بررسی بازارهای ضرر ده و سود ده کشور در ماه‌های اخیر؛ از بورسی که به خون کشیده شد تا بازارهایی که نجومی شدند

    کد خبر :886347
بازار خودرو

«بازتاب»؛ زهره علامی- اگر میزان بازدهی بازارها را از 16 مرداد سالجاری تا 16 بهمن ماه مورد تحلیل قرار دهیم به این نتیجه می رسیم که خودرو با 18 درصد سوددهی و بازار سرمایه با ضرری 7 درصدی، بیشترین و کمترین میزان بازدهی را داشته اند.

براساس گزارش منتشر شده از سوی سایت تحلیلی انیگما، میزان بازدهی دلار 3 درصد، سکه 8 درصد، سپرده بانکی 9 درصد، مسکن 10 درصد، خودرو 18 درصد اما بورس ضرری 7 درصدی داشته است.

اما چرا تعیین بازدهی بازارها اهمیت دارد؟ سرمایه‌گذاران برای حفظ ارزش دارایی‌های خود در شرایط تورمی موجود، به دنبال پربازده‌ترین بازار‌ها هستند، اگرچه در ماه‌های اخیر و با توجه به افزایش نوسان در بازار‌ها و همچنین ابهاماتی که نسبت به آینده وجود دارد، بازدهی بالا تنها ملاک انتخاب بازار برای سرمایه‌گذاری نیست، بلکه سرمایه گذاران تلاش می کنند که دارایی خود را از ریسک‌های مختلف هم حفظ کنند.

تحلیل بازدهی بازارها

اگر بخواهیم بازدهی بازارها را در دولت سیزدهم یعنی طی 6 ماه گذشته مورد بررسی قرار دهیم، باید به تحلیل هر یک از بازارها بپردازیم.

براساس گزارش انیگما دلار در این مدت بازدهی 3 درصدی داشته است، نرخ دلار در 16 مرداد ماه سالجاری 25 هزار و 103 تومان بوده اما در 16 بهمن امسال این رقم به 25 هزار و 277 تومان رسیده، البته طی ماه های گذشته قیمت دلار در اغلب روزها روندی افزایشی داشته و حتی به بیش از 30 هزار تومان هم رسید.

اما بازار بعدی مربوط به سکه است، قیمت سکه امامی در 16 مرداد امسال، 11 میلیون و 6 هزار تومان بود اما در 16 بهمن سالجاری قیمت آن 11 میلیون و 885 هزار تومان شد یعنی افزایش قابل توجهی در 6 ماه گذشته داشته،قیمت سکه در این مدت فراز و نشیب بسیاری داشته و قدم به کانال 13 میلیون تومان هم گذاشت.

مورد بعدی سپرده بانکی است، نرخ سود بین بانکی در مرداد ماه امسال بالای 18 درصد بود و در بهمن ماه این رقم به بیش از 20 درصد رسید یعنی طی 6 ماه گذشته افزایشی بود.

بازار مسکن، دیگر بازاری است که در 6 ماه گذشته، رشد خوبی را تجربه کرده است، قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در مرداد ماه امسال 30 میلیون و 970 هزار تومان بود که پیش بینی می شود این رقم در بهمن ماه نزدیک به 33 میلیون تومان شود(هنوز گزارش بهمن ماه مرکز آمار منتشر نشده اما در دی ماه هرمترمربع واحد مسکونی 32 میلیون و 940 هزار تومان بوده است)

اما پربازده ترین بازار در دولت سیزدهم، بازار خودرو بوده است اگر نگاهی به قیمت خودرو در 6 ماهه گذشته داشته باشیم به خوبی متوجه این موضوع می شویم، مثلا قیمت سمند ال ایکس در مرداد ماه 232 میلیون تومان بود و در بهمن ماه به 249 میلیون تومان رسید، یا سایپا 111 در مرداد ماه 145 میلیون تومان، اما در بهمن ماه 189 میلیون تومان شد.

در میان این بازارها، بازار سرمایه بدترین بازدهی را داشته است، شاخص کل بورس در 16 مرداد سالجاری، یک میلیون و 416 هزار واحد بود که در 16 بهمن این شاخص به یک میلیون و 301 هزار واحد رسیده است، در 6 ماه گذشته روند شاخص کل بورس در اغلب روزها نزولی بوده است.

ناگفته نماند که در 100 روز فعالیت دولت سیزدهم دلار 12 درصد، سکه 11 درصد، بورس 2 درصد، بازار مسکن 5 درصد و خودرو 17 درصد افزایش داشته اند.

نگاهی به وضعیت بازارها در 10 ماهه ابتدایی سال

همانگونه که طی 6 ماه گذشته مسکن و خودرو بیشترین بازدهی را داشته اند براساس گزارش مرکز آمار طی ده ماه ابتدایی سالجاری هم بازار مسکن و خودرو بیشترین افزایش شاخص را داشته اند.

شاخص مسکن از ابتدای سال 1400 تا پایان دی ماه با افزایش 36 درصدی همراه بوده و شاخص قیمت خودرو هم حدود 31 درصد رشد کرده است.

اما مثلا قیمت دلار در ابتدای سال حدود 23 هزار و 800 تومان بوده که پس از گذشت روند پرنوسان در چند ماه گذشته در اواخر دی ماه به نرخ 25 هزار و 169 هزار تومان رسیده است.

یا قیمت سکه در پایان دی ماه به 12 میلیون و 303 هزار تومان رسید درحالی که قیمت آن در ابتدای سال 1400، 11 میلیون و 240 هزار تومان بود.

در بازه 10 ماهه هم بورس بدترین بازار بوده است، شاخص کل بورس در پایان سال 99 ، یک میلیون و 308 هزار واحد بوده اما در پایان دی ماه به کانال یک میلیون و 279 هزار واحد رسیده است.

حالا و در چنین شرایطی که بازدهی بازارها در بازه های مختلف تغییر می کند بسیاری از سرمایه گذاران ترجیح می دهند که سرمایه خود را در بانک ها سپرده گذاری کنند یعنی با وجود اینکه سپرده‌های بانکی، بازدهی کمی در بین سایر بازارها دارد اما چون هیچ گونه ریسکی ندارد، در ماه های اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده و آمار‌ها حاکی از رشد قابل توجه سپرده‌های بانکی است.

درواقع به نظر می رسد به دلیل نوسانات شدید بازار‌ها، روشن نبودن چشم انداز بلندمدت اقتصاد کشور و همچنین ریسک های فراوانی که هر کدام از بازارها دارند، بسیاری از سرمایه‌گذاران، دارایی خود را در شبکه بانکی نگه داشته اند تا ثبات نسبی بر اقتصاد حاکم شود و سپس نسبت به سرمایه گذاری در هر کدام از بازارها تصمیم گیری کنند.



0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید