در فروردین ماه ۱۳۹۶ بـه عدد ۲۶۵.۶ رسید که در مقایسه با ماه قبل و ماه مشابه سال قبل بـه ترتیـب ۱.۱درصـد و
۱۲.۶ درصد افزایش یافته است. شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی برای استان تهران در فروردین ماه ۱۳۹۶ به عدد ۲۵۰.۹رسید که نسبت به ماه قبل و مـاه مشـابه سـال قبـل بـه ترتیـب ۰.۹ درصـد و ۱۲.۴ درصـد افزایش یافته است.
شاخص بهای تولیدکننده در ایران در فروردین ماه ۱۳۹۶ به عدد ۲۳۶.۳ رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۰.۴ و ۹.۲ درصد افزایش یافته است.
شاخص بهای کالاهای صادراتی در ایران در فروردین ماه ۱۳۹۶ به عدد ۲۴۱ رسید که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سـال قبـل بـه ترتیـب ۰.۸ و ۱۴ درصـد افـزایش یافتـه اسـت.
شاخص دستمزد کارگران ساختمانی در مناطق شهری ایران
شاخص دستمزد کارگران ساختمانی در فروردین مـاه ۱۳۹۶ بـه عـدد ۲۸۰.۵ رسـید کـه در مقایسه با ماه قبل و ماه مشابه سال ۱۳۹۵ به ترتیب ۰.۴ درصد و ۸.۳ درصد افزایش داشته اسـت. در این ماه شاخصهای دستمزد بنا وکارگر ساده ساختمانی به ترتیب بـه اعـداد ۲۴۶.۸ و ۲۵۹.۱ رسید که نسبت به ماه قبل شاخص دستمزد بنا و کارگر ساده به ترتیب ۰.۸درصد و ۰.۳درصـد و در مقایسه با ماه مشابه سـال ۱۳۹۵ بـه ترتیـب ۶.۲ درصـد و ۴.۳ درصـد افـزایش داشـته اسـت.
کاهش سفته و برات فروش رفته در شهر تهران
در فروردین ماه ۱۳۹۶ حدود ۱.۸۹میلیارد تومان سفته و برات در شهر تهران فروخته شـد کــه در مقایســه بــا مــاه قبــل ۵۹.۸ درصــد و نســبت بــه مــاه مشــابه ســال قبــل ۱۹.۷درصــد کاهش یافته است.
افزایش سفته و برات واخواست شده در شهر تهران
طبـق آمـار شـعبه واخواسـت دادگسـتری اسـتان تهـران در فـروردین مـاه ۱۳۹۶ معـادل ۵۰۰ برگ سفته و برات به مبلغی معادل ۱۲.۴۹میلیارد تومان در شهر تهران واخواست
شد. در این ماه شاخصهای تعداد و مبلغ سفته و برات واخواست شده به ترتیب بـه اعـداد ۳۱.۷ و ۳۵.۶ رسید که در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۲۸ درصد و ۵۹.۹ درصد کاهش و نسبت بـه مـاه مشـابه سال قبل به ترتیب ۶.۷ درصد و ۲۰۶.۹ درصد افزایش داشته است. شاخص متوسط مبلغ یک برگ سفته و برات واخواست شـده در فـروردین مـاه ۱۳۹۶ بـه عـدد ۱۱۲.۱ رسـید. عـدد شـاخص مـذکور در فـروردین مـاه ۱۳۹۵ معـادل ۳۹ بـوده اسـت.
کاهش شاخص تعداد و ارزش سهام معامله شده در بورس
در فروردین ماه ۱۳۹۶ حـدود ۱۶.۱میلیـارد سـهم بـه ارزشـی حـدود۳.۲۸ هـزار میلیـارد تومان در بورس و اوراق بهادار تهران معامله شد. در این مـاه شـاخصهـای تعـداد و ارزش سـهام معاملـه شـده به ترتیب به اعداد ۲۶۳.۵ و ۱۷۳.۸ رسید که در مقایسه با ماه قبل به ترتیب ۵۱ درصـد و ۵۶.۷ درصـد و نسبت به ماه مشابه سال ۱۳۹۵ به ترتیب ۳۱.۵ درصد و ۴۴.۱ درصد کاهش داشته است.