برف، تنها چاره بی آبی مازندران
مدیرکل هواشناسی مازندران با بیان اینکه بارش برف، مهمترین عامل افزایش ذخیره منابع آبی در این استان است، گفت: بارش باران در بالا و پاییندست مازندران به دلیل ایجاد روان آب و جاری شدن به دریا مشکل ذخیره سازی آب را برطرف نمیکند.
محمدرضا رضوی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه وضعیت ذخیره آب های زیرزمینی در این استان با توجه به بارشهای صورت گرفته رو به بهبود است اما نفوذپذیری آب در زمینهای که کشت برنج انجام میشود کم است، اظهار کرد: با توجه به اینکه بیشترین آب مصرفی شهرهای مازندران از آب چاه است و با وجود کمکیفیت بودن آنها، مدیران مجبور میشوند آبهای برخی از شهرها را با یکدیگر ادغام کنند تا کیفیت بهتری به دست آید.
وی تصریح کرد: به عنوان مثال آب مصرفی بابل از چاههای آمل تامین میشود، این در حالی است که عمق چاهها در حال حاضر به 170 تا 200 متر رسیده است و با این وجود در این شرایط، آبهای سطحی چگونه خود را به منابع زیرزمینی برساند که افزایش منابع آب زیر زمینی شکل بهتری به خود بگیرد.
مدیرکل هواشناسی مازندران در پاسخ به این سوال که بر اساس پیشبینی انجام شده، چه میزان این بارش ها به پر شدن سدهای تامین آب این استان کمک میکند، خاطرنشان کرد: مازندران نسبت به سایر کشور سدهای بزرگی ندارد که بارش باران تاثیر چشمگیری در ذخیره اب آنها داشته باشد و این بارشها برای پرشدن و ذخیره آب در سدهای کوچک مناسب است.
بارش برف، مهمترین عامل افزایش ذخیره منابع آبی
رضوی با اشاره به اینکه بزرگترین سدهای مازندران مانند شهید رجایی و البرز که حدود 150 میلیون مترمکعب آب می تواند در خود ذخیره کند و می تواند در تأمین آب شهرهای استان تاثیر داشته باشد، ادامه داد: بارش های فعلی در ذخیره سازی آب سدها کمک میکند اما چون ذخیره آبی چشمگیر نیست تاثیر زیادی مشاهده نمیشود.
وی با بیان اینکه بارش برف در ارتفاعات به پر شدن چاههای زیرزمینی و ذخیره آب در سدها کمک زیادی میکند، افزود: بارش باران در بالا و پاییندست به دلیل ایجاد روان آب و جاری شدن به دریا مشکل ذخیره سازی آب را حل نمیکند و شاید تنها بارش برف در این امر تاثیر چشمگیری داشته باشد.
مدیرکل هواشناسی مازندران با اشاره به پیشبینی وضعیت بارش باران در سال جاری نسبت به سال های گذشته نیز خاطرنشان کرد: متوسط بارندگی در سال زراعی ۹۶ -۹۷ برابر با ۵۰۴ میلیمتر بوده که نسبت به دوره آماری نرمال و بلندمدت 23 درصد کاهش داشته و در مقایسه با سال زراعی ۹۵ -۹۶ این کاهش حدود ۱۰ درصد بوده است.
افزایش 25 درصدی بارش باران نسبت به سال زارعی گذشته در مازندران
رضوی با اشاره به اینکه زمان سال زراعی یا آبی از اول مهر هر سال آغاز و تا پایان شهریور سال بعد ادامه دارد، گفت: در سال زراعی ۹۷- ۹۸ از ابتدای مهرماه تا ۲۰ آبان ماه به طور متوسط حدود 186میلیمتر بارش باران به وقوع پیوست که نسبت به دوره بلند مدت، حدود ۴۵ درصد افزایش داشته و این امر نسبت به سال زراعی گذشته حدود ۲۵ درصد نیز بیشتر شده است.
وی با بیان اینکه بارش طی این مدت به لحاظ پراکنش مکانی و زمانی مناسب نبود چرا که در غرب مازندران بارش باران قابل ملاحظه به وقوع پیوست اما در ارتفاعات کمتر و در شرق بارش بسیار محدودی را شاهد بودیم، افزود: به دلیل رگباری بودن بارشها، بیشتر روانآب ایجاد شده است و آب کمتری ذخیره شد.
بارش برف به کاهش دما بستگی دارد
مدیرکل هواشناسی مازندران همچنین در پاسخ به این سوال که آیا می توان امسال را سال پربرفی دانست یا خیر، تصریح کرد: با توجه به ارتباط بارش برف و دما، اگر دما از یک میزان مشخص پایین تر باشد بارشها تبدیل به برف میشود، در این راستا برای ۲ تا ۳ ماه آینده میانگین دما متمایل به بیش از نرمال پیشبینی میشود و متوسط بارشها نیز در مازندران بیش از میزان نرمال است.
رضوی افزود: در پیشبینی ماههای آبان و آذر، انتظار میرود بارشهای باران در حد نرمال و بیش از آن باشد اما میزان بارش برف به طور دقیق قابل پیشبینی نیست چرا که در این پیشبینی فصلی از لحاظ دمایی و بارش در بازه های کوتاه مدت افت و خیزهای دمایی و بارشی نیز وجود دارد.