جو مجلس در شرایط تصویب بنزین ۱۵۰۰ تومانی نیست
یک عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس گفت: دولت و مجلس قدرت مانور بر روی بودجه ای که بالای ۹۰درصد آن جاری است را ندارند. ما متاسفانه شعار میدادیم که میخواهیم دولت را کوچک کنیم ولی چون نمیتوانیم با تولید و توسعه اشتغالزایی کنیم لذا مجبور میشویم استخدام دولتی داشته باشیم وبا این کار حجم دولت را بالا میبریم.
عبدالرضاهاشمزائی در خصوص لایحه بودجه ۹۷ بیان کرد: متاسفانه بودجه ما بیشتر صرف بودجه جاری میشود و بودجه عمرانی زیر ۱۰درصد است و این عامل باعث شده کار زیادی از دست ما برنیاید. وقتی که ما مجبور هستیم ۹۰درصد بودجه را صرف مصارف جاری کشور و حقوق پرداخت کنیم در نهایت کمتر از ۱۰درصد بودجه برای مصارف عمرانی باقی خواهد ماند. هر بخش از بودجه و درآمدها هم اگر تحقق پیدا نکند، دولت مجبور است از بودجه عمرانی کم کند؛ چراکه نمیتوان حقوق کارمندان و بازنشستگان را پرداخت نکرد. به همین دلیل دولت و مجلس قدرت مانور بر روی بودجهای که بالای ۹۰درصد آن جاری است را ندارد.
وی با بیان این که «ما شعار میدادیم که میخواهیم دولت را کوچک کنیم اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد» مدعی شد: من سال ها مدیر عامل شرکت ملی صنایع مس ایران بودم. من این شرکت را با ۵۲۰۰ نفر نیرو تحویل دادم اما در حال حاضر بیش از ۲۰۰۰۰هزار نفر پرسنل دارد درحالی که تولید آن نیز افزایش چندانی نداشته است. تا زمانی که دولت برای حجم بالای بیکاران نتواند از طریق تولید و توسعه اشتغال ایجاد کند؛ مجبور است استخدام ها دولتی داشته باشد و با این کار حجم دولت نیز افزایش می یابد و به دنبال آن بیشتر درآمد ها صرف بودجه جاری می شود و دست ما نیز تنگ میشود.
وی درباره واقعی بودن لایحه بودجه ۹۷ نیز اظهار کرد: رئیسجمهور گفتند که لایحه بودجه بر اساس عملکرد سال گذشته نوشته شده است. اگر اینطور باشد و تحقق درآمدها را نیز صد در صد در نظر بگیریم، قاعدتا بودجه باید بالای ۹۰درصد واقعی باشد. ولی بعضی از درآمد ها مانند فروش کارخانجات و اموال دولتی هیچ سالی به طور کامل تحقق پیدا نکردهاند. در خصوص درآمد حاصل از نفت نیز پیشبینی میشود که قیمت نفت در حدود ۵۵ الی ۶۰دلار در جهان باقی بماند اما ممکن است تغییراتی در قیمت آن ایجاد شود که بعضا طبیعی است و دست ماهم نیست. ما باید بررسی کنیم و ببنیم که آیا واقعا بودجه بر اساس عملکرد نوشته شده است یا نه. بودجه به کمیسیون تلفیق میرود و در آنجا تغییراتی خواهد کرد. بعد از تصویب در کمیسیون تلفیق مشخص می شود که چقدر به واقعیت نزدیک است.
این عضو کمیسیون کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس در رابطه با مشکلات لایحه بودجه گفت: سه برابر کردن خدمات خروج مسافر منطقی نیست. در خصوص افزایش قیمت بنزین نیز نمیدانم که بنزین ۱۵۰۰تومانی به تصویب مجلس برسد یانه. در حال حاضر لایحه بودجه تازه وارد مجلس شده است و مجلس نیز جوش به گونه ای نیست که این موارد را تصویب کند.
هاشم زائی خاطر نشان کرد: اگر بودجه بر اساس عملکرد پارسال باشد و ارقام بودجه به عملکرد سال ۹۶ نزدیک باشد، من معتقدم بودجه واقعی تر خواهد بود. برخی از ارقامی که ما پیش بینی می کنیم مانند سرمایه گذاری خارجی فاینانس یا یوزانس یا سرمایه گذاری مستقیم، به شرایط سیاسی و بین المللی ما بستگی دارد و لذا گاهی اوقات این ارقام پیش بینی شده تحقق پیدا نمی کند. متاسفانه در کشور نمی توان اظهار نظری کرد که بیش از ۹۰درصد به واقعیت نزدیک باشد.
وی با اشاره به آسیب هایی که واقعی نبودن بودجه به اقتصاد و مدیریت کشور وارد میکند نیز خاطرنشان کرد: واقعی نبودن بودجه سبب بالا رفتن استغراض و نقدینگی میشود. در چهار سال گذشته نقدینگی چند برابر شد. نقدینگی در آینده در تورم خودش را در تضعیف پول ملی نشان می دهد. یکی از مسائلی که در بودجه باتوجه به نقدینگی و مقدار ارزی که داریم دیده نشده است، همین مسئله است. نرخ ارز باید تک نرخی شود. میزان آن را نمیتوان گفت اما باتوجه به نقدینگی که داریم من معتقدم که اگر ارز تک نرخی نشود، رانت ایجاد میشود. مابهتفاوت یک دلار بین ارز دولتی با ارز آزاد رانت ایجاد میکند. نباید واحد های صنعتی، تولیدی یا تجاری ارز کنترل شده ۳۵۰۰ تومان در اختیارشان قرار بگیرد ولی ارز در بازار حدود ۴۰۰۰ تومان باشد؛ چراکه افرادی که به هر شکلی دسترسی به تامین ارز دارند میتوانند یک رانت کلان ایجاد کنند. به دنبال آن نیز اختلاف طبقاتی در جامعه بالا می رود. یکی از مسائلی که شهامت میخواهد که دولت ها آن را انجام دهند این است که نرخ ارز را واقعی و تک نرخی کنند.
در گفتوگو با ایسناوی در خصوص میزان تحقق یافتن بودجه ۹۶ نیز ابراز عقیده کرد: بودجه ۹۶ در بخش عمران تحقق نیافته است و پیش بینی میشود تا پایان اسفند نیز ۲۳ الی ۲۴ درصد بیشتر تحقق پیدا نکند.