ادعای مالکیت عربستان و کویت بر میدان نفتی و گازی “آرش”

    کد خبر :1013058
عربستان و کویت میدان نفتی و گازی "آرش"

عربستان سعودی و کویت در بیانیه‌ای مشترک با تکرار ادعای مالکیت خود بر میدان نفتی و گازی “آرش” اعلام کردند این دو کشور “به صورت انحصاری حق حاکمیت کامل برای بهره‌برداری” از این میدان بزرگ دریایی را دارند.

به گزارش خبرگزاری رسمی عربستان در این بیانیه که روز پنج‌شنبه (سوم اوت / ۱۲ مرداد) منتشر شده، عربستان و کویت بار دیگر دعوت پیشین خود از ایران برای مذاکره بر سر تعیین مرزهای دریایی در این منطقه از خلیج‌فارس را برای حل این مناقشه تکرار کرده‌اند.

ایران و کویت طی سال‌های گذشته مذاکراتی را در مورد این منطقه مرزی انجام داده‌اند که هیچ‌کدام به نتیجه نرسیده‌ است. دور تازه‌ تلاش‌ها برای احیای این مذاکرات در ماه‌های اخیر با شکست مواجه شد و جواد اوجی، وزیر نفت هم روز یکشنبه (هشتم مرداد) اعلام کرد چنانچه “تمایلی به تفاهم و همکاری وجود نداشته باشد، ایران تضییع حقوق خود را بر نمی‌تابد”.

کویت و عربستان در بیانیه مشترک خود تأکید کرده‌اند که مذاکرات با ایران در مورد این میدان گازی مطابق با “مقررات حقوق بین‌الملل و اصل حسن همجواری” خواهد بود.

پس از آنکه ایران ماه گذشته از آمادگی خود برای شروع حفاری در این میدان گازی خبر داد، کویت از ایران برای گفت‌وگو در مورد مرزهای دریایی دعوت کرد. این دعوت اما از سوی ایران بی‌پاسخ ماند و در واکنش به این امر، وزیر نفت کویت اعلام کرد که کشورش برای “حفاری و تولید” گاز در میدان گازی آرش منتظر توافق مرزی با ایران نخواهد ماند.

میدان گازی آرش که در عربستان و کویت به نام میدان “الدّره” خوانده می‌شود بیش از شصت سال پیش کشف شد. ایران حدود سه دهه پیش مذاکراتی را با کویت برای تعیین مرزهای دریایی آغاز کرد، که نیمه تمام ماند و پس از آن نیز به رغم اصرار کویت و عربستان از ادامه آن طفره رفت.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه دوشنبه (نهم مرداد) با تکرار موضع وزیر نفت، اعلام کرد اگر کویت تمایلی برای استفاده مشترک از این میدان نداشته باشد، جمهوری اسلامی “اکتشاف و بهره‌برداری از منابع این میدان را در دستور کار دارد”.

میدان گازی آرش در شمال خلیج فارس قرار دارد. کویت با کمک شرکت چندملیتی “شل”، مستقر در بریتانیا، عملیات لرزه‌نگاری برای مشخص کردن شکل و فرم مخزن گازی را انجام داده و بر اساس آن اعلام کرده است که این میدان به‌صورت کامل در آب‌های سرزمینی این کشور و عربستان قرار دارد.

مقامات کشورمان با امتناع از دعوت شرکت‌های بین‌المللی برای انجام عملیات لرزه‌نگاری، اعلام کردند که شرکت نفت فلات‌قاره ایران عملیات لرزه‌نگاری در این میدان را قبلا انجام داده است و ۴۰ درصد مخزن در آب‌های ایران قرار دارد.

تا لحظه تنظیم این گزارش واکنشی از سوی مقامات دولت ایران به بیانیه مشترک روز پنج‌شنبه عربستان و کویت مخابره نشده است.

عربستان و کویت سال گذشته توافق‌نامه‌ای را برای توسعه میدان آرش امضا کردند. این اقدام با واکنش شدید ایران روبرو شد و تهران این توافق‌نامه را “غیرقانونی” خواند.

ایران جیب

0
نظرات
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد نظرات حاوی الفاظ و ادبیات نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد

دیدگاهتان را بنویسید