بازار برنج خارجی در بخش مراقبت‌های ویژه

    کد خبر :656682

از یکی دو‌ماه پیش بازار برنج خارجی به‌واسطه توقف ورود محموله‌های وارداتی به بازار دچار سرکشی قیمت‌ها شده و تلاش برای پایدارسازی این بازار تاکنون نتیجه مساعدی در پی نداشته است.

 

واردات برنج امسال هم به سنت سال‌های قبل از اول مردادماه با هدف حمایت از تولید داخلی ممنوع شد و محموله‌های وارداتی برنج که تا این تاریخ به‌واسطه مشکلات تخصیص ارز موفق به خروج از گمرک نشده بودند، پشت درهای بسته کشور ماندند و در ادامه با اجباری شدن استاندارد ۱۲۷، سنگ بزرگ دیگری در مسیر واردات برنج خارجی گذاشته شد.

 

به گزارش اقتصادآنلاین ،در این وضعیت کارشناسان با استناد به اینکه بازار به عرضه برنج‌های دپو شده محتاج است و جامعه تقاضای این برنج‌ها هم تداخلی با تقاضای بازار برنج داخلی ندارد، توصیه کردند دولتمردان با تغییر رویه ممنوعیت واردات برای حمایت از تولید داخلی و چشم‌پوشی از استاندارد ۱۲۷، زمینه ترخیص محموله‌های برنج دپو شده در گمرک را مهیا کنند تا قبل از احساس نیاز بازار، این محموله‌ها به شبکه عرضه تزریق شود.

 

در این وضعیت محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه در جریان سفر به گیلان میخ آخر تابوت بازار برنج خارجی را کوبید و از اعمال ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت محصول داخلی خبر داد تا بازاری که برای بالا‌بردن قیمت برنج روی مرز تردید مانده بود، تکلیفش روشن شود و در تنور گرانی برنج بدمد.

 

رایزنی بر ترخیص برنج‌ها از گمرک

 

پس از واکنش قیمتی بازار به توقف ترخیص برنج از گمرکات کشور و در شرایطی که قیمت انواع مختلف برنج خارجی در شبکه خرده‌فروشی با ۱۵تا ۷۰درصد افزایش قیمت مواجه شد، ستاد تنظیم بازار ناگزیر درصدد حل مشکل برآمد و پس از تصویب این ستاد برای تعویق اعمال استاندارد۱۲۷ تا آذرماه۹۹، مقرر شد سریعاً به ترخیص هزار و ۵۰۰کانتینر برنج دپو شده در گمرک رسیدگی شود؛ اما ترخیص برنج‌ها بازهم در پیچ‌وخم بوروکراسی اداری سازمان استاندارد و گمرک معطل ماند و هرکدام، دیگری را عامل ترخیص نشدن برنج‌ها معرفی کرد. بااین‌وجود، خبرها حاکی از این است که ترخیص قطره‌چکانی برنج‌ها آغاز شده و همین مسئله توانسته است با آرام کردن جو روانی بازار، زمینه کاهش قیمت برنج را فراهم کند. فعالان بازار و بنکداران موادغذایی درباره وضعیت قیمت برنج در بازار می‌گویند: پیش‌ازاین قیمت مصرف‌کننده هرکیلو برنج درجه‌یک پاکستانی ۸هزار و۹۰۰ و هرکیلو برنج هندی ۸هزار تومان بوده که در جریان مشکلات اخیر برنج پاکستانی به ۱۵هزار تومان و برنج هندی به ۹هزار تومان رسیده است. یکی از فعالان بازار با اشاره به اینکه قیمت برنج پاکستانی در روزهای اخیر تا ۱۷هزار تومان نیز رشد داشته، از کاهش قیمت‌ها پس از قوی شدن احتمال ترخیص برنج‌ها خبر می‌دهد و می‌افزاید: قیمت هرکیلو برنج پاکستانی تا حوالی ۱۲هزار تومان نیز افت کرده و اگر نیاز بازار کاملاً تأمین شود احتمال بازگشت قیمت آن به قیمت‌های قبلی دور از انتظار نیست.

 

واردکنندگان برنج و آب گل‌آلود

 

ترخیص‌کاران ۲شرکت واردکننده برنج از کندی انجام مراحل گمرکی برای ترخیص برنج‌های دپو شده خبر داده و گفته‌اند: طولانی شدن معطلی این محموله‌ها به افزایش هزینه واردات منجر می‌شود و نهایتاً مصرف‌کننده نهایی باید این هزینه را بپردازد.

 

به گفته آنها خبری از تأیید شدن کالا در بندر شهید رجایی از سوی اداره استاندارد نیست و همچنان محموله‌ها اجازه ترخیص ندارند. در این میان مدیرکل اداره استاندارد استان هرمزگان گفته است: هرکدام از صاحبان برنج‌های دپویی یا نمایندگان آنها که به این اداره مراجعه کرده باشند، مشکلشان رفع شده اما هنوز بازرسی و نمونه‌برداری استاندارد انجام نشده است.

 

عیسی باقرزاده با یادآوری اینکه رسالت سازمان استاندارد، حراست از سلامتی مردم است، به سودجویی برخی از واردکنندگان برنج اشاره می‌کند که می‌خواهند برنج‌های درجه۳ هندی را به‌عنوان برنج درجه‌یک ترخیص کنند.

 

باقرزاده با رد تأخیر سازمان استاندارد در ارائه مجوز ترخیص برنج‌ها می‌گوید: استاندارد ۱۲۷مبنی بر نشانه‌گذاری و درجه‌بندی از فاکتورهای آزمون استاندارد محموله‌ها حذف شده و این سازمان مانع ترخیص و باعث معطلی کالا در گمرک نیست؛ اما برخی می‌خواهند برنج درجه۳ هندی را به‌عنوان درجه‌یک به مردم معرفی کنند که این مسئله پذیرفتنی نیست.

 

تعلل در ترخیص برنج‌های وارداتی از گمرک، در طول پاییز امسال قیمت هرکیلو برنج درجه‌یک پاکستانی را از ۸هزار و ۹۰۰تا ۱۷هزار تومان افزایش داد

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید