رونق اقتصادی مناطق محروم با طرحهای اجتماعمحور بنیاد برکت
مدیرعامل بنیاد برکت گفت: طرحهای آفتاب و آسمان، وارد مرحلهی اجرایی شده و هدف آن فقرزدایی و محرومیتزدایی از مناطق محروم کشور در قالب برنامههای اقتصادی اجتماعمحور است.
به گزارش مهر، مدیرعامل بنیاد برکت درباره جزییات طرحهای اجتماعمحور این بنیاد در مناطق محروم کشور گفت: طرحهای آفتاب (آییننامهی فقرزدایی و توانافزایی برکت با مشارکت جوامع محلی) و آسمان (آییننامهی سرمایهگذاری مردمی و اشتغال نیروی انسانی)، پس از یک سال کار تحقیقاتی کمیته تحقیق و توسعه بنیاد برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره)، وارد مرحلهی اجرایی شده و هدف آن فقرزدایی و محرومیتزدایی از مناطق محروم کشور در قالب برنامههای اقتصادیِ اجتماعمحور است.
وی توضیح داد: در قالب این طرحها بنیاد برکت در جوامع محلی که در آنها ظرفیت و پتانسیلی بومی و محلی وجود دارد، وارد مشارکت اقتصادی میشود. به عنوان مثال، اگر در منطقهای از کشور، فرآوردهی خوبی وجود داشته باشد اما توانایی بهرهوری و بستهبندی نباشد، در قالب طرح آفتاب میتوان به مردم محلی برای رفع این نقیصه کمک و این ظرفیت را در منطقهی آنها بارور کرد.
نوروزی خاطرنشان کرد: در نبود سازوکار مناسب اقتصادی، مردم مجبورند محصول خود را در اختیار واسطهها قرار بدهند، ولی در طرح آفتاب ما کمک میکنیم مردم خودشان در قالب کارخانههای مشارکتی با بنیاد برکت، محصولشان را به مرحلهی عرضه برسانند.
به گفته مدیرعامل بنیاد برکت پس از اینکه کارخانههای مشارکتی ارزش افزوده پیدا کرد، سهام بنیاد برکت بهطور کامل به مردم واگذار میشود. درصد مشارکت هم به گونهای است که مدیریت و تصمیمگیری بر عهدهی خود مردم باشد. نیروی کار هم از تعاونیهاست، این یعنی مدیریت کامل بنگاه عملاً به مردم محلی سپرده میشود.
دکتر نوروزی با بیان اینکه بنیاد برکت میخواهد مردم در فعالیتهای اقتصادی روی پای خودشان بایستند، گفت: ما درصدد ایجاد اشتغال پایدار هستیم و طرحهای ما همهی زمینهها از کشاورزی گرفته تا صنایع دستی و بومگردی را شامل میشود. ما دربازهی زمانی مشخص، مردم را آموزش میدهیم تا آنها در راستای مدیریت بنگاه اقتصادی توانمند شوند و بتوانند کار را ارتقا بدهند.
مدیرعامل بنیاد برکت وابسته به ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) با بیان اینکه بنیاد برکت با مردم برای تولید محصولاتی مشارکت میکند که بازار مصرف داشته باشند، گفت: اولین قرارداد مشارکت اقتصادی اجتماعمحور در قالب طرح «آفتاب» بین بنیاد برکت و تعاونی روستایی زنان اندیمشک به امضا رسید. با امضای این قرارداد، کارگاه تولید قالی دستبافت اندیمشک با ایجاد اشتغال مستقیم برای ۴۱۳ نفر از زنان خودسرپرست، بدسرپرست و بیسرپرست در قالب تعاونی روستایی، تحت پوشش حمایتی و مشارکتی بنیاد برکت قرار گرفته است. به تازگی نیز قرارداد دو مشارکت اقتصادی اجتماعمحور در استان سیستان و بلوچستان در خصوص فرآوری و بستهبندی پسته و خرما در کورین و سراوان با حضور رییس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) منعقد شد. وی افزود برای اجرای طرح آفتاب در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، کردستان، خوزستان، آذربایجانشرقی، سمنان و اصفهان هم برنامههایی در پیش رو داریم.
وی افزود: برای اجرای طرحهای اجتماعمحور کمیتهی تحقیق و توسعهی بنیاد برکت طی یک سال ۵۶۸ نقطه محروم کشور را که دارای پتاسیل و ظرفیت بودهاند، شناسایی و مورد مطالعه قرار داده است.
مدیرعامل بنیاد برکت گفت: از ویژگیهای مهم طرحهای آفتاب و آسمان، اجتماعمحور بودن آنها است که ضمن توجه به ظرفیتهای محلی در آن مناطق اشتغال پایدار ایجاد میکند، اسکان جمعیت را تثبیت میکند و مانع از مهاجرت مردم روستاها به شهرها میشود.
وی خاطرنشان کرد: ما در طرحهای اجتماعمحور در جهت حذف واسطهها قدم برمیداریم. از استانداریها و نهادها خواستیم برای تسریع در انجام طرحها و مجوز تعاونیها همکاری کنند. قراردادها نیز بین بنیاد برکت و جوامع محلی که خود مردم است منعقد میشود.
نوروزی دربارهی هدف کلی و چشمانداز طرح آسمان و آفتاب بیان کرد: تلاشمان بر این است که اشتغال پایدار ایجاد شود و جلوی مهاجرت گرفته شود. میخواهیم در قالب این طرحها حداقل معیشت و درآمد برای روستاییان و مردم مناطق محروم ایجاد شود