ترامپ تحریم ها علیه ایران را به تعویق می اندازد؟
در حالی که ترامپ چند روز گذشته پیشنهاد مذاکره بدون پیش شرط با ایرانی ها را مطرح کرده است، سری اول تحریمها روز 15 مرداد اعمال خواهد شد.
پس از اعلام امضا توافق نامه هسته ای موسوم به برجام، مهمترین خبر سال 1394 و همزمان با اجرای این موافقت نامه به شکل زیر بود: تمامی تحریمهای یکجانبه مرتبط با هستهای آمریکا، اتحادیه اروپا و همچنین ۶ قطعنامه تحریم شورای امنیت و ۱۲ قطعنامه شورای حکام علیه ایران بعد از اعلام آغاز اجرای برجام لغو و برداشته شد.
27 دی 94 محمدجواد ظریف و فدریکا موگرینی پس از بیانیه آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تأیید انجام تعهدات ایران براساس برجام و اینکه ایران تمام گامهای لازم برای اجرایی شدن برجام را برداشته، با صدور بیانیه ای مشترک، اجرای برنامه جامع اقدام مشترک)برجام) را رسما اعلام کردند.
پس از آن بود که اتحادیه اروپا اعلام کرد تحریمها علیه ایران را رفع کرده و وزارت خارجه آمریکا نیز با صدور بیانیهای مدعی شد واشنگتن تعهدات تحریمی خود ذیل برجام را اجرایی کرده است. در پی این خبر، باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا نیز فرمان اجرایی رفع تحریمها علیه ایران را امضا کرد.
اما وضعیت با روی کار آمدن ترامپ بغرنج شد. وی از ابتدا برجام را بدترین توافق تاریخ آمریکا دانست و برداشتن تحریم ها از سوی ایالات متحده به حدی کند شد که در طول چهار ماهه نخست ورود ترامپ به کاخ سفید تنها سه تحریم رفع شد و در مقابل تحریمهای غیر هستهای پیرامون اشخاص و شرکتهای ایرانی و غیرایرانی مرتبط با ایران توسط دولت ترامپ شکل گرفت.
به گزارش نامه نیوز، علاوه بر این دو هفته از آغاز کار ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا، وزارت خزانه داری این کشور، ۱۳ فرد و ۱۲ شرکت مرتبط با ایران را به بهانه نقش آفرینی در توسعه سیستم موشکی تهران، مورد تحریم قرار داد. تا جایی که ترامپ در اردیبهشت ماه در نهایت از برجام خارج شد.
این مسئله باعث شد روابط ایران با امریکا از سویی و روابط ایران با اروپایی ها از سوی دیگر وارد فرایندی جدید شد. در حالی که تنش لفظی تهران و واشنگتن، وضعیت را به سمتی پیش بینی نشده سوق می داد، تهران با اروپایی ها وارد گفت و گو برای گرفتن تضمین و حفظ برجام شد.
حال سوال اینجا است که در صورت خروج ایالات متحده آمریکا از برجام چه تحریم هایی برخواهد گشت؟
واشنگتن پس از تائید اجرای تعهدات ایران از سوی آژانس بین المللی انرژی اتمی باید «اقدام به متوقف نمودن اعمال تحریمهای اشاره شده در بخشهای 4.1 تا 4.5 و 4.7 پیوست شماره دو، به استثنای بخش (الف) 211 قانون کاهش تهدید ایران و حقوق بشر سوریه» میکرد.
– تحریمهای اعمالی بر افراد و اشخاص حقوقی مندرج در الحاقیه 3 پیوست دوم برجام، شامل: بانک مرکزی ایران و سایر موسسات مالی ایرانی فهرست شده در این الحاقیه؛ شرکت ملی نفت ایران، شرکت بازرگانی نفتیران (نیکو)، شرکت ملی نفت کش ایران، و سایر افراد و اشخاص حقوقی که توسط خزانهداری در این الحاقیه به عنوان دولت ایران شناسایی شدهاند؛ و برخی افراد و اشخاص حقوقی مندرج در فهرست اتباع تحریم شده یا فهرست افرادی که اموال آنها مشمول توقیف است؛
ایا این شرایط از ۱۵ مرداد ماه ۱۳ بند تحریم دوباره برقرار میشود. لیست تحریمهایی که از این روز باز میگردند به شرح زیر است:
* خرید و فروش اسکناس یا اسناد مبتنی بر دلار از سوی دولت ایران
* خرید و فروش طلا و سایر فلزهای گرانبها، خرید، تامین یا انتقال فلزاتی نظیر گرافیت
* فلزات خام یا نیمهخام مانند آلومینیوم و آهن، زغالسنگ و نرمافزارهای مورد استفاده از سوی صنایع ایران
*افتتاح حساب ریالی در خارج از مرزهای ایران و مبادله ریالی با ارقام قابلتوجه
* تامین مالی خارجی و خرید اوراق منتشرشده از سوی دولت ایران
* خودروسازی ایران
* خرید و فروش و تامین قطعات هواپیما
* فرش و مواد خوراکی تولید شده در ایران
* فعالیت بندرگاهی، کشتیرانی و صنایع کشتیسازی ایران ازجمله خطوط کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و کشتیرانی جنوب و شرکتهای وابسته
* مبادلات نفتی و هر گونه خرید مواد پتروشیمی از ایران، شرکت ملی نفت، نفتیران و شرکت ملی تانکرسازی ایران
* هر گونه مبادله مالی بین موسسات مالی بینالمللی با بانک مرکزی ایران یا موسسات مالی ایرانی
* بخش انرژی
* همکاری با ایران در قالب تعهدات خدماتی، بیمهای و بیمه اتکایی