پیامد اقتصادی شعارهای پوپولیستی
بازار داغ وعده وعیدها و شعارهای رنگانگ برخی نامزدهای ریاست جمهوری چنان داغ شده که گاهی از مرز واقعیت های اقتصادی کشور عبور کرده و جنبه تبلیغاتی و عوامفریبانه به خود می گیرد.گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، به سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگانِ روزنامه های امروز چهارشنبه سیزدهم اردیبهشت ماه سال جاری در حوزه های سیاسی و اقتصادی نگاهی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی کرده است.
** نقدی بر شعارهای عوامفریبانه
وعده و شعارهای اقتصادی برخی نامزدهای ریاست جمهوری در روزنامه های امروز نقد و بررسی شد. براساس تحلیل ها، حجم زیادی از این شعارها غیرواقعی بوده و پیامدهای منفی بسیاری برای اقتصاد کشور به همراه خواهد داشت.
«وعدههای ونزوئلایی کاندیداهای اصولگرا» عنوان گزارش «آفتاب یزد» بود که در آن می خوانیم: برخی از کاندیداهای ریاست جمهوری به جای ارائه برنامه مدون اقتصادی با هدف پویا سازی اشتغال، دست به دامان بلای خانمان سوز اقتصاد کشور یعنی پرداخت یارانه مصرفی شده اند و وعده افزایش سه برابری آن را نخستین برنامه جدی تبلیغاتی شان در سفرهای استانی عنوان کردهاند. این میراث باقیمانده از دولت گذشته صدمات جبران ناپذیری بر بدنه اقتصاد کلان وارد کرده است. کارشناسان اقتصادی بر این باورند که وعدههای انتخاباتی این کاندیداها در صورت محقق شدن، ایران را به ونزوئلای دیگری تبدیل خواهد کرد.
روزنامه «تعادل» نیز در گزارش نخست امروز خود درجه تحقق وعده افزایش یارانه نقدی نامزدهای ریاست جمهوری را بررسی کرد. این روزنامه زیر عنوان «تحقق افزایش یارانه با کدام ابزار» نوشت: وعده افزایش 3 برابری یارانهها را میتوان رویکردی پوپولیستی برای جلب آرا دانست که حتی در صورت عملیاتی شدن در حوزه اجتماعی هم تبعات منفی متعددی برجای خواهد گذاشت. در حالی که اشتغال جوانان این روزها به مهمترین دغدغه تبدیل شده است، وعده پرداخت یارانه و کارانه نه تنها محرکی برای بهبود اشتغال نیست بلکه زمینه را برای بدتر شدن شرایط اشتغال فراهم میکند.
«دنیای اقتصاد» دیگر روزنامه ای بود که پیامدهای اقتصادی وعده های غیرواقعی برخی نامزدهای ریاست جمهوری را بررسی کرد. در گزارش این روزنامه با عنوان «روی ناپیدای افزایش یارانهها» می خوانیم: نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری در طرح وعده افزایش یارانه نقدی افراد، این امر را ابزاری برای افزایش رفاه اقتصادی مردم عنوان میکنند. از این منظر، دو سناریو قابل طرح است؛ سناریوی نخست آنکه برای اجرایی شدن این وعده پولی مبنی بر سه برابر شدن یارانه نقدی افراد، دولت باید در گام نخست بتواند درآمد حاصل از هدفمندی یارانهها را دست کم به 3.5برابر افزایش دهد تا بتواند از منابع به دست آمده، وعده سه برابری یارانه افراد را پرداخت کند.
این روزنامه در تشریح سناریوی بعدی چنین نگاشت: با این همه در دومین سناریو، دولت مجری میتواند وعده یارانهای خود را در صورتی محقق سازد که پرداخت یارانه نقدی معادل سه برابر آنچه هماکنون پرداخت میشود را به 30 درصد یارانهبگیران که از سه دهک کم برخوردار هستند محدود کند. بر این اساس دولت چارهای جز حذف 70 درصدی سایر یارانهبگیران نخواهد داشت.
«این سنگ ها مفت نیست آقای پوپولیست» عنوان سرمقاله روزنامه «ابتکار» بود. در بخشی از این یادداشت آمده است: اکنون که هدف رسیدن به پاستور است، قیمت آن مهم نیست، حتی اگر در این راه تمامی منابع ملت به تاراج رود. شاید هم آنها بازار داغ رقابت های انتخاباتی را مصداق ضرب المثل «سنگ مفت و گنجشک مفت» تلقی کرده اند. اکنون اما به تجربه آنچه در دوران دولت های نهم و دهم براقتصاد و معاش مردم کشورمان گذشت و وضعیت سالهای اخیر اقتصاد کشور دوست و برادر ونزوئلا(!) همگان خوب می دانند که دیگر گنجشکی درکار نیست و این سنگ ها هم مفت نیست.
** نخستین ثمره برجام در صنعت خودروسازی
تولید انبوه خودروهای دناپِلاس و پژو2008 دیروز سه شنبه دوازدهم اردیبهشت با حضور حجتالاسلام «حسن روحانی» آغاز شد. بسیاری از روزنامه های امروز تولید این خودروها را نخستین ثمره برجام دانستند و به اظهارات رییس جمهوری در این مراسم اشاره کردند.
روزنامه «ایران» زیر عنوان «هم چرخ سانتریفیوژ میچرخد، هم چرخ تولید» نوشت: سالهای دوری نبود که بیش از3 هزار واحد صنعتی از حرکت ایستاد. آن روزها تحریم و تصمیمهای اشتباه باعث شد تولیدکنندگان عقب گرد کنند و برای برنامههای توسعهای خود پا پیش نگذارند، اما با روی کار آمدن دولت یازدهم دیگر تحریمها یک ورق کاغذ بیارزش نبود و بر این اساس، وعده داده شد که چرخ اقتصاد و صنعت در کنارچرخ سانتریفیوژ بچرخد، حال با گذشت43 ماه از فعالیت دولت مشخص شد که با حذف تحریمها تولیدکنندگان میتوانند وارد فضای رقابتی شوند و در تولید انواع کالاها کارنامه خوبی بر جای بگذارند. روز گذشته نیزآبی پوشان جاده مخصوص از دو طرح خود رونمایی کردند.دنا پلاس و پژو 2008 که هر دو به واسطه تحقق برجام به سرانجام رسید.
روزنامه «تعادل» نیز رونمایی از خودروی جدید پژو را اتفاقی مثبت و نخستین ثمره برجام در صنعت خودروی کشور عنوان کرد. در گزارش این روزنامه می خوانیم: گرچه مخالفان برجام در تمام این مدت، تلاش کردند تا ثمرات این توافق جهانی، را زیر سوال ببرند. درواقع آنها بر این باور بودند که توافقات هواپیمایی و خودرویی تنها روی کاغذ است؛ نکتهیی که حسن روحانی در این مراسم بر آن تاکید کرد و گفت: ما هیچگاه به مردم دروغ نگفته و نخواهیم گفت؛ توافقات برجام تنها روی کاغذ نبوده و ما امروز ثمرات آن را میبینیم.
به نوشته تعادل، حال براساس توافق صورت گرفته، خودرو پژو 2008 به صورت مشترک و با سرمایهگذاری 50-50 میان ایران و فرانسه تولید میشود. همچنین در قرارداد مشترک ایران و فرانسه، 30درصد خودروهایی که تولید و مونتاژ نهایی میشوند به دنیا صادر خواهند شد.
«هم چرخ سانتریفیوژها میچرخد هم چرخ صنعت» عنوان نخست روزنامه «شهروند» بود. این روزنامه در گزارش خود آورد: رئیسجمهوری بازگشت کارگران قطعهساز به کارخانهها را نماد چرخش همزمان چرخ صنعت و مدرنترین سانتریفیوژ جهان در ایران اسلامی دانست و با تأکید بر اینکه تولید داخلی، دل ملت را شادمان و دشمن را مأیوس میکند، اعلام کرد: تلاش دولت یازدهم از ابتدا بهرهگیری حداکثری از فرصتهای سرمایهگذاری و فناوری برای طراوت تولید داخلی بود.
روزنامه «تجارت» نیز از ورود صنعت خودروی ایران به عرصه رقابت جهانی خبر داد. در گزارش این روزنامه پس از سخنان رییس جمهوری در این مراسم رونمایی، می خوانیم: 22 محصول جدید ایران خودرو در راه است . روز گذشته مدیل عامل گروه صنعتی ایران خودرو از انعقاد قرارداد و تفاهم نامه کنسرسیوم میان 5 نهاد ایرانی و 5 شرکت بزرگ و معتبر جهانی در حوزه طراحی و تولید خودرو به ارزش هزار میلیارد تومان در هفته آینده خبر داد.
** آغاز جشن ملی کتاب
«یک کتاب بیشتر بخوانیم» شعار سی امین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است که دیروز با حضور جمعی از مسوولان گشایش یافت. برخی روزنامه ها به گزارش این افتتاحیه پرداختند.
روزنامه «خراسان» در گزارش از این مراسم عنوان کرد: در این دوره از نمایشگاه، 2700 ناشر داخلی و خارجی حضور دارند و بیش از 400 هزار کتاب برای علاقهمندان ارائه شده است.
به گزارش این روزنامه، «وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، گفت: امسال نقش دیپلماسی فرهنگی در نمایشگاه تقویت شده است، به طوری که تعدادی از کشورهای اروپایی، آسیایی و آمریکایی، متقاضی حضور در نمایشگاه کتاب، به عنوان مهمان ویژه بودند. صالحی امیری با اشاره به حضور ایتالیا، به عنوان مهمان ویژه در سی اُمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران و نیز، استانبول، به عنوان شهر میهمان ویژه در این دوره، از تقویت وجهه بینالمللی این رویداد فرهنگی در سال جاری سخن گفت و خاطرنشان کرد: ما می توانیم دیپلماسی فرهنگی را در مبادلاتمان با کشورهای دیگر، گسترش دهیم .»
در گزارش روزنامه «کیهان» نیز به سخنان رییس مجلس در مراسم افتتاحیه نمایشگاه کتاب تهران اشاره شد. «علی لاریجانی» گفت: بهبود و ارتقای کیفیت برگزاری هر ساله این نمایشگاه نشانگر تعلقخاطر ایرانیان به تعقل، تفکر و ترقی علمی است. امروزه بسیاری از چاپخانهها فرسوده شدهاند از این رو اگر نیاز باشد میتوان با تعامل صندوق توسعه ملی کمکهایی را با فعالان این حوزه داشته باشیم. به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیشنهاد و توصیه میکنیم صندوق تشویق صادرات فرهنگی به منظور پشتیبانی از صادرکنندگان فرهنگی تشکیل شود.
روزنامه «شروع» نیز در عنوان نخست خود به نقل از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد که «کلید نمایشگاه کتاب در دست ناشران است.» «سیدرضا صالحی امیری» گفت: ما میتوانیم افق پیش رو که واسپاری کامل و واگذاری کلید نمایشگاه ناشران است را ترسیم کنیم.