رشد 117 برابری قیمت مسکن در 20 سال گذشته/ 71 سال، مدت زمان انتظار برای خرید خانه در پایتخت

بررسی آمار مربوط به بازار مسکن پایتخت طی ۲۰ سال گذشته حکایت از آن دارد که متوسط قیمت مسکن برای هر مترمربع در این مدت، ۱۱۷ برابر شده و زمان انتظار برای خرید مسکن هم از ۲۵ سال در سال ۷۹ به ۷۱ سال در سالجاری رسیده است.
بازتاب؛ زهره علامی– براساس گزارش های رسمی منتشر شده، متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در سال ۷۹، ۱۸۶ هزار و ۷۵۰ تومان بوده است، ۱۰ سال بعد یعنی در سال ۸۹، متوسط قیمت مسکن به یک میلیون و ۵۷۶ هزار تومان می رسد و بر طبق گزارش وزارت راه و شهرسازی، متوسط قیمت مسکن در ۸ ماهه نخست امسال در پایتخت، ۲۱ میلیون و ۸۶۴ هزار تومان بوده است.
این آمار و ارقام نشان می دهد که در فاصله سال های ۷۹ تا ۸۹ قیمت مسکن حدودا ۸ برابر شده است، طی ۱۰ سال گذشته یعنی بین سال های ۸۹ تا ۹۹، هم قیمت مسکن ۱۴ برابر شده است، در این میان در فاصله سال های ۷۹ تا ۹۹ یعنی ۲۰ سال گذشته، قیمت مسکن در تهران، ۱۱۷ برابر شده است.
با توجه به جهش قیمت مسکن طی ۲۰ سال گذشته در پایتخت این سوال مطرح می شود که آیا قدرت خرید متقاضیان هم متناسب با رشد قیمت مسکن افزایش داشته است؟
نگاهی به حداقل میزان دستمزد کارگران می تواند در پاسخ به این سوال راهگشا باشد، در سال ۷۹، حداقل حقوق کارگران براساس تصمیم شورای عالی کار ۴۵ هزار و ۸۰۱ تومان در ماه بوده است، این رقم در سال ۹۹ به یک میلیون و ۹۱۰ هزار تومان رسیده است.
درواقع رشد حداقل دستمزد کارگران طی ۲۰ سال گذشته، حدود ۴۲ برابر شده ، یعنی در شرایطی که قیمت مسکن ۱۱۷ برابر شده اما دستمزد کارگران فقط ۴۲ برابر شده است که به معنی عدم تناسب رشد قیمت مسکن و حقوق کارگران طی سال های گذشته دارد.
مدت رمان انتظار تهرانی ها برای خانه دار شدن
با توجه به شرایط امروز حاکم بر بازار مسکن، این سوال مطرح می شود که مدت زمان انتظار برای خرید مسکن طی ۲۰ سال گذشته یعنی در فاصله سال های ۷۹ تا ۹۹ چه تغییری کرده است؟
در سال ۷۹ برای خرید یک واحد مسکونی ۷۵ متری( الگوی مصرف مسکن در پایتخت)، ۱۴ میلیون و ۶ هزار و ۷۵۰ تومان سرمایه لازم بوده که با توجه به حداقل حقوق کارگر(۴۵ هزار و ۸۰۱تومان ) ۳۰۵ ماه زمان نیاز بوده تا یک کارگر بتواند با حقوق خود یک واحد مسکونی متوسط متراژ (۷۵ مترمربع) را خریداری کند که حدود ۲۵ سال می شود.
اما در سالجاری برای خرید یک واحد مسکونی ۷۵ متری، نیاز به سرمایه ای حدود یک میلیارد و ۶۳۹ میلیون تومان است که گردآوری چنین سرمایه ای با حداقل حقوق کارگران، ۸۵۸ ماه زمان لازم دارد یعنی یک کارگر درصورت پس انداز تمامی حقوقش پس از ۷۱ سال می تواند صاحبخانه شود.
ناگفته نماند که رقم اعلام شده به عنوان مدت زمان انتظار برای خرید یک واحد مسکونی متوسط متراژ در پایتخت در شرایطی است که متقاضی خرید مسکن، تمام حقوق خود را برای خرید خانه پس انداز کند و خرج دیگری نداشته باشد و از سوی دیگر قیمت خرید مسکن هم طی این مدت تغییری نکند و ثابت بماند.
اما رقم عجیب ۷۱ سال به عنوان مدت انتظار برای خرید خانه در پایتخت در حالی مطرح می شود که این زمان در دنیا حدود ۵ سال است.
تاثیر افزایش قیمت مسکن بر مناطق فعالیت انبوه سازان
افزایش ۱۱۷ برابری قیمت مسکن طی ۲۰ سال گذشته بر کاهش قدرت خریداران اثرگذار بوده و موجب شده که متقاضیان خرید مسکن از ایده آل های خود فاصله بگیرند و بیشتر به فکر خرید مسکن در مناطق متوسط و پایین پایتخت باشند، همچنین به گواه آمار رسمی عمر بنای واحدهای مسکونی فروخته شده طی سال های گذشته افزایش یافته و حجم خرید و فروش واحدهای نوساز کاهشی بوده ، درواقع قدرت خرید متقاضیان افت محسوسی داشته است.
اما این تمام ماجرا نیست، افزایش قیمت مسکن بر فعالیت انبوه سازان و سازندگان مسکن هم تاثیر داشته است به گفته فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه سازان کشور، ریسک سرمایه گذاری در بخش مسکن افزایش یافته است چون ریسک سرمایه گذاری در اقتصاد کلان بالارفته است و همانطور که سونامی قیمت مسکن، متقاضیان را به حاشیه شهرها کشانده، موجب شده سازندگان هم به مناطق پایین تر کوچ کنند.