دود شدن یک چهارم ارزش نفت بلوکه شده ایران در چین
هرچند چین اعلام کرده که تحریمهای یکجانبه را به رسمیت نمیشناسد، اما بر همین اساس توانسته طی سالهای اخیر حدود ۹۰ درصد از صادرات نفت ایران را با تخفیفهای قابل توجه خریداری کند؛ این خریدها میلیاردها دلار صرفهجویی برای پالایشگاههای چینی به ارمغان آورده است.
به نظر میرسد، آنگونه که برخی ادعا کردهاند، «تحریمها نعمت هستند»، این نعمت بیشتر به نفع پالایشگاههای چین بوده است و نفت ایران به شکلی تبدیل به نعمتی برای چین شده است.
به تازگی گزارشی از رویترز فاش کرده است که ایران در تلاش است تا ۲۵ میلیون بشکه نفت خود را که به دلیل تحریمهای دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ برای ۶ سال در بنادر چین گیر کرده، پس بگیرد. این موضوع را منابع ایرانی و چینی مطلع تأیید کردهاند.
گزارش رویترز نشان میدهد که بنادر شاندونگ چین، که یکی از اصلیترین نقاط ورود نفتهای تحریمشده جهان است، به تازگی تردد نفتکشهای تحریمشده توسط آمریکا را محدود کرده است. این موضوع میتواند هزینههای حملونقل برای پالایشگاههای مستقل چینی که عمده خریداران نفت تحریمشده ایران، روسیه و ونزوئلا هستند، افزایش دهد.
همچنین، اصطلاح “ناوگان سایه” که برای کشتیهایی به کار میرود که از روشهای پنهانسازی برای قاچاق کالاهای تحریمشده استفاده میکنند، در این گزارش مطرح شده است. این کشتیها کالاهایی مانند نفت و آهن را جابهجا میکنند که تحت تحریمهای بینالمللی قرار دارند.
گزارش نشان میدهد که ایران برای بازگرداندن نفت خود از چین تحت فشار است. این نفت، به دلیل تحریمهای ترامپ، ارزش ۱.۷۵ میلیارد دلاری دارد و ایران برای ذخیرهسازی این نفت در بنادر چین تاکنون باید حدود ۴۵۰ میلیون دلار هزینه پرداخت کند.
در مجموع، به نظر میرسد که تحریمهای ایران بیش از اینکه به نفع کشور باشد، فرصتهای قابل توجهی برای چین ایجاد کرده است و همچنان چینیها برنده اصلی این تحریمها هستند.