جدیدترین اخبار
24 آذر 1398 ساعت 14:04 پزشکی و سلامت کد خبر :660790
برای چاپ کلیک کنید

«بمب» وسط سفره‌ ایرانی

آقا و یا خانم به اصطلاح «تستر» دهانش را تا جایی که می‌تواند باز می‌کند و یک گاز از ساندویچ بزرگش را می‌چپاند داخل دهانش و شروع می‌کند به بلعیدن و سرش را به نشانه لذت از طعم غذا تکان می‌دهد؛ غذاهایی که این روزها به «بمب»، «آرپیچی»، «نارنجک»، «دینامیت» و … تغییر نام داده‌اند.

 

فرهنگ غذایی ما ایرانیان از دیرباز تا کنون بخش جذابی از مناسبات فرهنگی ما محسوب می‌شده است. در ایران غذا بسیار مورد احترام است و «سفره» همیشه در این فرهنگ حرمت دارد. در فرهنگ غذایی ما باور عمومی‌بر این است: غذایی که می‌خوریم از نعمات خداوند است و از این‌رو بی‌احترامی‌به غذا یک‌جورهایی بی‌احترامی‌به خالق محسوب می‌شود.

 

فرهنگ دور سفره نشستن به عنوان محلی که افراد خانواده سه بار در روز، دور آن قرار می‌گیرند و با همدیگر گپ می‌زنند، در فرهنگ غذایی ما بسیار ارزشمند محسوب می‌شود؛ تا جایی که غذاخوردن به صورت انفرادی نوعی بی‌احترامی‌به اعضای خانواده و نشانه‌ای از نابسامان بودن ارتباطات خانوادگی به شمار می‌رود.

 

علاوه بر همه اینها ایرانی‌ها عادات غذایی بسیار سالمی‌هم داشته‌اند که رفته رفته در حال از بین رفتن است. مثلا زود شام خوردن! به طوری که مردم بعد از غروب آفتاب شام می‌خوردند و فاصله بین شام تا زمان خوابیدن زیاد بود. در این شرایط هضم غذا به خوبی انجام می‌شد و بیماری‌هایی مانند ورم‌معده کمتر بود.

 

دیگری مصرف نوشیدنی‌های دست‌ساز و سالم بود. درست برعکس امروز، قدیمی‌ها نوشابه گازدار نمی‌خوردند و بیشتر آب، دوغ و انواع شربت‌های سنتی مصرف می‌کردند. شربت سکنجبین، سرکه شیره و عرقیات هم جایگاه ویژه‌ای در برنامه‌غذایی روزانه مردم داشتند. این در حالی است که ما امروز فکر می‌کنیم غذا بدون نوشابه گازدار از گلو پایین نمی‌رود!

 

اما حالا چند سالی می‌شود که ما ایرانی‌ها با ادعای کمبود وقت در زندگی روزانه، فرهنگ غذایی را تغییر داده‌ایم. این در حالی است که ساعات مفید کار در ایران پایین است و با بسیاری از کشورهای جهان قابل مقایسه نیست اما همین اعتقاد ما به کمبود وقت باعث شده تا فست‌فودها و غذاهای کنسروی در ایران مصرف بسیار بالایی داشته باشند؛ تا جایی که ایرانی‌ها در کنار آمریکایی‌ها از کشورهایی به‌حساب می‌آیند که مصرف فست‌فود در آنها بسیار بالاست و بد نیست بدانید که زنان ایرانی از زنان آمریکایی چاق‌ترند.

 

در حالی که بسیاری از کشورهای جهان از غذاهای پرحجم و مهمانی‌های عظیم به سمت غذاهای کم‌حجم و مهمانی‌های کوچک‌تر حرکت می‌کنند، ما مسیری در جهت مخالف پیش گرفته‌ایم و رستوران‌ها برای تبلیغاتشان روی حجم زیاد غذا و میزان چربی آن مانور می‌دهند و اتفاقا تا حد زیادی هم موفق شده‌اند.

 

این چیزی است که اروپایی‌ها از قرن 17 روی آن کار کرده‌اند؛ یعنی تغییر شیوه‌ی غذا خوردن از کمیت به کیفیت، شکل جدید و ایده‌آلی از اندام را برای طبقه‌ی بالا معرفی کرد که در آن بدن چاق، دیگر نشان‌دهنده اعتبار و تشخص برای صاحبش نبود و این تفکر جای خود را به رژیم‌های غذایی داد که در آن بدن لاغر، نشانه‌ای از تعلق به طبقه‌ی بالای جامعه محسوب می‌شد.

 

طی یک سال اخیر، فست‌فودهای بمبی در کشورمان تبدیل به یک اپیدمی‌شده‌اند؛ فست‌فودهای بسیار پرحجم و چرب که تا ساعاتی پس از نیمه‌شب نیز صف‌های طویل مقابل محل فروششان بسته می‌شود تا به «بمب‌باز»ها ساندویچ‌ها و پیتزاهای «بمب» و «دینامیت» و «غول» بفروشند. مدیران این فست‌فودها هم هیچ ادعایی بر سر کیفیت غذایشان ندارند و تمام تبلیغاتشان با مانور دادن روی حجم زیاد غذا و تناسب آن با قیمتش انجام می‌شود؛ تبلیغات موفقی که ما را به سمت پرخوری‌های شبانه سوق می‌دهد.

«بمب» وسط سفره‌ ایرانی

معین معینی – سرآشپز بین‌المللی – که سابقه طراحی منوی غذایی بیمارستان‌ها و هتل‌های ایران را دارد، در این‌باره نوشته است: «غذای سالم به معنی گران‌بودن نیست؛ بلکه با سبزیجات تازه و پروتئین‌های گیاهی هم می‌شود زندگی کرد. زمانی که منوی چند بیمارستان در ایران را طراحی می‌کردم، متوجه شدم بیشتر مرگ و میرها در ایران به علت مصرف غذاهای ناسالم و پرانرژی است. متاسفانه تبلیغات ناسالم توسط به اصطلاح تسترها که صرفا جنبه مادی دارد و بازارگرمی‌این غذاها را انجام می‌دهند، باعث رونق و اپیدمی‌این غذاها شده است.»

 

استقبال مردم از فست‌فودهای بمبی می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که یکی از آنها گران بودن منوی غذایی رستوران‌های گیاهی و یا رستوران‌های استاندارد است که تمرکز سرآشپزهایشان ارائه غذای سالم‌پروتئینی، با حجم کم و دورچین سبزیجات است که قیمت بالاتری دارند.

«بمب» وسط سفره‌ ایرانی

شما در این باره چه فکر می‌کنید؟ به نظر شما چرا ما ایرانی‌ها تا این حد از غذای چرب و پرحجم و بدون کیفیت لازم، استقبال می‌کنیم؟

 

منبع:ایسنا

روی خط خبر

  • تکواندوکاران ایران چهار طلای روز نخست را از آن خود کردند
  • گوجه فرنگی گران شد
  • پاکستان: تفاهم میان تهران و ریاض به نفع منطقه و جهان است
  • ۸۰۰ هزار ایرانی به درجاتی از معلولیت بینایی مبتلا هستند
  • سفر رابرت مالی به کشورهای خلیج فارس برای «بازگشت دوجانبه به برجام»
  • امام جمعه اهواز: باید برای بارش باران دعای طلب باران بخوانیم
  • اینستاگرام صفحه پرس تی وی را مسدود کرد
  • وزارت خارجه درباره توطئه‌های تفرقه افکنانه دشمنان اسلام در افغانستان هشدار داد
  • چه کسانی از دانشگاه امام صادق راهی دولت شدند؟
  • پاشینیان ادعای تازه علی‌اف علیه ایران و ارمنستان را تکذیب کرد
  • سازمان جهانی بهداشت: لزوم تزریق دز سوم «سینوفارم» به افراد بالای ۶۰ سال
  • توزیع زمین رایگان آغاز شد / کشاورزان در اولویت دریافت
  • اولین نشست علنی رژیم صهیونیستی با ۶ کشور عربی در امارات
  • اتهام‌زنی علی‌اف به ایران
  • سکه ۱۱ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان شد
  • نرخ ارز امروز ۲۳ مهر/دلار و یورو ثابت ماند
  • گذرگاه سوم مشترک مرزی ایران و ترکمنستان بازگشایی شد
  • محدودیت ۶۰ درصدی صندلی پروازهای داخلی لغو شد
  • جمشید سماواتیان درگذشت
  • تا پایان امشب امکان پرداخت هزینه سوخت با کارت چند بانک وجود ندارد
  • انفجار تروریستی در مسجد شیعیان در قندهار
  • رهبر کره‌شمالی به دادگاه احضار شد
  • محسن رضایی: تا تحریم داخلی برداشته نشود، برداشته شدن تحریم خارجی تاثیری ندارد
  • سمفونی شماره ۱۰ بتهوون پس از ۲۰۰ سال با هوش مصنوعی کامل شد
  • ایران در حال تشکیل تیم مذاکره‌کننده برای وین است
  • وعده وزیر ارتباطات برای افزایش سرعت اینترنت
  • فرمانده کل سپاه: ما برای هر سناریویی آمادگی داریم
  • اشکان رهگذر داور جشنواره انیمیشن یونان شد
  • باران در شمال و گردوخاک در شرق کشور
  • معاون وزارت صمت: سایت شهرآفتاب مطابق با استانداردهای جهانی امکان برگزاری نمایشگاه هایی مانند اکسپو را دارد
  • 11 مهر