اعتراضهای جهانی به تصمیم ترامپ
در پی اعلام دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر برسمیت شناختن بیت المقدس (قدس) بعنوان پایتخت اسرائیل، روز چهارشنبه فلسطینی ها به خیابانهای رام الله و غزه آمدند و با آتش زدن پرچم آمریکا شعارهایی در مخالفت با تصمیم ترامپ سر دادند.
همچنین چهارشنبه شب در لبنان و ترکیه نیز گروههای از مردم به خیابان های آمدند و علیه تصمیم آقای ترامپ شعار دادند.
در غزه گروهی از جوانان خشمگین فلسطینی با آتش زدن تایرخودرو، چندین خیابان را بستند و علیه ترامپ شعار دادند.
خیابان های بیت المقدس چهارشنبه شب آرام گزارش شده است.
در لبنان صدها پناهنده فلسطینی در اردوگاه برج البراجنه بیروت تظاهرات کردند. در این تظاهرات گروهی علیه تصمیم رئیس جمهوری آمریکا شعار می دادند و گروهی خواستار مقاومت مسلحانه علیه اسرائیل بودند.
در ترکیه صدها نفر معترض در روبروی سفارت آمریکا در آنکارا و همچنین کنسولگری آمریکا در استانبول تجمع کردند و با تصمیم آمریکا در به رسمیت شناختن بیت المقدس بعنوان پایتخت اسرائیل ابراز مخالفت کردند.
این تجمعات در کل صلح آمیز گزارش شده است اما برخی معترضان در استانبول کاغذهایی که پرچم اسرائیل روی آن نقش بسته بود را به آتش کشیدند و بر روی دیوارهای کنسولگری آمریکا شعار «فلسطین آزاد» را نوشتند.
آمریکا بعد از دههها تلاش برای نشان دادن بی طرفیاش در اختلافات میان اسرائیل و فلسطینیها، با تصمیمی یک طرفه و بدون اجماع جهانی بیت المقدس را پایتخت اسرائیل اعلام کرد.
ترامپ همچنین به وزارت خارجه دستور داد مقدمات انتقال سفارت امریکا از تلاویو به بیت المقدس را فراهم کند، با این حال او همانند روسای جمهور پیشین خود، اقدام در این مورد را تا 6 ماه دیگر تعلیق کرد.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم اسرائیل درباره تصمیم ترامپ گفت که اعلامیه دونالد ترامپ یک تحول “تاریخی” است. او این تصمیم را “شجاعانه و عادلانه” خواند.
نخست وزیر اسرائیل گفت که این سخنرانی “گام مهمی به سوی صلح بود، چون فقط صلحی قابل قبول است که اورشلیم را پایتخت کشور اسرائیل بشناسد.”
او گفت که این شهر “برای تقریبا ۷۰ سال پایتخت اسرائیل بوده است.”
نفتالی بنت وزیر آموزش اسرائیل هم در ستایش از این تصمیم گفت “ایالات متحده خشت دیگری بر دیوار اورشلیم می نهد، خشتی بر شالوده کشور یهودی”. او سایر کشورها را ترغیب کرد این سرمشق را دنبال کنند.
واکتش جهان اسلام
پس از اعلام ترامپ مبنی بر به رسمیت شناختن بیت المقدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی رهبران کشورهای جهان اسلام و جامعه بین المللی در سطح وسیع تر به سرعت از این تصمیم انتقاد کردند و بعضی از آنها نسبت به بروز بالقوه خشونت و خونریزی هشدار دادند.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی در بیانیه ای که از تلویزیون پخش شد گفت که دونالد ترامپ اعتبارش را بعنوان یک میانجی و کارگزار صلح از دست داده است.
اسماعیل هنیه رهبر گروه حماس نیز گفت: “فلسطینی ها در هر کجا که باشند اجازه نخواهند داد این توطئه به ثمر برسد، و گزینه هایشان در دفاع از سرزمین و مکان های مقدس شان محدود نخواهد بود.”
یک سخنگوی این گروه گفت که این تصمیم “درهای جهنم را به روی منافع آمریکا در منطقه باز می کند.”
مولود چاوش اغلو وزیر خارجه ترکیه نیز گفت که این تصمیم “غیرمسئولانه است.”
او در توییتر نوشت که “این تصمیم برخلاف قوانین بین المللی و قطعنامه های مرتبط سازمان ملل است.”
یک روز پیشتر ملک سلمان پادشاه عربستان در تماسی تلفنی به ترامپ گفته بود که این اقدام “تحریک فاحش مسلمانان در همه جای جهان است.”
عبدالفتاح سیسی رئیس جمهور مصر هم اخطار داد که این اقدام اوضاع در منطقه را پیچیده تر و شانس صلح در خاورمیانه را “تضعیف” می کند.
اتحادیه عرب گفت که “این قدمی خطرناک است که پیامدهایی منفی” در سراسر منطقه خواهد داشت و نقش آمریکا به عنوان “میانجیگر قابل اعتماد” در مذاکرات صلح آینده را زیر سوال خواهد برد.
ایران گفت که این تصمیم باعث “انتفاضه تازه ای” خواهد شد. وزارت خارجه ایران گفت که آمریکا آشکارا قطعنامه های بین المللی را نقض کرده است.
ملک عبدالله پادشاه اردن خواستار تلاشی مشترک برای “مقابله با پیامدهای این تصمیم” شد و سخنگوی دولت اردن گفت آقای ترامپ با این تصمیم قوانین بین المللی و منشور سازمان ملل را زیر پا می گذارد.
میشل عون رئیس جمهور لبنان گفت که فرآیند صلح چند دهه عقب خواهد افتاد و وزیر خارجه قطر گفت که این حرکت “حکم اعدام برای همه کسانی است که در پی صلح هستند.”
واکنش جامعه بین الملل
اما در جامعه جهانی نیز واکنش های انتقادی فراوانی به تصمیم ترامپ صورت گرفت. پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان گفت: “من نمی توانم نگرانی عمیقم از وضعیتی که در چند روز اخیر پیش آمده را پنهان کنم. در عین حال، قویا از همه می خواهم براساس قطعنامه های سازمان ملل موقعیت کنونی شهر را محترم بشمارند.”
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل گفت که بیانیه ترامپ “چشم انداز صلح برای اسرائیلی ها و فلسطینی ها را خراب می کند.”
گوترش گفت موقعیت بیت المقدس “باید در جریان مذاکرات مستقیم میان دو طرف حل و فصل شود.”
او گفت این مذاکرات باید “نگرانی های مشروع فلسطینی ها و اسرائیلی ها هر دو را مد نظر قرار دهد.”
اتحادیه اروپا خواستار “از سرگیری فرآیند صلحی موثر در جهت یافتن راه حل دو کشور برای دو ملت” شد و گفت که “آرزوهای دو طرف باید برآورده شود و باید راهی از طریق مذاکرات برای حل موقعیت اورشلیم به عنوان پایتخت آینده هر دو کشور پیدا شود.”
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه گفت که تصمیم ترامپ برای شناسایی بیت المقدس به عنوان پایتخت اسرائیل “قابل تاسف است.”
او خواستار تلاش ها “برای پرهیز از خشونت به هر قیمت شد.”
چین و روسیه هم این نگرانی را بیان کردند که تصمیم تازه ممکن است باعث تنش بیشتر در منطقه شود.
ترزا می نخست وزیر بریتانیا هم به جمع کسانی که از تصمیم ترامپ ناراضی هستند پیوست.
یک سخنگوی او گفت: “ما در مورد تصمیم انتقال سفارت آمریکا به اورشلیم و شناسایی اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل پیش از توافق در مورد موقیت نهایی آن، با آمریکا اختلاف نظر داریم. به عقیده ما این حرکت کمکی به چشم انداز صلح در منطقه نمی کند.”
سخنگوی آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان هم گفت که او از تصمیم رئیس جهور آمریکا “حمایت نمی کند.”
استفان سیبرت گفت: “دولت آلمان از این موضع پشتیبانی نمی کند چون موقعیت اورشلیم فقط می تواند در چارچوب راه حل دو کشوری تعیین شود.”