خودروها در ایران روز به روز بیشتر بنزین مصرف می کنند
مهمترین منابع هدررفت، اتلاف سوخت در خودرو های غیراستاندارد و پرمصرف می باشد. از سوی دیگر نباید از میزان هدر رفت سوخت در جایگاه ها در حین انتقال سوخت غفلت کرد.
به گزارش موج، طبق آمار شرکت ملی پخش فرآوده های نفتی در سال 93، در کل کشور در هر روز 69.6 میلیون لیتر بنزین مصرف میشده که 3.6 میلیون لیتر بنزین سوپر و 66 میلیون لیتر، بنزین معمولی و یورو 4 بوده است که البته در ماه هایی مانند شهریور به 75.4 میلیون لیتر و در اردیبهشت به 65.8 رسیده است. از این مقدار در حدود 4.7 میلیون لیتز بنزین اکتان افزا بوده است.
مصرف استان تهران از این مقدار در حدود 13.9 میلیون لیتر با ارزش تقریبی 8.3 میلیون دلار در روز یعنی حدود 20 درصد مصرف کل کشور بوده است و این درحالی است که 10.5 درصد از انرژی کل کشور در تهران مصرف میشود. از میزان 13.9 میلیون لیتر در روز، 10.8 میلیون لیتر به ارزش 6.5 میلیون دلار در شهر تهران مصرف می شود و در مرتبه بعدی، شهریار حدود 0.6 میلیون لیتر بنزین مصرف می کند.
افزایش هشت درصد میانگین مصرف بنزین درسال جاری
در سال جاری نیز معاون شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با بیان اینکه متوسط میزان مصرف بنزین از ابتدای امسال تاکنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته 8 درصد رشد داشته است، گفت: طبق آخرین آمار میزان مصرف بنزین از ابتدای شهریور بیش از 86 میلیون لیتر بوده است. شاهرخ خسروانی در مورد آخرین میزان مصرف بنزین در کشور اظهار کرد: میزان مصرف بنزین از ابتدای شهریورماه بیش از 86 میلیون لیتر بوده است.
در واقع میزان مصرف بنزین که در تیرماه با 85 میلیون لیتر به اوج خود رسیده بود، باز هم رو به افزایش رفت.
در خصوص امار هدر رفت منابع در جاده ها اماری در دسترس نمی باشد. البته میزان ترافیک جاده ای به نسبت شهرها بسیار کمتر است و در روزهای خاصی از سال، شاهد ترافیک جاده ای هستیم . اکثر هدر رفت منابع در شهرها و در اثر ازدحام و ترافیک واقع می شود نه در سطح جاده ها. اتلاف منابع در جاده ها بیشتر مربوط به هزینه های ناشی از کارکرد نامطلوب خودرو و استفاده از خودرو های غیراستاندارد و پرمصرف می باشد که سیاست های مقابله با ان، با سیاست های مقابله با ترافیک متفاوت است.
در خصوص کاهش میزان هدررفت سوخت در کشور باید به این نکته نیز توجه نمود که هدر رفت، تنها در ترافیک نیست، مهمترین منابع هدررفت، اتلاف سوخت در خودرو های غیراستاندارد و پرمصرف می باشد. از سوی دیگر نباید از میزان هدر رفت سوخت در جایگاه ها در حین انتقال سوخت غفلت نمود.
مهمترین راهبردهای مقابله با هدررفت سوخت و الودگی را می توان به صورت زیر مطرح کرد:
– نظام مناسب و مطلوب قیمت گذاری عوارض شهری به صورتی که سیاست های مشوق حمل و نقل عمومی را به خوبی حمایت کند و مکمل خوبی باشد
– استفاده از فناوری های نوین و دوربین های بروز در کنترل محدوده های ترافیکی بسیار مهم است
– استفاده از سیاست های توسعه حمل و نقل عمومی(سیاست های تشویق و سیاست های فرهنگی)
– توسعه حمل و نقل ریلی و افزایش سهم حمل و نقل ریلی در کلان شهرها با تاکید بر اینکه سهم 7.9 درصدی برنامه پنج ساله شهر تهران، بسیاراندک است و باید افزایش قابل توجهی در این خصوص تدبیر شود
– معاینه فنی به عنوان یکی از ابزارهای مهم استانداردسازی خودروها و کاهش الایندگی ها، باید مورد توجه جدی قرار گیرد.