راهنمای پیاده روی اربعین ۱۴۰۱
هرساله بسیاری از شیعیان از سراسر دنیا به پیاده روی اربعین می روند تا ارادت خود را به امام حسین (ع) و یارانشان نشان دهند و در چهلمین روز شهادت سالار شهیدان درشهر کربلا عزاداری کنند.
بازتاب- پیادهروی مسلمان شیعه از اطراف مرزهای عراق به سمت کربلا برای جمع شدن در روز اربعین و عزاداری برای امام حسین (ع) و یارانشان، بزرگترین پیاده روی در جهان است که هر ساله رقم می خورد. این مطلب کمک و راهنمایی برای کسانی است که قصد شرکت در این مراسم را دارند.
تاریخ شروع پیاده روی اربعین
بیشتر زائران پیاده روی را از روز شانزدهم صفر شروع می کنند و یک روز پیش از اربعین خود را به کربلا می رسانند. اما باز هم بسته به برنامه و دلایل شخصی خود امکان این را دارید که چند روز زودتر پیاده روی را آغاز کنید و یا در روز هفدهم صفر از نجف راه بیفتید. مزیت انتخاب روز شانزدهم، همراهی با جمعیت کثیر، لمس اتحادی بی بدیل و شوری همگانی است. البته اگر ترجیح می دهید از شلوغی و ازدحام دور باشید، یک هفته قبل از اربعین بهترین زمان برای شماست.
شروع مسیر پیاده روی
برای آن که خود را به شروع مسیر پیاده روی برسانید، از درِ باب الساعه حرم امام علی (ع) خارج شوید و مستقیم در کناره خیابان امام زین العابدین و یا خیابان امام جعفر صادق (ع) حرکت کنید. خود را به بزرگراه کربلا برسانید و در کنار دیگر مشتقان و زائران حسینی به راه خود ادامه دهید. پیدا کردن ادامه مسیر پیاده روی کار چندان سختی نیست و کافیست تا به دنبال نشانه ها و خیل جمعیت بروید.
بیشتر بخوانید:
- اعزام زائرین به عتبات از مرز خسروی از ۲۳ مرداد
- تزریق دُز یادآور، پیششرط خروج زائران اربعین از کشور
- امسال ارز اربعین با دینار داده می شود
- وزیر راه: قیمت بلیت پروازهای اربعین ۶ میلیون تومان است
- ممنوعیت ورود زائران اربعین بدون بلیت به فرودگاه امام
شرایط جدید ثبت نام پیاده روی اربعین 1401
شرایط جدید که برای ثبت نام پیاده روی اربعین 1401 به وجود آمده و توسط سازمان حج و زیارت کشور هم اطلاع رسانی شده است، شامل موارد زیر می شوند:
– در ابتدا متقاضیان باید استعلام های لازم در مورد سلامت خود و هم چنین تزریق شدن هر دو دوز واکسن کرونا را از وزارت بهداشت دریافت کرده و ارائه دهند.
– نتیجه منفی تست PCR هر متقاضی باید تا 72 ساعت قبل از اعزام آماده و ارائه داده شود.
– متقاضیان باید با مراجعه به سامانه سماح نسبت به انجام پیش ثبت نام پیاده روی اربعین حسینی اقدام نمایند. اما ثبت نام نهایی بعد از موافقت قطعی دولت عراق انجام خواهد شد.
– انجام پیش ثبت نام تنها به صورت غیرحضوری انجام شده و نیاز به مراجعه به هیچ یک از شعب سازمان حج و زیارت کشور وجود نخواهد داشت.
– بعد از تکمیل ثبت نام توسط متقاضیان و بررسی شرایط هر یک از آن ها، اسامی پذیرفته شدگان از طریق سامانه سماح اعلام شده و هم چنین به شماره آن ها پیامک خواهد شد.
– افرادی که شرایط ان ها مورد تایید قرار نگیرد نخواهند توانست نسبت به اعزام به کشور عراق اقدام کنند.
– داشتن گذرنامه با حداقل شش ماه اعتبار از دیگر شرایط ثبت نام پیاده روی اربعین است.
– زنان باردار، سالمندان بالای ۶۰ سال و افرادی که دارای شرایط یا بیماری های خاص هستند بهتر است از ثبت نام خودداری نمایند.
نحوه ثبت نام پیاده روی اربعین 1401
امسال نیز مانند هر سال ثبت نام پیاده روی از طریق سامانه سماح انجام خواهد گرفت و برای تکمیل ثبت نام تان باید به این سامانه مراجعه کرده و اطلاعات لازم را وارد نمایید.
البته باید دقت داشته باشید که ثبت نام در این سامانه به معنی اعزام قطعی زائر نیست و نتیجه نهایی از طریق پیام به شما ارسال خواهد شد.
جهت انجام ثبت نام پیاده روی اربعین 1401 باید یک سری مراحل نسبتا ساده را در سامانه سماح طی کرده و در نهایت با تکمیل ثبت نام، کد رهگیری خود را دریافت نمایید. این مراحل شامل موارد زیر می شوند.
1- ابتدا باید آدرس اینترنتی سامانه سماح یعنی samah.haj.irرا در مرورگر خود جست و جو کرده و به این سایت وارد شوید.
2- بعد از ورود به این سایت باید شرایط ثبت نام در این سایت را با دقت مطالعه کرده و در ادامه تیک مربوط به گزینه «با شرایط ثبت نام موافق هستم» را بزنید. سپس عبارت امنیتی موجود را در کادر مربوطه قرار داده و بر روی گزینه «شروع ثبت نام» کلیک نمایید.
3- در ادامه فرایند ثبت نام پیاده روی اربعین وارد مرحله بعد شده که باید شماره تلفن خود را وارد کرده و گزینه «ارسال کد» را بزنید.
4- سپس یک کد بر روی شماره موبایل شما فرستاده خواهد شد که باید ان را در کادر مربوطه وارد کرده و گزینه «ادامه» را بزنید.
5- مرحله بعد مربوط به ثبت اطلاعات خواهد بود. در این بخش باید تمام اطلاعات خواسته شده از جمله نام و نام خانواگی، کد ملی و سایر موارد مربوط به سرگروه و هم چنین مشخصات سایر اعضای گروه را به طور کامل وارد کرده و در نهایت گزینه «ثبت و اضافه به لیست» را بزنید.
6- سپس وارد مرحله تایید اطلاعات و پرداخت هزینه می شوید. در این قسمت هم اطلاعاتی که ثبت کرده اید به شما نمایش داده خواهد شد. و پیغام «زائر گرامی پیش ثبت نام شما با موفقیت ثبت گردید لطفا تا اعلام نتایج قرعه کشی منتظر بمانید» را دریافت خواهید کرد. (ادامه مراحل منوط بر دریافت نتایج قرعه کشی است)
7- در ادامه مراحل ثبت نام پیاده روی اربعین 1401 پنجره جدیدی باز خواهد شد که باید در این قسمت موافقت نامه را مطالعه کرده و گزینه «موافقم» را بزنید. به این ترتیب به صفحه پرداخت منتقل خواهید شد.
8- در این مرحله باید اطلاعات کارت خود را وارد کرده و مبلغ مورد نظر را پرداخت نمایید. در صورت طی کردن موفق این مرحله باید گزینه «تکمیل فرآیند خرید» را بزنید تا به صفحه اصلی ثبت نام برگردید.
9- در نهایت صفحه ای برای شما نمایش داده خواهد شد که در آن کد رهگیری و مشخصات تراکنش وجود دارد. هم چنین، کد رهگیری به شماره سرگروه هم ارسال خواهد شد. باید این اطلاعات را حفظ کنید، چرا که برای انجام ویرایشان ثبت نام به ان ها نیاز خواهید داشت. البته در قسمت پایین صفحه امکان چاپ آن هم وجود دارد.
راه های دسترسی
برای آن که در پیاده روی چند روزه اربعین شرکت کنید، ابتدا باید به شهر نجف بروید. برای رسیدن به شهر نجف، دو راه در پیش دارید:
– هوایی: شما از شهرهایی چون تهران، مشهد، اصفهان، تبریز، اهواز، شیراز، ساری، کرمان، یزد و آبادان می توانید به صورت مستقیم به نجف پرواز کنید.
– زمینی: برای سفر زمینی به نجف، می توانید از پایانه های مرزی مهران، شلمچه، چذابه و خسروی عبور کنید. مسافران پیاده عمدتا از مرزهای مهران و چذابه عبور می کنند. پس از عبور از مرز با استفاده از ماشین های گذری که زیاد هستند، خود را به شهر نجف برسانید.
مرزهای مشترک ایران و عراق
ایران و عراق 4 پایانه مرزی مشترک دارند که محل قرارگیری و دسترسی هر یک به شهر نجف متفاوت است.
– مرز مهران: مهم ترین و شلوغ ترین مرز است که در جنوب استان ایلام قرار دارد. از این مرز تا نجف حدود 4 تا 6 ساعت راه در پیش دارید.
– مرز شلمچه: در استان خوزستان قرار دارد و از این مرز تا شهر نجف 5 تا 8 ساعت راه پیش روی شماست.
– مرز چذابه: این مرز نیز در استان خوزستان قرار گرفته و با شهر نجف فاصله ای 4 تا 7 ساعته دارد.
– مرز خسروی: این مرز در استان کرمانشاه است و با نجف فاصله ای 5 تا 7 ساعته دارد.
بهترین ساعت برای شروع پیاده روی اربعین
چیزی که در چند سال گذشته مرسوم بود، شروع پیاده روی از ساعت 4 و 5 صبح و پایان آن قبل از غروب آفتاب بود. اما با توجه به آن که رویدادها در سال قمری تاریخ یکسانی ندارند و متغیر هستند، در حال حاضر سال به سال واقعه اربعین به تابستان نزدیک می شود و در نتیجه تغییرات آب و هوایی نیز مشهود است.
همان طور که می دانید فاصله میان نجف و کربلا، فضایی کویری دارد و در نتیجه از سال گذشته برای آن که زائران از گرمای زیاد در طول روز فرار کنند، زمان پیاده روی را تغییر داده اند.
به این صورت که پیاده روی را از غروب آفتاب آغاز می کنند و نماز صبح برای استراحت و خواب توقف می کنند. البته اگر بخواهید از این روش استفاده کنید، توجه داشته باشید که شب ها هوا خنک تر است و لباس های لازم را همراه خود داشته باشید.
عمودها در پیاده روی اربعین
عمودها برای محاسبه مسیر طی شده و آدرس دادن کاربرد زیادی دارند. به طور مثال برای پیدا کردن یک موکب خاص و یا برای قرار گذاشتن از عمودها استفاده می کنند. توصیه می شود برای قرار گذاشتن از عددهای رند عمودها استفاده نکنید، چرا که اغلب افراد همین کار را می کنند و در نتیجه در این عمودها با شلوغی مضاعفی رو به رو خواهید شد.
توجه داشته باشید که در فواصل عمود 1100 تا عمود 1390 به علت باریک شدن راه عبوری، تعداد موکب ها کم تر می شوند. بنابراین طوری برنامه ریزی کنید که این فاصله را در شب طی نکنید و برای یافتن محل خواب دچار مشکل نشوید.
موکب ها
در تمام مسیر 85 کیلومتری دو شهر نجف تا کربلا، خانه ها، اقامتگاه ها و حسینیه هایی به چشم می خورد که برای استراحت زائران ساخته شده و به نام «موکِب» شناخته می شود. موکب ها انواع مختلفی دارند. ممکن است تنها یک چادر عشایری باشد و یا حسینیه ای وسیع با گنجایش بیش از هزار نفر. ممکن است یک خانه چندین طبقه باشد و یا خانه ای کوچک با شمایلی روستایی. جالب است بدانید که تمام این ساختمان ها برای پذیرایی از زائران اربعین ساخته شده اند و در طول سال استفاده دیگری ندارند. گرچه اغلب موکب ها، عراقی هستند اما صاحبان موکب ها از مکان ها و حتی کشورهای مختلف هستند. شما در طول مسیر موکب هایی ایرانی، لبنانی، پاکستانی، ترکی و … را هم خواهید دید.
وعده های غذایی
در پیاده روی اربعین تمام وعده ها به رایگان و با رویی باز در اختیار شما گذاشته می شود. ایستگاه های غذا به قدری زیاد و متنوع هستند که از ساندویچ فلافل تا پلو ماهی را میانشان می توان دید. در طول پیاده روی مرتب عراقی ها را می بینید که از شما خواهش می کنند مهمانشان شوید و شما نمی دانید از کدام غذا انتخاب کنید. منتها به ساعات غذا توجه داشته باشید، گرچه در تمام ساعات روز در همه موکب ها پذیرایی خواهید شد، اما وعده های اصلی صبحانه، ناهار و شام تنها در همان ساعات خودشان، یافت می شوند. به طور مثال صبحانه را بعد از نماز صبح تا ساعات اولیه روز مانند 7 تا 8 و ناهار را از 12 تا ساعات 1 و 2 می توانید صرف کنید. اما ساعات سرو شام بیشتر است و از غروب آفتاب تا ساعت 10 شب نیز می توانید در موکب ها شاهد توزیع غذا باشید. به این ترتیب در ساعت هر یک از وعده ها کافیست به یکی از موکب ها مراجعه کنید و غذای خود را بگیرید. جالب آن که اگر در موکبی در حال استراحت باشید، خادمان و مسئولان موکب، غذا را برای شما میآورند.
نوشیدنی ها: از اول تا انتهای مسیر، ایستگاه های چای و قهوه عربی را به وفور خواهید دید که اغلب در استکان های کمر باریک و نعلبکی سرو می شوند. البته در سال های اخیر استفاده از لیوان یک بار مصرف باب شده است. اگر دغدغه بهداشت و محیط زیستی دارید، توصیه می کنیم لیوان خودتان را همراه داشته باشید.
برای نوشیدن آب هم نگران نباشید، در اغلب مسیر می توانید بطری های آب معدنی را به رایگان تهیه کنید.
میان وعده ها: خوراکی ها، تنها محدود به وعده های اصلی نمی شود و شما در تمام روز می توانید از پذیرایی موکب داران عراقی و ایرانی بهره ببرید. سینی های بزرگ خرما که با ارده و کنجد تزئین شده اند، به وفور به چشم می خورند که برای پیاده روی نیز بسیار مقوی و مفید هستند. همچنین بارها با افراد متفاوتی برمی خورید که انواع میوه ها را در میان زائران حسینی توزیع می کنند.
وسایل لازم
انتخاب وسایل درست برای این پیاده روی چند روزه بسیار اهمیت دارد، به گونه ای که اگر هر کدام از این موارد نباشند، سختی زیادی را برای شما رقم می زند. به طور کلی برای انتخاب تمامی وسایل باید این را در نظر بگیرید که قرار است سه روز و در طی ساعاتی پیاپی، پیاده روی کنید. این وسایل عبارت اند از:
– کفش مناسب و دمپایی
– لباس مناسب
– نقشه مسیر
– کوله پشتی و وسایل لازم
– پاسپورت و سیم کارت عراقی
– وسایل شخصی و وسایل بهداشتی
– لوازم الکترونیکی مثل شارژر گوشی
شماره های ضروری
اورژانس: ۱۰۴
افراد گمشده: ۰۷۸۰۱۳۰۰۵۶۱
احکام شرعی: ۰۷۸۱۴۶۵۱۳۵۳
اداره مرکزی: ۰۷۸۰۱۰۰۴۷۵۸