افزایش همسرآزاری و کودکآزاری در فارس
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان فارس با ارائه آماری مقایسهای بین ۶ ماه اول سال گذشته و امسال، از افزایش موارد کودکآزاری و همسرآزاری در این استان خبر داد.
معصومه فروتن در گفت و گو با ایسنا، به افزایش ٥٣.٨ درصدی همسرآزاری در استان از ١٩٨ مورد در ۶ ماهه اول سال ٩٦ به ٣٦٨ مورد در سال ٩٧ اشاره و خاطرنشان کرد: در موضوع کودک آزاری طی ۶ ماهه اول سال گذشته ٢٩١ مورد گزارش شده بود حال آنکه امسال این عدد با افزایش ٥٥ درصدی به ٦٣٩ رسیده است.
این کارشناس بهزیستی خاطرنشان کرد: خشونت تنها ضرب و شتم نیست که در دنیای امروز حتی یک بیمهری و نگاه تحقیر آمیز هم خشونت محسوب میشود.
وی با اشاره به آمار میزان خشونت خانگی در شش ماهه اول سال ٩٦ و مدت مشابه در سال ٩٧، خاطرنشان کرد: در حالیکه در شش ماه اول سال گذشته ١٣٨ مورد خشونت خانگی گزارش شده اما در ۶ ماهه اول امسال به ٨٩٨ مورد افزایش یافته است.
به گفته فروتن، در ۶ ماهه اول سال گذشته ٥٤ مورد و در مدت مشابه امسال ١٢٢ مورد معلول آزاری گزارش شده است.
وی با بیان اینکه در سال گذشته ١٥ مرکز اورژانس اجتماعی در فارس راهاندازی شد که تعداد پایگاههای اورژانس به ٢٢ مرکز افزایش یافت، استقرار این تعداد پایگاه را دلیلی بر افزایش میزان خشونتهای گزارش شده، همچنین ارتقای آگاهیهای مردم عنوان کرد.
معاون امور اجتماعی بهزیستی فارس ادامه داد: در برنامه ششم توسعه سازمان بهزیستی به عنوان متولی امر آسیبها شناخته شده که در این راستا فعالیتهایی انجام شده یا در دستور اجرا قرار گرفته است.
فروتن خاطرنشان کرد: علاوه بر خدمات تخصصی مشاوره و مددکاری در مراکز اورژانس اجتماعی، یک خانه امن در شیراز ویژه زنانی که احساس خطرجانی برای خود و فرزندانشان میکنند و یا دچار خشونت خانگی شدهاند، راهاندازی شده است.
وی اضافه کرد: زنانی که به این مرکز هدایت میشوند عموما کسانی هستند که که همسرانشان مواد مخدر صنعتی استفاده میکنند که به طور موقت اقامت داده میشوند و پس برقراری ارتباط تخصصی با همسر تلاش میشود تا هرچه سریعتر به خانه برگردد.
معاون امور اجتماعی بهزیستی فارس گفت: هدف ما در خانه امن پیشگیری از آسیبهای بعدی برای زنان در معرض خشونت خانگی است که با مداخله کارشناس و روانشناس تلاش به برقراری ارتباط خانگی و ترک اعتیاد همسر میشود.
فروتن همچنین به وجود خانه سلامت به عنوان مرکزی برای دخترانی که آسیب دیده نیستند و در معرض آسیب قرار دارند اشاره و در این باره نیز گفت: برخی از دخترانی که با فوت والدین در نزد افراد نزدیک فامیل نگهداری میشوند ممکن است در معرض آسیب قرار گیرند، لذا در این مرکز اقامت پیدا میکنند و اگر تا شش یک شبکه حمایتی مطمئن فراهم نشود به مراکز شبه خانواده هدایت خواهند شد.
وی مرکز بازپروری زنان را از دیگر مراکز بهزیستی فارس معرفی کرد و گفت: زنانی که خواسته و ناخواسته دچار آسیب شدهاند در این مراکز اقامت پیدا میکنند که در مرحله اول تمام تلاش بازگشت آنها به خانه است.
معاون امور اجتماعی بهزیستی فارس با تصریح بر اینکه قسمت اعظمی از آسیبها پنهان است، عنوان کرد: امروز راجع به افرادی که مراجعه میکنند سخن میگوییم و خدمات ارائه میدهیم در حالیکه باید به آسیبهای پنهان پرداخته شود، چرا که آسیبهای پنهان ناشی از باورهایی است که برای زنان تبیین شده که با لباس سفید به خانه بخت بروند و با لباس سفید از آن خارج شوند.
فروتن با تاکید بر اینکه نباید بنیان خانواده سست شود، گفت: اختلاف سلیقه بین زوجین وجود دارد اما ابتدا باید والدین آگاهی لازم داشته باشند که به جای رویکرد مداخله گرانه، رویکرد حمایتی و ریش سفیدی را در خصوص زندگی فرزندان متاهل خود به کار ببرند.
وی که رواج تک فرزندی را از جمله مسائلی میداند که امروز خانوادهها رویکرد مداخلهگرانه را در پیش گرفته اند، افزود: وظیفه بهزیستی و مراکز مشاوره است که به زوجین در شرف ازدواج یاد دهد که پس از ازدواج از نصف خود بگذرند و زندگی تومان دونفره را جایگزین کنند.
معاون امور اجتماعی بهزیستی فارس همچنین با بیان اینکه بهزیستی دستگاه مظلومی است و با یک دیدگاه غلط این سازمان را تنها متولی امور معلولین میدانند در حالیکه ١٧٠ وظیفه تخصصی ارائه میکند، گفت: بسته بهزیستی با معاونتهای پیشگیری، اجتماعی و دفتر آسیبهای اجتماعی کامل است اما شاید ضعف از این سازمان بوده که به خوبی روی خدماتی که ارائه میکند، مانور نداده است.
فروتن اظهار کرد: به لحاظ سیاستگذاریها نیز نمیتوان برخی از موضوعات را گسترش دهیم، چون برداشتهای مردم متفاوت است.
کارشناس مسئول دفتر فوریتهای معاونت اموراجتماعی بهزیستی فارس نیز در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه خشونت از لحاظ روانشناسی شامل هر نوع صدمه جسمی و جنسی از سوی افراد میشود، گفت: خشونت انواع مختلفی دارد که سالمند آزاری، معلول آزاری، همسر آزاری، کودک آزاری را در چهار نوع آزار جسمی، جنسی، روانی و غفلت در بر میگیرد.
اعظم فرمانی همچنین با بیان اینکه اورژانس اجتماعی ٢٠ سال است که با هدف کاهش، ساماندهی و پیشگیری از آسیبها فعالیت میکند، یکی از فعالیتهای اورژانس اجتماعی را برقراری تماس با خط ١٢٣ ویژه افرادی که مورد خشونت قرار گرفته و یا شاهد خشونت بودهاند، ذکر کرد.
وی راهاندازی پایگاه خدمات اجتماعی در محلات آسیبخیز را بازوی قوی اورژانس اجتماعی برشمرد و با اشاره به تشکیل ٦ مرکز در محلات آسیب خیز شیراز از جمله شیخ علی چوپان، سهلآباد، سنگ سیاه، مهدیآباد، شهرک سعدی و شهرک بهار گفت: هدف از راهاندازی این پایگاه شناسایی افراد آسیب خیز و توانمندسازی مردم این محلات است.