اظهارات مکرون علیه ایران؛ آغاز یارگیری ترامپ از اروپا

    کد خبر :152705

یک کارشناس سیاست خارجی معتقد است حالا که ترامپ در پاره کردن برجام ناموفق بوده، به دنبال راه‌های حل دیگری است تا بتوانند ایران را تحت فشار قرار دهد. به این ترتیب آمریکا به دنبال اجماع‌سازی علیه ایران در موضوعاتی خارج از حیطه توافق هسته‌ای مثلا در ارتباط با برنامه موشکی یا مسائل حقوق بشری خواهد بود. آمریکا این یارگیری را از امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه آغاز کرده است.

سیدجلال ساداتیان، سفیر سابق ایران در لندن در ارتباط با موضع‌گیری‌های اخیر امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه درباره ایران به فرارو می‌گوید آنگونه که به نظر می‌رسد این اظهارنظرها بر اساس خواست آمریکا و دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور است.

به گزارش فرارو این کارشناس مسائل بین‌الملل می‌گوید: ترامپ می‌خواست به زعم خود برجام را پاره کند اما در این حیطه با شکست رو به رو شد و عملا تنها باقی ماند. اتحادیه اروپا از ایران و اقداماتش حمایت کرد. به این ترتیب آمریکایی ها به دنبال راه‌های حل دیگری هستند تا بتوانند ایران را تحت فشار قرار دهند. به این ترتیب آمریکا به دنبال اجماع‌سازی علیه ایران در موضوعاتی خارج از حیطه توافق هسته‌ای مثلا در ارتباط با برنامه موشکی یا مسائل حقوق بشری خواهد بود.

این کارشناس سیاست خارجی با اشاره به شلیک موشک از یمن به فرودگاه ریاض در روزهای گذشته ادامه می دهد: آمریکا، آن موشک را از موشک های ارسالی ایران تلقی کرد و گفت که این موشک نه در دسته موشک‌های دفاعی بلکه از موشک های تهاجمی است. به هرحال ایران راه مذاکره را در موضوع برنامه موشکی بسته است. هم در کلام رهبری و هم در کلام دیگر مسئولان نظام این موضوع مطرح شده که ایران گفت و گویی در ارتباط با اقلام دفاعی خود نخواهد داشت. به این ترتیب آمریکایی ها در این موضوع برای آنکه به تنهایی اقدام نکنند به دنبال یارگیری هستند.

ساداتیان ادامه می‌دهد: آمریکا این یارگیری را از آقای مکرون آغاز کرده است که رابطه گسترده‌ای که با ایران دارد و قرار است به زودی نیز به ایران سفر کند. این گونه است که می‌بینیم مکرون در مذاکره‌ خود با ترامپ اعلام کرد ایران باید در ارتباط با موشک های دفاعی خود مذاکره کند. به اعتقاد این کارشناس مسائل بین‌الملل این سخنان آغازی بر حملات لفظی طرفین به یکدیگر خواهد بود.

ساداتیان در ارتباط با گفت و گوی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی با مکرون درباره حضور ایران در سوریه نیز می گوید: روز چهار شنبه روسای جمهور ایران، سوریه و ترکیه در سوچی روسیه نشستی خواهند داشت که مقدمات این نشست با سفر آقای ظریف به ترکیه مهیا شده است. آینده سوریه عمده اهداف این نشست است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل این سوالات را طرح می کند که «آینده سوریه به چه شکلی خواهد بود؟ آیا بشار اسد کماکان در قدرت خواهد ماند؟ آیا مذاکرات سوری – سوری شکل می‌گیرد و سوری های مخالف آقای اسد در قدرت سهیم خواهند شد؟ و اگر چنین اتفاقی بیفتد حد آن کجاست؟» و می‌گوید: اسرائیل در حال حاضر نگرانی‌هایی دارد. با پیروزی‌های ارتش سوریه و ائتلاف روسیه، سوریه و ایران موفقیت هایی در این کشور به دست آمده است. تقریبا کل عراق و بخش های عظیمی از سوریه از لوث وجود داعش پاک شده است. حالا نگرانی اسرائیل این است که محور ایجاد شده به مرزهای رژیم صهیونیستی برسد. لذا می‌بینیم غربی‌ها به دنبال این هستند که دیواره‌ای که بر سر موضوع هسته ای بین اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها ایجاد شده را بشکنند و ائتلاف مجددی بین اروپا و آمریکا ایجاد شود. لابی صهیونیست‌ها هم در این زمینه مجددا فعال شده است. به این ترتیب فرانسه تقریبا به این دام افتاده است.

جلال ساداتیان تاکید می کند که ایران باید مراقب باشد که پیوند اروپا و آمریکا به هر بهانه‌ای شکل نگیرد.

دیپلمات اسبق ایران در لندن پیامدهای سرد شدن رابطه ایران و فرانسه را همکاری‌های اقتصادی این دو کشور بعد از توافق هسته ای می‌داند و می‌گوید: بعد از برجام همکاری‌هایی اقتصادی خوبی در زمینه های توسعه پتروشیمی، خودروسازی و هواپیمایی مطرح شد. بر اثر این همکاری‌ها سایر کشورهای اروپایی هم تشویق شدند که در بخشی از طرح‌های اقتصادی ایران سرمایه‌گذاری کنند.

این کارشناس سیاست خارجی ادامه می دهد: باید دید آیا مساله موشکی ایران برای فرانسوی ها آنقدر اهمیت دارد که از همه منافع خود با ایران بگذرند و به این سمت سوق پیدا کنند یا اینکه در عین تهدیداتی روابط خود را هم ادامه دهند. اما بر حسب ظاهر گفت و گوهای کلامی می‌توان گفت آمریکا قصد دارد کشورهای اروپایی دیگری مثل ایتالیا و آلمان را از ایران دور کند و این کار را از فرانسه آغاز کرده اند.

ساداتیان تاکید می کند: همه اینها به تمهیداتی که ایران فراهم می‌کند بستگی دارد. اگر ایران وارد چنین زمینی شود اثرات تخریبی زیادی بر روند سرمایه‌گذاری‌ها اتفاق خواهد افتاد.

به اعتقاد او، اقتصاد مقاومتی با این خوانش که تنها باید به منابع داخلی خود متکی باشیم در این مقطع زمانی پاسخ گوی نیازهای ایران نیست. در برنامه ها نیز برای تامین نیازهایی مانند ایجاد اشتغال و و توسعه اقتصادی به جذب سرمایه‌گذاری خارجی توجه شده است. سرمایه گذاری خارجی اتفاق نخواهد افتاد مگر آنکه آرامش در کشور حاکم باشد. ساداتیان معتقد است: عربستان با پول‌هایی که هزینه می کند و اسرائیل با لابی‌های خود به دنبال برهم زدن این آرامش در کشور هستند. به نظر می‌رسد آنها نه تنها از طریق دیپلماسی، بلکه به دنبال آنند که اگر دیپلماسی جواب ندهد جنگی را علیه ایران آغاز کنند.

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید