المپیک ۲۰۲۰، بازیهایی برای بازگشت
ژاپن درحالی برای سومین بار میزبان بازیهای المپیک شد که هر بار با وجود بحرانهایی چون زلزله، سیل و زمین لرزه و این بار کرونا ویروس تلاش دارد تا با عبور از هر بحرانی برترین فناوریهای نوین خود را به رخ بکشد.
تاریخ ورزش ژاپن شامل میزبانی سه بازی المپیک تابستانی ۱۹۴۰، ۱۹۶۴ و ۲۰۲۰ است. نکته قابل تامل وجود اشتراک بین سه میزبانی است. نخست اینکه هر سه این بازی نشانههایی است از واکنش ژاپن به یک فاجعه چون زلزله بزرگ کانتو در سال ۱۹۲۳ که بیش از ۱۰۰ هزار نفر جان خود را از دست دادند. دوم، بمباران و تخریب بخش زیادی از خاک ژاپن در سال ۱۹۴۵ و سومی زمینلرزه و سونامی بزرگ در منطقه توهوکو در شمال شرقی ژاپن در ۱۱ مارس ۲۰۱۱ که به فاجعه «۱۱/۳»معروف است.
به همین دلیل بازیابی و بازسازی ژاپن به استعارههای مهمی در تبلیغات بازیهای ۲۰۲۰ تبدیل شده است و المپیک به عنوان فرصتی برای اشاعه ژاپن به سراسر جهان به عنوان کشوری پیشرو در آسیا مورد استفاده قرار گرفته. در هر حالت المپیک به صحنهای برای نمادگرایی سیاسی تبدیل شده است زیرا ژاپن از طریق شهر توکیو در معرض نمایش قرار میگیرد.
از طرفی پوستاندازی پس از تورم اقتصادی، فاجعه سونامی بزرگ و پیشی گرفتن از چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان همه ویژگیهایی است که المپیک توکیو ۲۰۲۰ را به عنوان یک طرح سیاسی تحت تأثیر قرار میدهد و جالبتر اینکه در محافل علمی بازیهای ۲۰۲۰ به بازیهایی برای بازگشت ژاپنیها معروف است.
در بخشی از چشمانداز بازیهای ۲۰۲۰ نیز آمده است که ورزش، قدرت تغییر جهان و آینده ما را دارد و بازیهای المپیک ۱۹۶۴ توکیو به طور کامل ژاپن را متحول کرد و بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو به عنوان خلاقانهترین بازیهای تاریخ تغییرات مثبتی را در جهان به وجود میآورد.
همانطور که المپیک ۱۹۶۴ ژاپن را به کلی دگرگون کرد. ساخت خط متروی شینکانسن یا قطار سریعالسیر که حال برای تمام دنیا نماد توسعه ژاپن است و استفاده از پخش ماهوارهای برای نمایش بازیها. اینها تنها بخشی از تحولات رخ داده در ژاپن با میزبانی بازیهای المپیک در سال ۱۹۶۴ است.
ژاپن از تقابل با سایر ملتها به واسطه جنگ، به دوستی و ارتباط با آنها از طریق ورزش روی آورده بود. از همین رو ارتباطات با دنیای غیر ژاپنی، به اصل مهمی در توسعه ژاپن تبدیل شد. پیرو همین اصل، برگزارکنندگان بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو بر ایجاد ارتباطات با سازمانهای متعدد ورزشی و غیرورزشی، فعالسازی مخاطبان بازیها، شخصی سازی روابط با المپینها و سلبریتیهای ورزشی تأکید میکنند. در نهایت این اصل باعث شد که شبکهای پیچیده از ذینفعان بازیهای ۲۰۲۰ تشکیل شود.
به گزارش ایرنا، حال نوبت به بازیهای ۲۰۲۰ رسیده است تا تحول دیگری در تاریخ ژاپن رقم بزند. توماس باخ رییس کمیته بین المللی المپیک در سال ۲۰۱۹ اعلام کرد که تا به حال هیچ شهر میزبان بازیهای المپیک را ندیدهام که یک سال پیش از بازیها به این اندازه آماده باشد. گرچه با شیوع کرونا در جهان برگزاری المپیک در هاله از ابهام قرار گرفته بود اما این بار این بازی ها در ژاپن برگزار خواهد شد تا میزبان نسخه قدرت مدیریتی خود را در پس بحرانها به روی عموم به نمایش بگذارد.