جهانپور: با موج دوم کرونا در تهران مواجه خواهیم بود
دکتر کیانوش جهانپور در ارتباط ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران درباره آخرین وضعیت بروز بیماری کروناویروس جدید در کشور گفت: به نوعی در روزهای اخیر شاهد یک نزول تدریجی و آرام از بیماری هستیم که امیدواریم با رعایت دقیق بهداشت فردی و اجتماعی و رعایت دقیق موضوع فاصله گذاری اجتماعی تا ۲۳ فروردین و بعد از آن هم با اجرای دقیق فاصلهگذاری هوشمند، بتوانیم شاهد روند نزولی هرچه بیشتر این بیماری باشیم.
وی افزود: خوشبختانه در کشورمان آمار بهبودیافتگان نیز قابل توجه است. امیدواریم این وضعیت مدیریت شده بیماری را با مشارکت جمعی و مراعات پروتکلها در حوزه بهداشت فردی و اجتماعی و رعایت هرچه بیشتر فاصله گذاری اجتماعی بتوانیم این روند را حفظ کنیم و ظرف هفتههای آتی با اجرای فاصلهگذاری اجتماعی هوشمند بتوانیم وارد فاز مهار و مدیریت بیماری شویم.
تفاوتهای کروناویروس جدید در ایران با آنفلوآنزای فصلی
وی در پاسخ به سوال ایسنا، درباره تفاوت بیماری کووید۱۹ با بیماری فصلی آنفلوآنزا، گفت: یافتههای پیشین خیلیها را در دنیا به این نتیجه رسانده بود که ممکن است آنفلوآنزای تیپ A. یا همان آنفلوآنزای H. ۱ N. ۱ مرگبارتر از کووید۱۹ باشد و بیماریزایی آن شدیدتری داشته باشد، اما کروناویروس سریع الانتشارتر و سریع الانتقالتر است. این درحالی است که امروز بر اساس یافتههای آماری و اطلاعاتمان از بیماری کووید۱۹، بعد از ۴۵ روز از شناسایی اولین موارد بیماری در کشور و وقتی اطلاعاتمان را درباره کووید۱۹ در کشور با اطلاعاتی که در پاییز سال گذشته داشتیم، مقایسه میکنیم، میبینیم که علاوه بر اینکه کووید۱۹ نسبت به آنفلوآنزا سریع الانتقالتر و سریعالانتشارتر است، بیماریزایی شدیدتری را در کشور ما داشته و موارد فوت و مرگ و میر ناشی از ابتلا به این ویروس هم در کشور ما به طور کلی بالاتر بوده است. به این معنی که هم تعداد بیشتری مبتلا شدهاند و هم از جمع مبتلایان تعداد بیشتری نسبت به آنفلوآنزای H. ۱ N. ۱ فوت کردهاند که فاصله بسیار قابل توجه و تفاوت معنادار آماری وجود دارد.
وی ادامه داد: یافتههای اطلاعاتی ما حاکی از این است که قطعا و حداقل رفتار کروناویروس جدید در کشور ما هم بیماری زایی شدیدتری نسبت به آنفلوآنزای H. ۱ N. ۱ داشته و سریعالانتقالتر و سریعالانتشارتر است. البته آمار در برخی کشورهای دیگر هنوز نهایی نشده است. به عنوان مثال در ایالات متحده آخرین آمار مربوط به آنفلوآنزای فصل پاییز و زمستان است که در آمریکا حداقل ۳۱۰ هزار بستری، ۳۲ میلیون مبتلا و ۱۸ هزار مرگ و میر را در ایالات متحده در سال گذشته تا ۲۲ فوریه ۲۰۲۰ داشته است.
به گزارش ایسنا،وی افزود: قاعدتا با توجه به پیک و رشد سریع موارد ابتلا و مرگ و میر در این کشور باید منتظر ماند تا ببینیم که آیا همین رفتاری که از کرونا ویروس جدید در ایران دیدیم در آنجا هم خواهیم دید و آیا شدت و حدت بیماریزایی این بیماری در ایالات متحده هم بیشتر خواهد بود یا خیر. البته در اروپا هم به نظر میآید که اطلاعات فعلی کفایت میکند که شدت و حدت بیماریزایی این ویروس و موارد مرگ و میر ناشی از آن را بیشتر از آنفلوآنزای فصلی بدانیم.
خطر موج دوم کرونا در تهران با ادامه ترددهای غیرضرور
وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا، مبنی بر احتمال بروز موج دوم بیماری در تهران با توجه به خارج شدن مردم از خانههایشان، گفت: به هر حال ترافیکی که طی دو سه روز اخیر در سطح شهر تهران مشاهده کردیم، ارتباطی به مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا ندارد. زیرا تا ۲۳ فروردین هیچ تغییری در مصوبات نداشتیم و هرآنچه که در هشتم فروردین تصویب و ابلاغ شده بود تا ۲۳ فروردین هم ادامه دارد. آنچه شاهد بودیم رفتاری بود که شاید برخی شهروندان اتخاذ کرده بودند و به خیابانها آمده بودند که ما معتقدیم بخش زیادی از آن ربطی به اشتغال و مراجعه به محلهای کار نداشت. زیرا تغییری در مصوبات اشتغال تا ۲۳ فروردین نداشتهایم.
جهانپور افزود: آنچه که بود تغییر رفتار در بخشی از جامعه بود که به هر حال شاید بعد از چند هفته در خانه ماندن این تصور برای برخی ایجاد شده که کرونا هم تابع تقویم رسمی است و احتمالا بعد از تعطیلات رسمی خداحافظی کرده است. اطلاعات اولیه ما حاکی از آن است که تعداد زیادی از این ترددهایی که روزهای اخیر در تهران وجود داشته غیرضرور بوده و ارتباطی با شغل و اشتغال ندارد. تقریبا اطمینان داریم که اگر این روند ادامه یابد ظرف هفت تا ۱۰ روز آینده با پیک مجدد بیماری در شهر تهران مواجه خواهیم بود که این بسیار نگران کننده است. ما با تلاش ارگانها و نهادهای مختلف و با مشارکت خوب مردم وارد فاز مدیریت بیماری شدهایم که هنوز بسیاری از کشورهای توسعهیافته به آن نرسیدند، اما این فاز شکننده است و به راحتی با یک تغییر رفتار حتی در بخشی از جامعه میتوانیم از این فاز خارج شده و مجددا وارد پیک بیماری شویم که این بسیار نگران کننده خواهد بود.
پاسخ به چند ابهام درباره خطر کرونا در بیماران قلبی
جهانپور در پاسخ به سوال دیگری درباره تشدید کرونا در بیمارانی که به بیماریهای قلبی هم مبتلا بودهاند با مصرف داروهایی مانند لوزارتان و والزارتان، گفت: درباره داروهای مهارکننده آنژیوتانسین اعم از کاپتوپریل یا داروهایی مانند لوزارتان، بحثهایی از روزهای اول بروز این بیماری مطرح بود. با توجه به اینکه گیرنده اصلی ویروس کرونا در بدن گیرندهای به نام ACE ۲ است و به نوعی با مکانیزم عمل این داروها نیز مرتبط است، درباره مصرف این داروها در بیماران قلبی ابهاماتی وجود داشت و مقالاتی که وجود داشت با هم ضد و نقیض بودند. نهایتا تا این لحظه میتوان گفت که قطع مصرف این داروها اصلا توصیه نمیشود و موضوعی تحت عنوان تشدید بیماری کووید۱۹ با مصرف داروهایی مانند کاپتوپریل یا لوزارتان و سایر داروهای اینچنینی نداریم. هیچ مرکزی تا این لحظه دستاوردی در این زمینه مطرح نکرده، بلکه عوارض قطع ناگهانی این داروها میتواند برای بیماران به مراتب بیشتر هم باشد؛ بنابراین این بیماران داروهایشان را با نظر پزشکشان با همان دوز سابق ادامه دهند.
چرا استفاده از ماسک برای جمعیت عمومی هم توصیه شد؟
وی تاکید کرد: البته باید توجه کرد که موضوع علوم پزشکی و تجربی مبتنی بر شواهد و مستندات است. هر مستند جدید میتواند نظریات قبلی را تغییر دهد. این موضوع در زمره همین مباحث بود. مثال دیگرش درباره بحث ماسک است. شاید برای خیلیها این سوال ایجاد شود که چگونه بود که تا یک ماه یا دو هفته پیش ماسک برای جمعیت عادی توصیه نمیشد، نه مرکز مدیریت بیماریهای آمریکا، نه اروپا و نه سازمان بهداشت جهانی و نه در وزارت بهدات ایران این موضوع توصیه نمیشد، اما چرا در حال حاضر استفاده از ماسک برای جمعیت عادی هم توصیه میشود؟. کسی که کوچکترین آشنایی با حوزه علوم تجربی داشته باشد، این موضوع را به راحتی درک میکند. به هر حال مستندات و شواهدی ارائه شد که به نظر میآید که استفاده از ماسک و حتی ماسکهای خانگی بتواند از انتشار و ورود قطرات تنفسی به ویژه در جایی که فاصلهگذاری فیزیکی مناسبی وجود ندارد، جلوگیری کند؛ بنابراین از آنجایی که هر چیزی برای سلامت عمومی استفاده میشود، از این شواهد استفاده شد و عدم توصیه به استفاده از ماسک برای جمعیت عادی کنار رفت و استفاده از ماسک برای مردم عادی را توصیه کردیم؛ بنابراین این ماهیت علوم تجربی است که بر اساس شواهد موجود صحبت میکنیم.
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره تحویل پیکر قربانیان کرونایی به خانوادههایشان بدون توجه به پروتکل بهداشتی در برخی مناطق، گفت: در همه جا مراکز و آمبولانسهای مخصوص انتقال جسد، آن را در کاوری که آغشته به محلول رقیقشده هیپوکلریت سدیم است، تحویل گرفته و در غسالخانه و آرامستانهای مجاز دفن میکنند. حال ممکن است در برخی آرامستانهای غیررسمی در برخی مناطق روستایی، اشکالی وجود داشته باشد. به هر حال کارشناس بهداشت محیط بیمارستان باید این موضوع را ثبت کرده و به شبکه بهداشت منطقهای که جسد باید به آنجا منتقل شود، اطلاع دهد تا کارشناس بهداشت محیط هنگام دفن جسد برای رعایت پروتکل بهداشتی حاضر شود. احتمالا اگر در جایی تخلفی رخ داده و اگر همه چیز صادقانه بوده و خانواده متوفی آدرس دقیق داده باشند، این ارتباط برقرار نشده است.
سلامت را به سیاست پیوند نزنیم
جهانپور در پاسخ به سوالی درباره حواشی که روز گذشته درباره اظهاراتش در زمینه انتقاد از آمارها و دادههای چینیها در باب بیماریزایی کرونا، گفت: به هر حال ما طبق رویه همیشگیمان در وزارت بهداشت و در حوزه سلامت، تمامی تلاشمان در تمام ماههای اخیر این بوده که قطار سلامت را به لوکوموتیو سیاست پیوند نزنیم. البته حوزه اجتماعی حوزهای است که ممکن است عدهای همواره به دنبال تحلیلها، تفاسیر و تعابیر سیاسی از هر گزارهای حتی گزاره علمی و پزشکی مطرح کنند.
اصول دیپلماسی را رعایت کنیم
وی افزود: ما نمیتوانیم جلوی تعابیر و تفاسیر دیگران را بگیریم، اما آنچه مشهود است این است که تمامی تلاشمان را به کار میگیریم که حوزه سلامت برخلاف بسیاری از حوزههای دیگر، رنگ و بوی سیاست به خود نگیرد. البته این به معنی آن نیست که سیاست را بلد نیستیم، اما نمیخواهیم وارد این حوزه شویم. زیرا قطعا موجب میشود که کار ویژه و ماموریتمان تحتالشعاع قرار گیرد. در عین حال همیشه نباید تهدیدها را نگاه کرد، فرصتها را هم باید دید. اگر نیمه پر لیوان را نگاه کنیم، این مباحث حداقل سودمندی که داشت، این بود که همه ما به این نتیجه رسیدیم که باید اصول دیپلماسی را رعایت کنیم و به آن احترام بگذاریم. اینکه بسیاری از دوستان بعد از سالها به این نتیجه رسیدند و برای اصول دیپلماسی هم حرمت و اولویت قائل شدند، قابل تقدیر است. ان شاالله عزیزانی هم که به ما چنین توصیهای داشتند، بیش از گذشته این موضوع را رعایت میکنند و در کنار دولت، دستگاه دیپلماسی و در راستای سیاستهای نظام جمهوری اسلامی خواهند بود، خواهند نوشت و گام برخواهند داشت.
چین، پشتیبان ایران در همه گیری کرونا/ ظلم آمریکا را فراموش نمیکنیم
وی تاکید کرد: ما خیلی روشن اعلام کردیم که ملتی نیستیم که قدردان تلاشها و زحمات و تلاشهایی که در راستای اهداف و خواست ملتمان انجام میشود، نباشیم و همزمان حافظه تاریخی ملت ما هرگز از ظلم و ستمی که از نواحی دیگر با تحریمهای یکجانبه به کشورمان تحمیل شده و مردممان را در سختترین شرایط نگه داشته است، فرموش کنیم؛ بنابراین همزمان که استقلال خود را حفظ میکنیم و برای حرمت و هویت مردممان و نظام جمهوری اسلامی احترام قائل هستیم و ممکن است به رویه برخی کشورها در حوزه سلامت و به لحاظ علمی نقدی داشته باشیم، همزمان هم نمیتوانیم اقدامات، تلاشها و پشتیبانی کشورهایی را که در شرایط سخت در کنار ما قرار گرفتند، مانند چین که با فاصله در تمام هفتههای اخیر بدون تعارف بیشترین پشتیبانی را از کشور ما در همهگیری بیماری کووید۱۹ کرده، نبینیم و یا اینکه ظلم و ستم یکجانبه که تحت عنوان تحریم از سوی آمریکا و هم پیمانانش علیه مردم ما با تحریم دارو و تجهیزات پزشکی انجام شده است، از خاطرمان حذف کنیم. استقلال ما حکم میکند که همه اینها را باهم ببینیم.
توو این مملکت ۱.۶۲۸.۷۵۰ کیلومتری چند تا بیمارستان هست ؟پروتکل از کجا میاد ؟
وزارت بهداشت شهرک غربه یا داراباد ؟
معاون آموزشی بیمارستان مسیح دانشوری چی کارست میگه به اندازه کافی دارو و تجهیزات درمانی نداریم اینده ؟
انبار داره اعظمه ؟
اون مشاور اعظم فرقش با ترامپ چبه این میگه فاویپیراویر اون میگه گنه گنه ؟
کادر درمان ذلیل شدن بیماران سر در گمن
خوب در وزارت را ببیندید بشینیم ببینبم رای و دستور از دار اباد میاد چیه ؟
بقیه هم به امان خدا این که درمان نداره
امار امروز ۱۹ فروردین :
سخنگوی وزارت بهداشت ایران گفت که در ۲۴ ساعت گذشته، ۱۳۳ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند .
در شبانه روز گذشته اما:
۸۵۴ نقر بر اثر این بیماری جان خود را در سراسر بریتانیا از دست دادهاند.
در اسپانیا ٧٤٣ نفر دیگر جان خود را بر اثر کرونا از دست دادند.
امریکا ۱۲۳۰ نفر جان خود را از دست داده اند.
فرانسه ٨١١ نفر نیز جان خود را از دست داده اند.
ایتالیا ۶۲۰ نفر نیز جان خود را از دست داده اند
چطور همچین چیزی امکان داره ؟
امار بسیار فاصله داره حتی از لحاظ زمان ورود ویزوس به کشورها
ما تحریمبم اینجا انها بیشتر کشته میدن ؟
ما اینجا سفیر جین داریم ایراد میگیره به امار وزارت بهداشت انجا این طور میمیرن ؟
ما اینجا ظریف میگه صدقه نمیخوایم نفت میخوایم بفروشیم اما امارمان شکر خدا گوش شیطان کر بسیار کمتره ؟
چرا؟