شروط ایران برای مذاکره با آمریکا
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، علاءالدین بروجردی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره مخالفت برخی نمایندگا با انجام مذاکره با اروپا و آمریکا و پیوستن ایران به FATF گفت: کسانی که در حال حاضر با انجام مذاکره مخالفت میکنند، باید بگویند که گزینه پیشنهادی آنها غیر از مذاکره کردن چیست. عدم مذاکره به معنای انفغال است. باید این اصل را بپذیریم که تحریمها معادل تضییع حقوق ملی ما است و ظلمی است که سالهاست در حق ملت ایران اعمال میشود و طبق دستور اسلامی باید با ظلم مبارزه کنیم. در واقع، وظیفه اسلامی و انقلابی ما، مقابله با تضییع حقوق ملی است و در شرایط موجود، برای رسیدن به این هدف، گزینه دیگری غیر از مذاکره از موضع عزت و قدرت با هدف استیفای حقوق ملی خودمان و رفع تحریمها نداریم.
معاون اسبق وزارت امور خارجه ایران در گفت و گو با دیده بان ایران، خاطرنشان کرد: در حال حاضر مذاکرات ایران عملا با کشورهای ۴+۱ انجام میشود، چون این آمریکا بود که در دوره قبلی ریاست جمهوری ترامپ، خود را از چارچوب توافق برجام و مذاکرات مربوط به آن خارج شد. در حال حاضر نیز مذاکره با آمریکا، موضوعی است که منحصرا باید با اذن مقام معظم رهبری و با شرایط خاصی که ایشان مصلحت میدانند، میتواند انجام شود. اما در هر صورت، اصل مذاکره یک اصل منطقی است، به شرط آن که هدف از انجام گفتوگوها، به دست آوردن حقوق تضییعشده ملت ایران، کاهش تحریمها و در نهایت، رفع کامل تحریمها باشد.
انجام هرگونه مذاکره با آمریکا، منوط به اذن رهبر انقلاب است
بروجردی با تاکید بر این که آمریکا با خروج از برجام مرتکب اشتباه بزرگی شد، گفت: این خود آمریکا بود که با خروج از یک توافق بینالمللی، قواعد بازی را بهم زد، یعنی قراردادی که خودش امضا کرده بود و قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز ضمیمه آن شده بود را خودش زیر پا گذاشت. در این شرایط، اگر آمریکا میخواهد که با ایران مذاکره مستقیمی داشته باشد، ابتدا باید به خانه اول برگرد، یعنی تعهدات خود در چارچوب برجام را اجرا کند و تحریمهایی را که بعد از خروج ایران از برجام تصویب کرده است، به طور کامل بردارد. اگر آمریکا به همان شرایط قبل از بهم زدن بازی توسط ترامپ برگردد، میتواند پشت میز مذاکره با ایران شود و در آن صورت، گروه ۴+۱ دوباره به ۵+۱ خواهد شد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: حتی در این شرایط هم، انجام هرگونه مذاکرهای با آمریکا منوط به اذن رهبر معظم انقلاب است. البته ایران هیچگونه اعتمادی به آمریکاییها ندارد، زیرا آنها نشان دادهاند که پیمانشکن هستند و تعهدی به موازین بینالمللی ندارند و تنها موضوعی که برایشان اهمیت دارد، منافع خودشان است. ایران به هیچ وجه چنین موضوعی را نمیپذیرد، بلکه صرفا در چارچوبی مذاکره خواهد کرد که در آن، منافع همه طرفها تامین شود. این یک اصل شناختهشده بینالمللی است و اگر یک کشور به دنبال آن باشد که فقط منافع خودش را حفظ کند و منافع ما را نادیده بگیرد، قطعا نمیتواند طرف مذاکره ما باشد.
ما عجلهای برای شروع مذاکره با آمریکاییها نداریم
بروجردی در پاسخ به این سوال که آیا دولت دوم ترامپ به دنبال مذاکره مستقیم با ایران است یا خیر، گفت: ترامپ و اطرافیان او حتما این تجربه را از دولت اول خود به دست آوردند که وقتی بازی را بهم زدند، نهتنها هیچ سودی به دست نیاورند، بلکه موجب شدند که ایران دیگر نیازی به ادامه اجرای تعهدات خود در برجام نبیند و مسیر برنامه هستهای خود را صرفا براساس منافع ملی خودش پیش ببرد. با این حال، در مقطع فعلی نمیتوان درباره این که آمریکا به دنبال مذاکره با ایران است یا خیر، گمانهزنی کرد، بلکه باید ببینیم براساس شناختی که شخص ترامپ و اعضای دولت آینده او از جمهوری اسلامی به دست آوردهاند، چه رویکردی را در قبال ایران در پیش خواهند گرفت.
نماینده شهرستان لارستان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: آمریکاییها حتما در خاطر دارند که ایران تنها کشوری است که وقتی سربازان آمریکا متعرض به خاک ما شدند، آنها را به اسارت گرفت. ما همچنین تنها کشوری هستیم که توانستهایم یک پایگاه آمریکا در منطقه را با موشک بزنیم و سابقه ساقط کردن ابرپهپاد گلوبال ایالات متحده را نیز در کارنامه داریم. ما همواره از موضع قدرت با آمریکا مواجه شدهایم و آنها حتما باید تجارب قبلی خود در رویارویی با جمهوری اسلامی ایران را مد نظر قرار دهند و بدانند که اگر بخواهیم با آنها وارد مذاکره شویم، جز از موضع عزتمندانه نخواهد بود. البته ما عجلهای برای شروع مذاکره با آمریکا نداریم و منتظریم ببینیم که آنها در دولت جدید ترامپ در این زمینه چه تصمیمی خواهند گرفت.