تشدید تنش میان واشنگتن و آنکارا
یک رسانه عرب زبان با اشاره به تشدید تنش میان آنکارا و واشنگتن آنهم در فاصله اندک باقیمانده تا انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی ترکیه به اهداف آمریکا در این زمینه پرداخته است.
به گزارش بازتاب، روزنامه رای الیوم در مطلبی با اشاره به روابط آمریکا و ترکیه آورده است: آمریکا فشار مضاعفی را بر همپیمان ترک خود برای کوتاه آمدن از خرید سامانه اس ۴۰۰ ساخت روسیه وارد می کند. مجلس سنای آمریکا روز دوشنبه با اکثریت ۸۵ رای در مقابل ۱۰ رای فروش سلاح پیشرفته از جمله جنگنده های اف ۳۵ موسوم به شبح و بالگردهای کبرا و سامانه موشکی پاتریوت را متوقف کرد. تصمیم به راکد ماندن قرارداد فروش این سلاح ها به ترکیه به مدت ۶۰ روز است که تا وزارت دفاع آمریکا(پنتاگون) گزارشی درباره روابط آمریکا و ترکیه ارائه دهد تا اگر ائتلاف مطمئنی میان طرفین وجود دارد این سلاح پیشرفته به آن فروخته شود.
رای الیوم می نویسد: این تصمیم به مثابه شوکی به رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه بود زیرا این تصمیم آمریکایی ها به فاصله پنج روز مانده به انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی مهم در تاریخ این کشور است که زمینه احتمالی پایان ائتلاف و شراکت راهبردی میان دو کشور و چه بسا خروج ترکیه از ناتو که یکی از کشورهای موسس آن در اوایل دهه پنجاه قرن گذشت میلادی و در اوج بحران سرد بود را فراهم می کند.
این رسانه بیان کرد: مولود چاوش اوغلو وزیر خارجه ترکیه از مجلس سنای آمریکا که جمهوریخواهان بر آن مسلط هستند، به شدت انتقاد و در عین حال تاکید کرد که عقب نشینی از خرید سامانه اس ۴۰۰ روسیه در کار نخواهد بود به ویژه که این قرارداد به علت مخالفت واشنگتن با فروش پاتریوت به کشورش هنگامی که به آن نیاز داشت است و گزینه های دیگری تحت بررسی است که اشاره به آمادگی ترکیه برای خرید جنگنده های سوخو ۵۷ روسی پیشرفته که گل سرسبد صنایع هواپیماهای جنگی روسیه است، دارد.
رای الیوم نوشت: به اوج رسیدن این بحران یعنی قبل از انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی و در شرایطی که نیروهای ترکیه جنگ سختی را در کوههای قندیل در شمال عراق ضد اهداف پ ک ک و نیز در عفرین و منبج دارند و به زودی در عین العرب(کوبانی) در شمال شرق سوریه خواهند داشت؛ هدفش ضربه زدن به اردوغان و حزب عدالت و توسعه که وی آنرا رهبری می کند و چه بسا در واکنش به تصمیمش در ممانعت از استفاده از پایگاه اینجرلیک در جنوب شرق ترکیه از سوی جنگنده های آمریکایی است.
این رسانه تحلیل کرد: پیش بینی بحران دشوار است اما آنچه به طور قطع یقین می توان گفت این است که آمریکا، اردوغان را میان دو گزینه قرار داده است؛ یا در اردوگاه ما قرار بگیر و همه خواسته های ما را برآورده کن از جمله توقف از انتقادها به اسرائیل و تحریم ایران یا اینکه اردوگاه روسیه و متحدانش را انتخاب کن و گزینه سومی یعنی جمع میان دو اردوگاه روسیه و آمریکا زیر چتر منافع ترکیه وجود ندارد. این دردسری از نوع حاد و دردناک برای اردوغان است که وی نیازی به آن ندارد و این در حالی است که وی با ائتلافی شامل بیشتر احزاب ترکیه که هدف واحد آن سقوط وی و حکومتش و پایان دادن به حزبش بر پارلمان است، روبرو است. گزینه ترکیه از نظر ما گرایش به شمال یعنی مسکو و شرق یعنی عراق، ایران ، سوریه و خزانه اسلامی بزرگی است که تا مرزهای چین امتداد دارد. آیا اردوغان آنرا انجام می دهد؟