از تحریم احتمالی آمریکا تا بختک خانگی که به جان اینترنت کشور افتاده!
آیا آمریکا اینترنت ایران را تحریم خواهد کرد؟ این پرسشی است که تا چندی پیش بسیار داغ بود و توجهها را به خود جلب میکرد، اما با شروع رسمی دور جدید تحریمهای آمریکا علیه کشورمان، رنگ باخت و بی اهمیت شد؛ پرسشی که ظاهرا دوباره شرایط برای طرح آن فراهم آمده است!
به گزارش تابناک؛ به فاصله دو هفته و اندی از شروع رسمی دور جدید تحریمهای شدید علیه کشورمان و در شرایطی که اوضاع و احوال به نسبت قبل باثباتتر به نظر میرسد، شواهد حکایت از افت شدید سرعت اینترنت در کشورمان دارد؛ رویدادی که برخی آن را بی ارتباط با تحریمها نمیدانند.
ماجرا از این روی جالب توجه است که میبینیم کاهش سرعت اینترنت منحصر به یکی دو شهر نیست و از بسیاری نقاط کشورمان گزارشهایی در این خصوص منتشر میشود؛ گزارشهایی که تأکید دارند استفاده از فیلترشکن در بسیاری از ساعات روز غیرممکن یا دشوار شده و به واسطه آن، دسترسی به تلگرام و شبکههای اجتماعی فیلتر شده، تقریبا غیرممکن شده است.
این در حالی است که به رغم طولانی شدن مدت فیلتر تلگرام، این پیام رسان محبوب ایرانیان بار دیگر با اقبال برخی رسانهها و اشخاص کوچ کرده از آن مواجه شده و به نوعی در مسیر بازگشت جایگاهش قرار گرفته است. آن هم در شرایطی که زمزمههایی از مسدود شدن امثال هاتگرام و تلگرام طلایی توسط تلگرام مطرح میشود و کاربران این کلاینتهای تلگرامی، نگران از دست رفتن ارتباطات خود در این شبکه اجتماعی موبایل بنیان هستند.
به این موارد، افزایش شدید قیمت بستههای اینترنتی را هم میتوان افزود که بسیاری از کاربران را تشویق میکند، از اینترنت کندتر (بستههای با سرعت کمتر) که ارزانتر است، برای سرکشی به دنیای مجازی بهره بگیرند؛ بستههای ارزان تری که البته اختلال در آنها شدیدتر اثر خواهد کرد و دست کم برای استفاده از فیلترشکن و سرکشی به تلگرام و توئیتر، ناکارامدترند.
اما ماجرا چیست؟ آیا کندی اینترنت نتیجه تصمیمی خاص است؟ اصلا آیا اینترنت در کشورمان کند شده است؟ اگر این گونه است، چرا رد و اثری از آن در سخنان مسئولان نمیتوان یافت و اگر این گونه نیست، دلیل گلایههای پرشمار از کندی اینترنت چیست؟ آیا پای مسائلی مانند بالا رفتن توقع مردم در میان است و وضع اینترنت تغییری نداشته؟
این ابهامات در حالی مطرح میشوند که میدانیم سرعت اینترنت کشورمان در چند سال اخیر بهبود چشمگیری داشته و شاهد جهشی بزرگ در این زمینه بودهایم؛ جهش از وضعیتی که گاه شاهد قطعی طولانی مدت اینترنت به دلیل گیر کردن لنگر کشتی به کابلها یا جویده شدن این کابلها توسط کوسهها (؟!) بودیم، به وضعیتی که بسیاری از ارتباطات روزمره مردم بر بستر اینترنت صورت میپذیرد.
تغییری بزرگ که بعد از رقم خوردن آن، قابل قبول نیست که هر از گاهی شاهد اختلالات عجیب و غریب در اینترنت کشور باشیم؛ اختلالاتی که گاه به شکل قطعی اینترنت TD-LTE بروز میکند و گاه با اختلال GPS یا کندی شدید اینترنت متجلی میشود و کاربران پرشمار را میآزارد و ارتباطات روزمره و وابسته ایشان به اینترنت را تحت الشعاع قرار میدهد.
وضعیتی که موجب شده برخی در خصوص آن گمانه زنیهای مختلفی مطرح کنند که از جمله آنها، پیشگیری از اعمال محدودیتها توسط آمریکا بر اینترنت کشورمان است؛ همان گزارهای که تا چندی پیش بسیار داغ بود و برخی در رد آن استدلال میآوردند، اما در نتیجه اختلالهای شدید اینترنت، بار دیگر داغ شده و ابهام آفرینی میکند؛ ابهاماتی که از جمله آنها، سکوت مسئولان در این خصوص است!