بعد از ساعت ۵ غذا نخورید!
- پزشکی و سلامت
- 4 ساعت قبل
-
کد خبر :1113602
تحقیقات زیادی پیرامون آسیبهای ناشی از دیر غذا خوردن انجام شده است، اما کمتر به تاثیر مصرف غذاهای سنگین در ساعات دیر وقت بر ابتلا به دیابت پرداخته شده است.
یک مطالعه جدید نشان میدهد که زمان مصرف غذا در طول روز میتواند اثرات مهمی بر متابولیسم گلوکز داشته
باشد.
خطرات غذا خوردن دیر هنگام
یک تحقیق جدید نشان داده که مصرف بیش از ۴۵ درصد از کالری دریافتی روزانه پس از ساعت ۵ بعد از ظهر میتواند موجب افزایش سطح گلوکز خون در افراد مسن مبتلا به پیش دیابت یا دیابت نوع ۲ اولیه شود. در این مطالعه که توسط مدیکال نیوز تودی گزارش شده، ۲۶ نفر از افراد ۵۰ تا ۷۵ ساله که دچار اضافه وزن، چاقی، یا پیش دیابت یا دیابت نوع ۲ بودند، در دو گروه طبقهبندی شدند. گروه اول «غذا خورهای به موقع» بودند که بیشتر کالریهای روزانه خود را قبل از ساعت ۵ بعد از ظهر مصرف میکردند، و گروه دوم «غذا خورهای دیرهنگام» که ۴۵ درصد یا بیشتر از کالری خود را پس از ساعت ۵ بعد از ظهر میخوردند. این مطالعه ۱۴ روز طول کشید.
تفاوتهای قابل توجه
هر دو گروه مقدار مشابهی از کالری و درشت مغذیها را در طول روز مصرف کردند، اما افرادی که دیرتر غذا میخوردند، تقریباً دو برابر کالری بیشتری پس از ساعت ۵ بعد از ظهر دریافت میکردند. این افراد همچنین بیشتر از گروه دیگر چربی و کربوهیدرات مصرف میکردند و به سمت مصرف بیشتر پروتئین و قند تمایل داشتند. در آزمایشهای تحمل گلوکز خوراکی، افرادی که دیر غذا میخوردند، پس از ۳۰ و ۶۰ دقیقه سطوح گلوکز خون بالاتری داشتند که نشاندهنده کاهش توانایی بدن در تحمل گلوکز بود.
چرا غذا خوردن دیرهنگام مضر است؟
دکتر نیت وود، مربی پزشکی و مدیر طب تغذیه در دانشکده پزشکی ییل، که در این تحقیق شرکت نداشته، در این خصوص توضیح میدهد که غذا خوردن در ساعات پایانی روز ممکن است به دلیل کاهش فعالیت بدنی در شب و عدم فعالیت در هنگام خواب، منجر به افزایش وزن شود. او اضافه کرد: «در شب بدن به کالری کمتری نیاز دارد، بنابراین مصرف غذا در این زمانها مشکل ایجاد میکند.»
او ادامه داد: «تصور کنید که چند تکه پیتزا میخورید و بلافاصله به رختخواب میروید. بدن غذا را به انرژی تبدیل میکند، اما چون در خواب هستید و فعالیت بدنی ندارید، این انرژی به صورت چربی ذخیره میشود.» به همین دلیل است که توصیه میشود غذا خوردن را به ساعات ابتدایی روز موکول کنید.
پویا شفیعپور، پزشک متخصص چاقی در مرکز بهداشت پراویدنس سنت جان در سانتا مونیکا، کالیفرنیا، که در این تحقیق حضور نداشته، نیز تاکید میکند که بدن در شب به دلیل تغییرات ریتم شبانهروزی، حساسیت کمتری به انسولین دارد. او توضیح داد: «در طول روز، ترشح انسولین بیشتر و فعالیت پانکراس بالاتر است، اما در شب به دلیل تغییرات هورمونی، بدن مقاومتر به انسولین میشود.»
این متخصص افزود: «افرادی که شبها بیدار میمانند و دیر غذا میخورند، به ویژه اگر زمینه ژنتیکی داشته باشند، ممکن است دچار مقاومت به انسولین شوند. این مسئله در افرادی که شیفتهای شبانه دارند، مانند آتشنشانها، پلیسها و پزشکان نیز دیده میشود و یکی از دلایل افزایش نرخ پیش دیابت و دیابت است.»
نتیجهگیری
با توجه به نتایج این تحقیق، بهتر است از مصرف غذاهای سنگین و کالریزا بعد از ساعت ۵ عصر خودداری کرده و برنامه غذایی خود را به ساعات ابتدایی روز محدود کنید تا از خطرات ابتلا به دیابت و افزایش سطح گلوکز خون جلوگیری کنید.