ارتقای روابط اقتصادی ایران و عراق تاکید جهانگیری در بغداد
![ارتقای روابط اقتصادی ایران و عراق تاکید جهانگیری در بغداد](https://baztab.ir/wp-content/uploads/2018/03/67-10.gif)
معاون اول رییس جمهوری در سفری سه روزه به عراق در دیدار با مقامات این کشور بر ارتقای سطح روابط اقتصادی، حل مشکلات بانکی، دعوت به انسجام ملی و مشارکت در بازسازی تاکید کرد.
اسحاق جهانگیری که چهارشنبه گذشته به همراه محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت، محمود حجتی وزیر جهادکشاورزی، ولی الله سیف رییس کل بانک مرکزی و نیره پیروز بخت رییس سازمان ملی استاندارد سفر سه روزه خود به بغداد را آغاز کرد در فرودگاه این شهر و در جمع خبرنگاران هدف از این سفر را توسعه مناسبات ایران و عراق اعلام کرد.
معاون اول رییس جمهوری پس از استقبال رسمی حیدر العبادی نخست وزیر عراق، نخستین دیدار خود را با وی انجام داد.
** توسعه مناسبات اقتصادی تهران و بغداد نیازمند سند جامع همکاریها است
جهانگیری در این دیدار با تاکید بر این که توسعه همکاریهای اقتصادی و مناسبات تجاری ایران و عراق نیازمند شکل گیری توافق های سازنده است، گفت: ایران و عراق نیازمند یک سند جامع برای همکاری اقتصادی هستند تا آن را مبنای همکاریهای اقتصادی فی مابین قرار دهند.
وی از آمادگی ایران برای حضور و مشارکت در بازسازی عراق خبر داد و یادآور شد: ایران آمادگی دارد خط اعتباری تا میزان سه میلیارد دلار در اختیار عراق قرار دهد تا شرکت ها و بخش خصوصی ایران بتوانند مشارکت جدی تری در بازسازی عراق داشته باشند.
معاون اول رییس جمهوری مهم ترین محدودیت پیش روی مناسبات اقتصادی دو کشور را مسائل بانکی دانست و تصریح کرد که مسائل بانکی دو کشور هنوز در نقطه ابتدایی بوده و لازم است با تدبیر و راهکارهای مناسب به دنبال حل و فصل این مسائل باشیم.
حیدر العبادی نخست وزیر عراق نیز در این دیدار با اشاره به مشکلات پیش روی تعاملات بانکی دو کشور گفت: عراق آماگی دارد تلاش های لازم را برای حل این مشکلات و تسهیل مبادلات بانکی انجام دهد.
جهانگیری سپس با حضور در مصاحبه نشست خبری مشترک با نخست وزیر عراق، از روابط سیاسی دو کشور گفت و این که این روابط در بالاترین سطح قرار دارد .
وی در عین حال تاکید کرد: دو کشور باید سطح مناسبات اقتصادی خود را ارتقا دهند زیرا اراده دو دولت برطرف کردن موانع پیش روی توسعه روابط اقتصادی است.
** ایران در کنار برادران سنی، شیعه و اکراد قرار دارد
معاون اول رییس جمهوری در ادامه ملاقات های خود با مقامات عراقی، با ایاد سامرایی رییس پیشین پارلمان عراق و دبیرکل حزب اسلامی دیدار کرد.
جهانگیری در این دیدار تصریح کرد: با اطمینان می گویم که جمهوری اسلامی ایران در کنار برادران اهل سنت و شیعه و اکراد در عراق قرار دارد و پیروان مذاهب و اقوام مختلف همانطور که در مبارزه با داعش موفق شدند و یکپارچگی عراق را حفظ کردند امروز نیز می توانند کشورشان را بازسازی کنند.
وی با یادآوری ظرفیت های فراوان برای توسعه عراق گفت: ایران در روزهای سخت و در هنگام پیروزی ها در کنار دولت و ملت عراق بوده است. پیروزی مردم این کشور در برابر داعش و حفظ یکپارچگی آن مرهون شخصیت های تعیین کننده عراقی است و این شخصیت ها می تواند به رشد و توسعه عراق در دوره جدید کمک کند.
سامرایی رییس پیشین پارلمان عراق نیز در این دیدار با تاکید بر این که ایران در زمینه بازسازی عراق می تواند بزرگترین شریک ما در عرصه اقتصادی و سیاسی باشد گفت: ما می خواهیم به همت مردم روابط عراق در منطقه و جهان را توسعه دهیم.
وی یادآور شد: ما از دیدگاه های ایران برای سرمایه گذاری در عراق بسیار خرسندیم و تاکید داریم که در مناطق سنی نشین نیز فرصت های سرمایه گذاری خوبی وجود دارد که از آنها استفاده نشده و ما از سرمایه گذاران ایرانی در این مناطق استقبال می کنیم و به آنها خوش آمد می گوییم.
** انسجام داخلی مهمترین پیش نیاز یکپارچگی عراق
معاون اول رییس جمهوری در سومین دیدار رسمی خود به ملاقات نوری المالکی معاون اول رییس جمهوری عراق رفت.
جهانگیری در این دیدار با تاکید بر اهمیت انسجام داخلی و سیاسی عراق و ضرورت پیشگیری از آسیب رسیدن به انسجام داخلی این کشور گفت: مهم ترین پیش نیاز یکپارچگی عراق انسجام داخلی است چرا که بدون انسجام و همگرایی شاهد دخالت بیگانگان در امور این کشور خواهیم بود.
وی با یادآوری این که جمهوری اسلامی ایران همواره در کنار مردم و دولت عراق بوده و روابط دو کشور جداشدنی نیست، تصریح کرد: همراهی ایران با عراق در مبارزه با داعش نشان داد که ایران در روزهای سخت و در روزهای پیروزی در کنار ملت عراق است و امنیت و رفاه عراق را امنیت و رفاه خود می داند.
نوری المالکی نیز در این دیدار مناسبات عراق با جمهوری اسلامی ایران را راهبردی توصیف کرد و خواستار تقویت هر چه بیشتر مناسبات تهران ـ بغداد شد.
وی افزود: بغداد علاقمند است روابط خود را با همه کشورها گسترش دهد اما روابط تهران ـ بغداد از ویژگی متمایزی برخوردار است.
وی با یادآوری اعمال برخی معافیت های گمرکی در عراق گفت: معتقد هستم که معافیت های گمرکی باید در وهله نخست نسبت به کالاهای ایرانی اعمال شود و باید برای ایران و کالاهای این کشور با سایر کشورها فرق قائل شویم.
** حجم مبادلات تجاری ایران و عراق به بیش از ۷ میلیارد دلار افزایش یابد
معاون اول رییس جمهوری در چهارمین دیدار خود با مقامات عراق، با فواد معصوم رییس جمهوری عراق دیدار کرد.
جهانگیری در این دیدار تاکید کرد: برای نابودی تروریسم در منطقه باید همه کشورها به عراق کمک کنند تا ریشه فسادی که می توانست منطقه ما را به آشوب بکشاند خشک شود.
وی همچنین به موضوعات اقتصادی از جمله افزایش مناسبات فی مابین ایران و عراق در حوزه اقتصادی و بطور مشخص در بخش نفت، گاز و برق و نیز تبادل فرهنگی و سفر میلیونها زائر از دو کشور اشاره کرد و خواستار ارتقا سطح مبادلات اقتصادی به بیش از هفت میلیارد دلار شد.
فواد معصوم رییس جمهوری عراق نیز در این گفت وگو با اشاره به زمینه های همکاری اقتصادی دو کشور گفت: عراق از سرمایه گذاری جمهوری اسلامی ایران در طرح ها و پروژه های اقتصادی استقبال می کند و خواهان ایفای نقش پر رنگ تر بخش خصوصی ایران در این زمینه است.
وی همکاری با کشورهای دوست و همسایه را اولویت بغداد توصیف و تاکید کرد: روابط دو کشور براساس منافع مشترک بنا شده است و اطمینان می دهیم که عراق در هیچ اقدامی علیه همسایگانش مشارکت نخواهد کرد.
** قدرت های فرا منطقه ای با تقسیم بندی تروریسم خوب و بد برای ملت ها مشکل ایجاد می کنند
معاون اول رییس جمهوری در آخرین ملاقات خود با مقامات کشور عراق، با سلیم الجبوری رییس مجلس عراق دیدار و گفت وگو کرد.
جهانگیری در این دیدار با بیان این که بعضی از قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای با تقسیم تروریسم به تروریسم خوب و تروریسم بد برای ملت ها مشکل ایجاد کرده اند، گفت: دولت و ملت عراق به خوبی در برابر تروریسم ایستادگی کردند و این مهم را در جامعه جهانی ثبت کردند که یک ملت می تواند با ایستادگی و یکپارچگی تروریسم را شکست دهد.
وی به برگزاری انتخابات در عراق در آینده نزدیک اشاره کرد و افزود: دولت عراق یکی از کشورهای مردمی و دموکراتیک منطقه است که نمایندگان و دولت برآمده از آن با رای مردم انتخاب می شوند آن هم در منطقه ای که مردم بخش هایی از آن قرن ها است آرزوی دیدن صندوق رای را برای انتخاب یا برکنارکردن مسئولان خود دارند.
معاون اول رییس جمهوری خاطرنشان کرد: بعضی از دشمنی ها و مخالفت ها با کشورهایی نظیر ایران و عراق به خاطر ساختار دموکراتیک این دو کشور است که رای و نظر مردم امری تعیین کننده می باشد.
سلیم الجبوری رییس مجلس عراق نیز در این دیدار با بیان این که پارلمان عراق حامی توافقات دو کشور در همه زمینه ها است گفت: ما برای ثبات نیازمند بهبود اوضاع اقتصادی کشور هستیم و برای رشد اقتصادی نیازمند همکاری با همه کشورها بویژه جمهوری اسلامی ایران می باشیم.
وی به شرایط دشوار عراق در زمان حضور تروریسم ها اشاره و خاطرنشان کرد: مهم ترین عامل موفقیت دولت و ملت عراق در برابر مشکلاتی نظیر تروریسم ، افراطی گری و تجزیه و تقسیم اتحاد و یکپارچگی بوده است.
رییس مجلس عراق تصریح کرد: درهای عراق برای تعامل و همکاری اقتصادی با ایران باز است. ما برای بازسازی تخریب های انجام شده توسط تروریست ها نیازمند حضور و سرمایه گذاری ایران در طرح های مختلف هستیم .
به گزارش ایرنا، زیارت حرم امامان کاظمین(ع)، حرم امام حسین(ع)، حرم حضرت اباالفضل(ع) و بارگاه مطهر امام علی(ع) از دیگر بخش های سفر سه روزه معاون اول رییس جمهور کشورمان به کشور عراق بود.
جهانگیری ظهرجمعه کشور عراق را به مقصد تهران ترک کرد و به سفر خود پایان داد.