حملات تهران تاثیری در سرمایهگذاری خارجی ندارد
روز چهارشنبه هفته گذشته تهران شاهد حملات تروریستی بود که موجی از نگرانی و ناراحتی را برای مردم ایران به همراه داشت. این رویداد تا چه اندازه میتواند خللی در جذب سرمایهگذاری خارجی ما وارد کند؟
به گزارش بازتاب به نقل از آرمان ، محمد لاهوتی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران میگوید: «نیروهای امنیتی ما همانطور که تاکنون امنیت را به ایرانیان هدیه کرده اند جلو این گونه ترورهای کور را خواهند گرفت و به نظر نمیرسد این موضوع در بحث سرمایهگذاری خارجی و امور اقتصادی ما تاثیری داشته باشد.»
فکر میکنید حملات تروریستی روز چهارشنبه در تهران خللی درجذب سرمایهگذاری خارجی ما وارد کند؟
نمیتوان امروز نقطهای از جهان را یافت که از آماج حملات تروریستی در امان باشد و روزی نیست که در جهان شاهد یک اتفاق شوم و نامیمون که ناشی از تحجر و عقب ماندگی عدهای است، نباشیم. در هر گوشه و کناری از این دنیا چه در کشورهای بسیار پیشرفته که در حوزه علم و فناوری و اقتصاد برتر هستند و چه در آفریقا و منطقه خاورمیانه شاهد بروز اتفاقات تلخی هستیم. کشوری که شاید تاکنون از این پدیده شوم مصون مانده بود، کشور ایران بود. هرچند این یک اتفاق جدید در کشور ما محسوب نمیشود و از دهه ۶۰ به بعد ما هر روز شاهد چنین اقدامات ناجوانمردانه و حملات تروریستی کور بودهایم. البته با وجود درایت و امنیت در کشور ما که ناشی از حمایتهای مردمی از حاکمیت بوده این مسائل منتفی شدند و درمجموع شرایط امنیتی کشور ما در این منطقه پر آشوب و سراسر خشونت، شرایط آرام و باثباتی بوده است و اینگونه رفتارها نمیتواند خللی در امنیت کشور ما ایجاد کند. نیروهای امنیتی ما همانطور که تاکنون امنیت را به ایرانیان هدیه کرده اند جلو اینگونه ترورهای کور را خواهند گرفت و به نظر نمیرسد این موضوع در بحث سرمایهگذاری خارجی و امور اقتصادی ما تاثیری داشته باشد. امروز ما در همه جای دنیا شاهد اینگونه رفتارهای ناشایست هستیم و در این بین کشور ما کمترین ریسک و خطر را به نسبت کشورهای منطقه و اروپایی شاهد بوده است. بر این باورم که شرایط امنیتی کشور همچنان مانند گذشته باثبات خواهد ماند و کمتر شاهد تکرار چنین حوادثی در کشور خواهیم بود. لذا به نظر نمیرسد که ما در بخشهای اقتصادی، سرمایهگذاری یا امنیتی با مشکلی مواجه شویم.
باوجود کارشکنیها از سوی برخی رهبران منطقه و آمریکا، ضرورت ارتباط اقتصادی با کشورهای صاحب سرمایه و فناوری چون کشورهای عضو در اتحادیه اروپا را تا چه اندازه میدانید؟
اگر از بعد دیگری به حادثه شوم روز چهارشنبه در تهران که موجی از ناراحتی را به جامعه ما تحمیل و عدهای از هموطنان ما را داغدار کرد بنگریم، درمییابیم که جز کشورهای شروری چون آمریکا و عربستان، دیگر کشورها در کنار ایران بودند و مراتب همدردی خود را اعلام کردند. این امر نشانگر این مطلب است که برخلاف خواسته استکبار جهانی برای منزوی ساختن ایران در عرصه بینالمللی، ایران یک کشور منزوی نیست. از سوی دیگر، بعد از اجرای برجام شاهد ابراز تمایل اروپاییان به برقراری تعامل و بهرهبرداری از ظرفیتهای موجود در ایران بودیم. لذا به رغم تمام بدرفتاریها از سوی آمریکاییها به ویژه بعد از روی کار آمدن دولت ترامپ، کشورهای اروپایی روابط خود را با ما حفظ کردند و ایران نیز باید بهطور متقابل از این فرصت استفاده کند. در این راستا، تنوع بازار یکی از اهداف مهم و اولویتدار ما چه در بحث صادرات و چه در بحث واردات باید باشد که خوشبختانه بعد از برجام تا حدودی این اتفاق افتاده است و باید این امر تداوم پیدا کند. ضمن اینکه سرمایهگذاری خارجی میتواند یکی از ابزارهای استحکام روابط دیگر کشورها با ایران باشد، چراکه وقتی یک سرمایهگذار خارجی در کشوری سرمایهگذاری میکند به دنبال ایجاد تنش در آن کشور نخواهد بود و فرصت استفاده از کشورهای صاحب نام در حوزه صنعت مثل اتحادیه اروپا میتواند هم بحث سرمایهگذاری و انتقال دانش فنی را به دنبال داشته باشد و هم به ثبات بیشتر کشور کمک کند.
جدای از واقعه تروریستی ایران، مساله قطر نیز این روزها بسیار داغ است. به عقیده شما برای استفاده از این فرصت طلایی چه موانع و مشکلاتی وجود دارد؟
متاسفانه کشور ما به دلیل شرایطی که بر آن حاکم بوده، از نظر زیرساختی دارای ضعف است و این موضوع باید از سوی مسئولان پذیرفته شود؛ یعنی فرض کنید اگر کشوری بتواند تمام محصولات دنیا را با قیمت و کیفیت عالی تولید کند اما حمل و نقل مناسبی نداشته باشد قطعا راه به جایی نخواهد برد. یا اگر جنس باکیفیتی در یک کشور تولید شود ولی قیمت تمام شده آن نسبت به قیمت جهانی بالانر باشد باز هم نتیجهای حاصل نخواهد شد. وقتی توجه ویژهای به درخواست مشتریان نشود و نتوان کالایی را که باب میل آنهاست با تمام استانداردها و شرایط تعریف شده در تقاضای مشتری تولید و صادر کرد طبیعی است که نمیتوان از ظرفیتهای به وجود آمده استفاده کرد. در حدود یک سال و نیم پیش در بازار بزرگی چون بازار روسیه بدون هیچرقیبی به روی ما گشوده شد اما ما نتوانستیم حجم تجارت خارجی خودمان را حتی به یکمیلیارد دلار هم برسانیم. بنابراین این امر حاکی از این است که مادامی که ما در بخشهایی چون تولید، قیمت تمام شده یا حمل و نقل دارای ضعفهای ساختاری باشیم، اگر تمام کشورهای دنیا در تجارت خود را به روی ما باز کنند و هیچممانعتی در این زمینه به وجود نیاورند، ما باز هم ظرفیتهای لازم را برای استفاده از فرصتهای پیش آمده نداریم. به باور من، در شرایط امروز قطر، بلاشک ایران میتواند در حوزه مواد غذایی فرصت خوبی در این بازار به دست بیاورد. اما متاسفانه هیچحرکتی در این زمینه از سوی متولیان امر شاهد نیستیم و اگر کاری را انجام داده اند بازگو و اطلاعرسانی نشده است. در این رابطه، لازم بود سازمان توسعه و تجارت ظرف ۴۸ ساعت اول بسته حمایتی صادراتی را تعریف میکرد تا تاثیری مستقیم بر کاهش قیمت تمام شده صادرکنندگان داشته باشد. همچنین ضرورت داشت سازمان توسعه و تجارت بخشی از کمک هزینه را به عنوان سوبسید پرداخت میکرد و مشوقهای مستقیم را به صادرکنندگان کالا به بازار قطر باتوجه به اهمیت کالایی که در این بازار وجود دارد پرداخت میکرد. متاسفانه تا ما به خودمان بجنبیم فرصت در اختیار دیگران قرار میگیرد. شاهد بودیم که به رغم هجوم گستردهای که مردم قطر به فروشگاههای این کشور بردند و تقریبا میتوان گفت همه آنها را خالی کردند، در کمتر از ۲۴ ساعت کشور ترکیه توانست جایگزین شود و این کالاها را تامین کند. کشورها منتظر ما نمیمانند. ما باید به دنبال این باشیم که از فرصتها استفاده کنیم ولی متاسفانه رفتارهای ما کوتاهمدت و مسکنی است و به دنبال رفع معضل و علاج واقعه نیستیم و دراین صورت قطعا ما فرصتها را یک به یک از دست میدهیم. به عقیده من بازار قطر باوجود اینکه امروز تنها مرز آبی با ایران دارد یکی از فرصتهای نادری است که به ویژه در حوزه مواد غذایی که ما حرف برای گفتن داریم در اختیار ما قرار گرفته، ولی حمایتها و بسترهای لازمی که بتواند این اتفاق را رقم بزند و باعث استفاده از این فرصت شود فراهم نمیشود. البته تمام نقد به دولت وارد میشود و در این بین شاید بخش خصوصی هم دارای مشکلاتی است.