استفاده از تسلیحات شیمیایی در دوما؛ حربهای برای نجات تکفیریها
آمریکا درحالی انگشت اتهام را در مسأله حمله شیمیایی دوما به سمت دمشق نشانه رفته که شواهد حکایت از اطلاع قبلی واشنگتن از این حمله صورت گرفته توسط جیش الاسلام دارد.
منابع محلی از وقوع حمله شیمیایی به شهر «دوما» در نزدیکی پایتخت سوریه خبر داده اند. گزارشات اولیه از کشته شدن ۷۵ نفر و مصدوم شدن حداقل ۱۰۰ نفر حکایت دارد. این در حالی است که وزارت دفاع روسیه روز شنبه هشدار داده بود گروههای تروریستی «جیش الاسلام» و ارتش آزاد قصد دارند با استفاده از گاز شیمیایی، به شهر دوما در غوطه شرقی دمشق حمله کنند.
وزارت دفاع روسیه تاکید کرده بود که تروریستها به دنبال تحریک کردن احساسات جامعه بینالمللی و متهم کردن دولت سوریه به حمله علیه شهروندان خود است. همچنین این حمله میتواند مورد استفاده متحدین غربی و عربی تروریستها قرار بگیرد. این در حالی است که الجزیره اعلام کرده که در این حمله شیمیایی تا کنون ۱۵۰ غیرنظامی کشته و صدها غیرنظامی دیگر مجروح شدهاند. منابع رسانهای گروهک جیشالاسلام بار دیگر اتهامات مبنی بر استفاده ارتش سوریه از سلاح شیمیایی را به کار بردهاند تا شاید بتوانند جلوی پیشروی ارتش را بگیرند.
از همان چند هفته گذشته که ایالات متحده آمریکا به همراه متحدان غربی ـ عربی خود اتهام زنی به دمشق در خصوص تسلیحات شیمیایی و احتمال بکارگیری آن در غوطه شرقی را کلید زد، کاملا واضح و آشکار گشت که آمریکایی ها برای حمله شیمیاییِ امروز توسط تروریست های تکفیری جیش الاسلام در دوما برنامه ریزی می کردند. ایالات متحده آمریکا از همان زمان به دنبال آن بود تا ضمن آماده سازی افکار عمومی برای حمله کنونی، دولت دمشق را به عنوان عامل اصلی آن معرفی کند. اکنون که تکفیریها تنها به فاصله چند هفته از سیل عظیم اتهامات واشنگتن علیه دمشق در خصوص بکارگیری تسلیحات شیمیایی، از این تسلیحات در دوما استفاده کرده اند، این واقعیت، عیان گشت که همه اتهام زنی ها علیه دولت سوریه از پیش طراحی شده بوده است.
اما چه چیزی موجب شده تا تکفیریها به استفاده از تسلیحات شیمیایی در شهر دوما واقع در غوطه شرقی دمشق متوسل شوند؟ واقعیت مطلب این است که تکفیریها طی روزهای اخیر متحمل
منابع آگاه از فرو ریختن استحکامات جیش الاسلام در دوما خبر داده و تأکید کردند: حملات ارتش سوریه به فروپاشی تروریستها منجر شده است
شدیدترین خسارت ها در نبرد با نیروهای دولتی سوریه در شهر دوما شدند. منابع رسانه ای در این خصوص اعلام کرده بودند که ارتش سوریه برخی از مزارع را در جنوب غربی دوما در غوطه شرقی دمشق از لوث تروریستها آزاد کرده است. ارتش سوریه در طول این چند روز استحکامات جیش الاسلام در دوما را از چند محور هدف قرار داد.
در همین راستا، منابع آگاه از فرو ریختن استحکامات جیش الاسلام در دوما خبر داده و تأکید کردند: حملات دقیق و متمرکز ارتش سوریه به فروپاشی و آشفتگی تروریستها منجر شده است.
وضعیت برای تکفیریها تا جایی وخیم شد که آنها به منظور ممانعت از پیشروی ارتش سوریه اقدام به مین گذاری کردند اما واحدهای ارتش سوریه این مین ها را خنثی و منهدم کرده و به پیشروی ادامه دادند. این درحالی است که ساکنان دوما به ارتش سوریه اطلاعات لازم از مواضع تروریستها و موشک اندازها و خمپاره اندازهایی که با آن دمشق و محله های مسکونی آنرا هدف قرار می دهند، دادند. پس از این ضربات مهلک، تروریستهای جیش الاسلام مواضع خود را به سوی بیمارستان دوما منتقل کرده قصد دارند از تعدادی از ربوده شدگان در زندان التوبه به عنوان سپر انسانی استفاده کنند.
در همین ارتباط، وبگاه «سوریه الان» اعلام کرد که تروریستهای «جیشالاسلام» در دوما دچار حالت فروپاشی در برابر حملات ارتش سوریه شدهاند. سوریه الان نیز نوشت: نمایشنامههای استفاده از سلاح شیمیایی و نسبت دادن آن به ارتش سوریه در حالی اجرا میشود که این مسئله در دیگر شهرهای غوطه شرقی برای تروریستها و اربابان آنها کارگر نیفتاد و نخواهد افتاد و سوریها مصمم به پایان دادن به تروریسم در هر گوشه از سرزمین خود هستند.
در این میان ایالات متحده آمریکا به دنبال بهره برداری سیاسی از اقدام تکفیریها در استفاده از سلاح های شیمیایی در دوما، است. وزارت خارجه آمریکا بامداد یکشنبه اعلام کرد که گزارشها درباره حمله شیمیایی به شهر دوما در سوریه را با نگرانی پیگیری میکند. به نوشته خبرگزاری «رویترز» در بیانیه وزارت خارجه آمریکا ادعا شده است: «سابقه استفاده رژیم (سوریه) از سلاحهای شیمیایی علیه مردم خودش غیرقابل انکار است. روسیه مسئول هدف قرارداده شدن سوریها توسط سلاحهای شیمیایی است». این موضع گیری جانبدارانه و مضحک گواه دیگری است بر اطلاع قبلی واشنگتن از حملات شیمیایی تکفیریها در دوما.
عربستان سعودی در سوریه فعالیت می کنند. بسیاری از سرکرده های این گروه تروریستی هم اکنون در شهر ریاض پایتخت عربستان به سر می برند. تکفیریهای جیش الاسلام دستورات خود را به صورت مستقیم از سران ریاض دریافت می کنند و به همین دلیل بسیار بعید به نظر می رسد که آنها در مسأله حمله شیمیایی به دوما به صورت خودسرانه و بدون کسب تکلیف از مقامات ارشد ریاض چنین اقدامی را صورت داده باشند.
در هر صورت، اکنون که حمله شیمیایی کشنده در دوما رخ داده، بازار اتهام زنی به دمشق به عنوان عامل این اقدام نیز داغ شده است. این اتهامات علیه دمشق در حالی است که زرادخانه های شیمیایی سوریه طی سالهای اخیر به طور کامل از بین رفته اند. پس از افزایش شدت اتهامات وارده به دولت سوریه، دمشق در اقدامی هوشمندانه و برای جلوگیری از تکرار اتهامزنیها علیه آن و همچنین ملغی شدن گزینه نظامی آمریکا، در روز ۱۴ اکتبر ۲۰۱۳ معاهده خلع سلاح شیمیایی را با سازمان منع گسترش تسلیحات شیمیایی به امضا رساند.
طبق اعلام رسمی نهادهای بینالمللی ذیربط، دولت سوریه بیشترین همکاری را با سازمان منع گسترش تسلیحات شیمیایی برای تخلیه زرادخانههای شیمیایی خود داشته است. سرانجام این سازمان در روز ۲۳ ژوئن ۲۰۱۴ رسما اعلام کرد که آخرین محموله از تسلیحات شیمیایی دولت سوریه نیز از این کشور خارج شده است. با این حال، شواهد و قرائن، جملگی نشان از آن دارند که تکفیریهای تحت الحمایه آمریکا و غرب همواره از تسلیحات شیمیایی علیه غیرنظامیان استفاده کرده اند.
برهمیناساس، پرواضح است که طرح ادعای استفاده دمشق از تسلیحات شیمیایی علیه غیرنظامیان در شرایطی که سازمانهای بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد و سازمان منع گسترش تسلیحات شیمیایی بر تخلیه زرادخانه شیمیایی دولت سوریه مُهر تأیید زدند، تنها با اغراض سیاسی صورت گرفته و این ادعا چیزی جز قطعهای از یک پازل برای پیادهسازی سناریوی شوم تجاوز نظامی به سوریه نبوده است.
نکته دیگر این است که حتی در صورت وجود تسلیحات شیمیایی در نزد دمشق، دولت سوریه به دلیل برتری کاملا محسوس بر تروریستهای تکفیری در عرصه میدانی و همچنین برتری بر معارضان تحتالحمایه محور غربی ـ عربی در عرصه سیاسی و دیپلماتیک، اساسا نیازی به استفاده از این تسلیحات در شرایط کنونی نداشته است.