رازهای پشت پرده «پارلمان اصلاحات»

فعالان سیاسی اصلاح طلب در صدد یافتن سازوکار مناسبی برای ساماندهی نیروهای خود برای ورود به انتخاباتهای ۹۸ و ۱۴۰۰ هستند و از همین رو ایده قدیمی پارلمان اصلاحات یک بار دیگر به موضوع داغ و مورد بحث جریان اصلاحات تبدیل شده است.
با آغاز سال جدید، موسوم انتخابات نیز از راه میرسد. همین است که همه هم و غم اصلاح طلبان پیداکردن الگویی مناسب برای سازماندهی نیروهایشان است. حرف از ایدهای نهچندان تازه است؛ «پارلمان اصلاحات».
اینطورکه مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردمسالاری اخیرا اعلام کرده است، نظر سید محمد خاتمی نیز در این باره جلب شده و در دوم خرداد سال ۹۷ کار به مرحله عمل میرسد. اما اینطور که معلوم است اختلاف های موجود میان اصلاح طلبان مانع از آن است که ایده نجفی بعد از سالها عملیاتی شود. این اختلافات از یک سو در مورد ضرورت شکل گیری پارلمان اصلاحات است و از سوی دیگر حول محور جایگاه این تشکل.
گروهی از اصلاح طلبان همچون دبیرکل حزب مردمسالاری از تشکیل پارلمان دفاع کرده و کار تمام شده میپندارند اما گروه دیگری از مساله را این قدرها هم جدی نگرفته و با اشاره به اینکه ساز و کار شورای عالی سیاست گذاری در انتخاباتهای اخیر موفق بوده است، تشکیل پارلمان مورد اشاره را غیر ضرور به حساب میروند. به عنوان مثال حسن رسولی عضو شورای شهر تهران از جمله اصلاح طلبانی است که تاکید میکند مدل موفق موجود نیازی به تغییر ندارد. او طی یادداشتی نوشته است «ایده پارلمان اصلاحات عبارت بود از اینکه جریان اصلاحات با توجه به گستره اجتماعی خود در شهرستان، استانها، مناطق مختلف کشور و در بین اقشار و گروههای مختلف قومی، نسلی و جنسی این سامانه را از پایین به بالا شکل دهد و به همین دلیل نیز نام پارلمان به خود گرفت. در تبادلنظرهای بعدی این ایده در مقایسه با شورای عالی سیاستگذاری مورد اجرا و عمل قرار نگرفت. در سال ۹۷ و برای کسب آمادگی جهت حضور موثر در انتخابات سال ۹۸ مجلس مجددا نیازمند به سازوکار انسجام بخش هستیم و از همین رو مجددا بحث پارلمان اصلاحات در برخی از محافل سیاسی و توسط برخی از چهرههای سیاسی مطرح شده است. تا جایی که میدانم اکثریت اصلاحطلبان با توجه به نتایج مثبتی که از شورای عالی سیاستگذاری در سه پروژه انتخاباتی اخیر جریان اصلاحات معتقد به تداوم همین شیوه کارهستند».
به گزارش نامه نیوز:وی با تاکید بر اینکه اصلاح طلبان طیف های مختلفی دارند و در این خصوص نیز نظرات متفاوتی وجود دارد، نوشته است: « طبعا دوستانی که ایده پارلمان اصلاحات را مطرح میکنند باید متناسب با فضای سیاسی پیچیده موجود، قابلیتهای این مدل را در مقایسه با سازوکاری که سه پروژه انتخاباتی اخیر را با موفق پشتسر گذاشته است؛ تبیین و از این ایده دفاع کنند».
دومین نکته محل اختلاف در امر تشکیل پارلمان اصلاحات در مورد جایگاه آن است. برخی از اصلاح طلبان همچون محسن رهامی عضو شورای عالی اصلاح طلبان معتقد است که این پارلمان در صورت تشکیل، جایگزین شورای هماهنگی اصلاح طلبان میشود. عبدالله ناصری عضو بناید باران اما تاکید دارد که شورای هماهنگی یک تشکل شخص محور است و ادامه یا عدم ادامه فعالیت آن منوط به تصمیم سید محمد خاتمی است. ناصری در گفت و گویی با نامه نیوز، گفته بود که « بعضیها معتقدند که بهعنوان مرجعی ناظر بر شورای عالی ائتلاف تعریف شود. برخی نیز میگویند که باید جایگزین شورای مشورتی یا هم عرض آن باشد. به هر حال هنوز خود دوستان نیز به جمعبندی واحدی نرسیدهاند. بعضی از دوستان در احزاب عضو شورای هماهنگی دنبال این هستند که پارلمان اصلاحات جایگزین شورای عالی ائتلاف شود اما شورای عالی ائتلاف یک کارکرد اجرایی و عملیاتی در امر انتخابات دارد و با توجه به اصلاح آییننامه و تغییراتی که در ترکیب جعمیتیاش آن در حال ایجاد است حتما ماندگار و همیشگی میشود. این نهاد حتما مرجع رسمی برای انتخابات پیش رو و انتخاباتهای بعدی است. برخی از دوستان نیز نظرشان این است که پارلمان اصلاحات یک نهاد ناظر باشد. گروه دیگری نیز نگاه چندان امیدبخشی به این طرح ندارند. به هر ترتیب در صورت اتفاق نظر جبهه اصلاحات این نهاد به عنوان یک نهاد نظارتی و ردیاب در نظر گرفته میشود و عملکرد شورای عالی ائتلاف یعنی آن کارکرد اجرایی در امر انتخابات یا امور دیگر را نخواهد داشت».
بدون شک آنچه میتواند به این اختلاف نظر ها پایان داده و تکلیف پارلمان اصلاحات را روشن کند، نظر رئیس دولت اصلاحات است. کواکبیان در کنگره اخیر حزب مردمسالاری گفته بود که آقای خاتمی دو نکته در این زمینه گفته اند و لحاظ شده است. محسن رهامی اما در مصاحبهای با اعتماد آنلاین گفته بود که رئیس دولت اصلاحات گزارش های مربوط به این ایده را شنیده و تصمیم گیری را به جمع واگذار کرده است. عبدالله ناصری نیز با اشاره به شناختی که از سید محمدخاتمی دارد تاکید میکند که او نظر خود را به جمع اصلاح طلبان تحمیل نکرده و حتی اگر مخالف هم باشد، با نظر اکثریت موافقت خواهد کرد. به هر ترتیب هنوز هیچ یک از آقایان اصلاح طلب در مورد اینکه رئیس دولت اصلاحات چه نظری دارند، اظهار نظری نکرده اند و به همین خاطر گمان میرود که مساله در سطح ابتدایی تر یعنی مباحثه میان اعضای شورای عالی سیاست گذاری باقی مانده است.